FOCUS

Σαν σήμερα: 9 Νοεμβρίου - Η Ελλάδα «βάζει λουκέτο» διαμαρτυρόμενη για την ακρίβεια

Σαν σήμερα: 9 Νοεμβρίου - Η Ελλάδα «βάζει λουκέτο» διαμαρτυρόμενη για την ακρίβεια
ΑP Photo

Η 9η Νοεμβρίου είναι η 313η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 314η σε δίσεκτα έτη. Στις 9 Νοεμβρίου 2022, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα κήρυξαν 24ωρη γενική απεργία με αιχμή του δόρατος τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ «Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Στην απεργία συμμετέχει, υπό την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ και το σύνολο των συνδικάτων του δημοσίου τομέα, όπως η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ στην εκπαίδευση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αυτοδιοίκηση, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ στον χώρο της Υγείας.

Την ίδια μέρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις εργαζομένων κατά της ακρίβειας.

Στη δίνη απεργιών και διαδηλώσεων, όμως, βρίσκεται όλη η Ευρώπη εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και του όλο και αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Αυστρία, εκδηλώνονται απεργίες συνδικάτων εργαζομένων με βασικό αίτημα τις αυξήσεις μισθών και τη συγκράτηση του κόστους της καθημερινότητας.

Στην 24ωρη απεργία της 9ης Νοεμβρίου 2022 στην Ελλάδα συμμετείχαν και τα ΜΜΕ της χώρας.

Σαν σήμερα: Η 9η Νοεμβρίου στην Iστορία

1866. Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη. Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάζει την ανατολική πτέρυγα της μονής, καταπλακώνοντας Έλληνες και Τούρκους.

1928, Βερολίνο. Ο ψυχαναλυτής, Δρ. Ζίγκμουντ Φρόιντ φεύγει από το αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου. Όταν ο Φρόιντ δημοσίευσε το βιβλίο του «Η ερμηνεία των ονείρων», το 1900, έβαλε τα θεμέλια για τη νέα επιστήμη της ψυχανάλυσης.

1929, Γουατεμάλα. Ο νέος κρατήρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Σάντα Μαρία, στη Γουατεμάλα.

1945, Νταχάου. Τριάντα δύο Γερμανοι κρατούμενοι, πρώην δεσμοφύλακες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου ακούνε τις ποινές που τους επέβαλε το δικαστήριο για μαζικά εγκλήματα κατά των κρατουμένων.

1963, Νέα Υόρκη. Ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, προβάρει το ρόλο του για το έργο «Στη φωλιά του κούκου» που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του στο Μπρόντγουεϊ μετά από 17 χρόνια.

1963. Καλιφόρνια. Η 18χρονη Κάντις Μπέργκεν, κόρη του κωμικού Έντγκαρ Μπέργκεν στέφεται «Μις Πενσιλβάνια».

1978, Παρίσι. Η Ιβόν ντε Γκολ μπροστά στον τάφο του συζύγου της, πρώην Προέδρου της Γαλλίας στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ, στην όγδοη επέτειο του θανάτου του.

1981, Χάρτφορντ. Ο Μικ Τζάγκερ, σε συναυλία των Rolling Stones, στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Το συγκρότημα πραγματοποιεί περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1984, Σικάγο. Ο Βρετανός τραγουδιστής Μπόι Τζορτζ σε συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο, πριν από συναυλία που θα δώσει εκεί με το συγκρότημά του, τους Culture Club.

1989, Βερολίνο. Βερολινέζοι χορεύουν και τραγουδούν πάνω στο τείχος του Βερολίνου για να γιορτάσουν το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία.

1994, Λος Άντζελες. Οι ηθοποιοί Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν, στην πρεμιέρα της ταινίας "Συνέντευξη με ένα Βρυκόλακα", στο Λος Άντζελες.

1995, Νέα Υόρκη. Η Ντέινα Ριβ με το σύζυγό της, τον ηθοποιό Κρίστοφερ Ριβ στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Παράλυσης (American Paralysis Association), στη Νέα Υόρκη. Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Πολ Νιούμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ