FOCUS

Σαν σήμερα: 19 Νοεμβρίου: Χριστίνα Ωνάση - Η γυναίκα που αγόραζε «φίλους» για να της κάνουν παρέα

Σαν σήμερα: 19 Νοεμβρίου: Χριστίνα Ωνάση - Η γυναίκα που αγόραζε «φίλους» για να της κάνουν παρέα
ΑP Photo

Η 19η Νοεμβρίου είναι η 323η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 324η σε δίσεκτα έτη. Στις 19 Νοεμβρίου 1988 βρίσκεται νεκρή στη μπανιέρα της η Χριστίνα Ωνάση. Ένας από τους πιο πλούσιους και πιο δυστυχισμένους ανθρώπους του κόσμου. 

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, λέει το κλισέ, που ακόμη κι αν ακούγεται αφόρητα βαρετό, υπάρχει πάντα η Χριστίνα Ωνάση για να δικαιώνει την ύπαρξή του.

Στις 19 Νοεμβρίου 1988, λίγες μέρες πριν τα 38α γενέθλιά της, η Χριστίνα βρέθηκε νεκρή σε μια μπανιέρα τριάντα χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Αυτοκτονία ή κατά λάθος υπερβολική δόση; Τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Ήταν νέα. Και αν ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου προκαλεί πάντα θλίψη, στην περίπτωση της Χριστίνας τα πράγματα είναι ακόμη πιιο θλιβερά. Δεν πέθανε απλώς νέα, πέθανε χωρίς να την έχει αγαπήσει ποτέ κανείς. Ούτε καν η ίδια.

Η υπαρξιακή δυσφορία που ανέκαθεν κατοικούσε μέσα στη Χριστίνα είχε φυσικά τις ρίζες της στα παιδικά της χρόνια. Ο ακριβής τρόπος που πλούτισε ο πατέρας της, ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι σχετικά ασαφής, αλλά όσο εκείνος γινόταν πιο πλούσιος, τόσο περισσότερο του αρέσει να λέει στα κοινωνικά δείπνα ότι ξεκίνησε από το τίποτα. Ένας «αυτοδημιούργητος άνθρωπος» που καταβροχθίζει τη ζωή με την όρεξη των θεών της ελληνικής μυθολογίας.

«Αν δεν θέλεις να έχεις το σχοινί στο λαιμό σου, γίνε δήμιος», έλεγε ο πατέρας του, ο Σωκράτης. Ένα αξίωμα που γίνεται ο μόνος κανόνας που θα σέβεται σχολαστικά ο Αριστοτέλης Ωνάσης σε όλη του τη ζωή.

Γνωστός για τους άξεστους τρόπους του και το γούστο του για μπότες από δέρμα κροκόδειλου, μόνο χάρη στην εκπληκτική του περιουσία ο Έλληνας εφοπλιστής έπεισε τον Σταύρο Λιβανό να του προσφέρει το χέρι της κόρης του, Αθηνάς. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1946, όταν εκείνη ήταν 17 και εκείνος 46. Για τον Άρη η Τίνα ήταν τρόπαιο, όπως και όλες οι γυναίκες της ζωής του. Θα κάνουν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1950.

Ένα μοναχικό παιδί

Από την αρχή του γάμου τους, η Τίνα και ο Αριστοτέλης Ωνάσης εμπλέκονται σε έναν άγριο πόλεμο εγωισμού και ερωτικής αντεκδίκησης, καταστρέφοντας ο ένας τον άλλον, αλλά κυρίως τα παιδιά τους. Η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος ζουν μια συναισθηματικά ταραχώδη παιδική ηλικία, που χαρακτηρίζεται από το ναρκισσισμό και την απουσία των γονιών τους. Πόνυ, πολυτελή κοσμήματα και κούκλες Dior· ο Αριστοτέλης και η Τίνα λούζουν τα παιδιά τους με πανάκριβα δώρα και από τη Χριστίνα δεν λείπει τίποτε. Εκτός από αγάπη και προσοχή.

Μεγάλωσε στη Γαλλία, ανάμεσα στο παριζιάνικο διαμέρισμά τους, στη Λεωφόρο Φος και το Château de la Croe που νοίκιαζε ο πατέρας της στο Cap d' Antibes. Παρά τις λεγεώνες του οικιακού προσωπικού που είχαν στη διάθεσή τους, η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος ζουν μοναχικά, σχεδόν απομονωμένοι.

Η Χριστίνα δεν μπορούσε καν να μιλήσει μέχρι την παρέμβαση ενός Ελβετού ψυχιάτρου. Οι φήμες λένε ότι η μητέρα της ντρεπόταν για εκείνη. Η Χριστίνα ήταν μελαχρινή σαν τον μπαμπά της, παχουλή και αδέξια λόγω της απομόνωσής της, το εντελώς αντίθετο της ωραίας και ωραιοπαθούς Τίνας.

Η θορυβώδης είσοδος της Μαρίας Κάλλας στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση ανατρέπει τη σιωπηρή συμφωνία του ζευγαριού να κάνουν καθένας τη ζωή του, αλλά μακριά από τη δημοσιότητα. Τρελή από ζήλια, η Τίνα απαιτεί διαζύγιο. Ήταν η απόλυτη εκδίκηση καθώς ήξερε καλύτερα από τον καθέναν ότι παρά την ακόρεστη όρεξη του συζύγου της για τις γυναίκες, ο Αριστοτέλης θέλει να διατηρήσει τη δημόσια εικόνα του ως ένας αξιοσέβαστος οικογενειάρχης. Το διαζύγιο εκδίδεται τον Ιούνιο του 1960 από ένα δικαστήριο στην Αλαμπάμα. Η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ των δύο γονιών τους, έξι μήνες με τον πατέρα τους, μετά έξι μήνες με τη μητέρα τους, η οποία ξαναπαντρεύτηκε αμέσως με έναν Άγγλο δούκα.

Η Χριστίνα είναι δέκα ετών όταν βρίσκεται να ανταγωνίζεται την Κάλλας για την προσοχή του πατέρα της. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί την εχθρότητα της κόρης του προς τη νέα του σύντροφο ως δικαιολογία για να μην την παντρευτεί. Το ειδύλλιό τους θα κρατήσει εννέα χρόνια.

Κάποια στιγμή, ο εφοπλιστής στρέφει την προσοχή του σε μια άλλη διάσημη γυναίκα: την Τζάκι Κένεντι. Βασικό της προσόν η ιδιότητά της ως πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ. Ο Αριστοτέλης ξεκινά πρώτα μια σχέση με την αδερφή της Τζάκι, Λι Ρατζίβιλ, προκειμένου να πλησιάσει το στόχο του. Το σχέδιό του πετυχαίνει και στις 20 Οκτωβρίου 1968, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Κένεντι, ο Αριστοτέλης παντρεύεται την Τζάκι στο Σκορπιό.

Η Χριστίνα αντιπαθεί την Τζάκι όσο και την Κάλλας, αλλά ο πατέρας της την προειδοποιεί: αν απουσιάσει από το γάμο του, θα την αποκληρώσει.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1971, ήρθε η σειρά της Χριστίνας να παντρευτεί στο Λας Βέγκας με κάποιον Τζόζεφ Μπόλκερ, έναν μεσίτη από το πουθενά. Ο πατέρας της είναι έξαλλος και το ζευγάρι χωρίζει μετά από μόλις τέσσερις μήνες. Αυτός ο γάμος σηματοδοτεί την αρχή μιας φριχτής δεκαετίας για τη Χριστίνα που θα χάσει διαδοχικά τον αδελφό της Αλέξανδρο σε αεροπορικό δυστύχημα το 1973, τη μητέρα της από υπερβολική δόση το 1974 και τελικά τον πατέρα της το 1975 από πνευμονική λοίμωξη.

Στη συνέχεια, η Χριστίνα κληρονομεί το 50% της περιουσίας του, η αξία της οποίας ήταν περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Προσβεβλημένη από το επίδομα των «μόνο» 250.000 δολαρίων ετησίως που της παρείχε ο σύζυγός της με τη διαθήκη του, η Τζάκι αποφασίζει να μηνύσει τη Χριστίνα. Παίρνει τελικά 20 εκατομμύρια δολάρια.

Αστείο ποσό για τη Χριστίνα που έστελνε το ιδιωτικό της τζετ να της φέρει Coca-Cola (Light, φυσικά) από τις ΗΠΑ. Λέγεται επίσης ότι της άρεσε να φοράει διαμάντια στο πρωινό και μερικές φορές πρόσφερε έως και 30.000 δολάρια σε μετρητά στους «φίλους» της για να τους πείσει να κάνουν παρέα μαζί της.

Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία

Μετά την αποτυχία του πρώτου της γάμου, η Χριστίνα Ωνάση παντρεύεται τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη, επίσης πάμπλουτο κληρονόμο. Αυτή τη φορά, ο γάμος θα διαρκέσει δεκατέσσερις μήνες.

Δύο χρόνια αργότερα, η δισεκατομμυριούχος ξάφνιασε όλο τον κόσμο όταν παντρεύτηκε τον Σεργκέι Καούζοφ, έναν απλό υπάλληλο μιας σοβιετικής εταιρείας πετρελαίου. Λέγεται ότι ο Καούζοφ ήταν πράκτορας της KGB. Η Χριστίνα Ωνάση θα πει αργότερα, ότι ήταν ο «καλύτερος σύζυγός» της, παρότι εκείνος την εγκατέλειψε μετά από μόλις δεκαεπτά μήνες.

Βρίσκει στήριξη στην καλύτερή της φίλη, Μαρίνα Ντοντερό, της οποίας ο σύζυγος, Αλμπέρ, είναι ο διαχειριστής της περιουσίας του Ωνάση. Γνωρίζονται από την εφηβεία και ανάμεσα σε δύο θεραπείες αδυνατίσματος, η Χριστίνα την επισκέπτεται συχνά στο Μπουένος Άιρες.

Το 1984 η Χριστίνα παντρεύτηκε τον Γάλλο Τιερί Ρουσέλ. Μαζί θα αποκτήσουν μία κόρη, την Αθηνά, αλλά οι πολλές απιστίες του συζύγου της θα φέρουν το τέλος του γάμου τους μετά από τρία χρόνια. Συντετριμμένη από αυτή τη νέα ερωτική αποτυχία και το τέταρτο διαζύγιο, η Χριστίνα διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να χάσει εκείνα τα κιλά που θεωρεί πάρα πολλά και που της φαίνονται ως το απόλυτο εμπόδιο ανάμεσα στην ίδια και την ευτυχία.

Ατελείωτες δίαιτες και χάπια γίνονται όλη της η ζωή. Ο,τιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να πετύχει τους στόχους της και να αποκτήσει αυτό το αδύνατο σώμα που ονειρεύεται, εκείνο που πίστευε ότι θα ήταν το εισιτήριό της για την ευτυχία. Δεν της περνούσε από το μυαλό ότι, όπως τα χρήματα έτσι και η εξωτερική εμφάνιση δεν έχουν τίποτε να κάνουν με αυτό που αναζητούσε: Την αγάπη.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 1988, η Χριστίνα περιφέρει περήφανα τη νέα της σιλουέτα στο Récoleta, ένα νυχτερινό κέντρο στο Μπουένος Άιρες. Θα την ευχαριστηθεί για πολύ λίγο, όμως. Λίγες μέρες μετά, βρίσκεται νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της και τα χάπια αδυνατίσματος είναι στο κομοδίνο της.

Είναι η σειρά της Αθηνάς, της τρίχρονης κόρης της, να κληρονομήσει μια κολοσσιαία περιουσία και έναν απόντα γονιό.

Σαν σήμερα: Η 19η Νοεμβρίου στην Iστορία

1920, Μεξικό. Ο Πάντσο Βίγια, Μεξικανός επαναστάτης και ηγέτης των ανταρτών.

1932, Βόρεια Καρολίνα. Ένα γρανιτένιο μνημείο ύψους 30 μέτρων υψώνεται εις μνήμην των πρώτων αεροπόρων Ουίλμπορ και Όρβιλ Ράιτ. Πάνω από 1000 άνθρωποι παρακολούθησαν τα εγκαίνια του μνημείου και άκουσαν τον Όρβιλ Ράιτ να μιλάει στην τελετή.

1942. Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση με την «Επιχείρηση Ουρανό». Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ.

1943, Νέα Υόρκη. Η ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ ακούει προσεκτικά το σύζυγό της Όρσον Ουέλες κατά τη διάρκεια δείπνου στο κλαμπ Stork της Νέας Υόρκης.

1943, Ελλάδα. Βρετανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου, που συνελήφθησαν στην Κω, μεταφέρονται στον Πειραιά.

1968, Νέα Υόρκη. Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση έξω από το διαμέρισμά της στην Πέμπτη Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη. Στις 20 Οκτωβρίου η Τζάκι παντρεύτηκε τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

1969, Σελήνη. Ο επικεφαλής της αποστολής Apollo 12, Τσαρλς Κόνραντ στην επιφάνεια της σελήνης. Ήταν ο τρίτος άνθρωπος που έφτασε εκεί.

1970, Μανίλα. Ένα πλοίο έχει ξεβραστεί στην ακτή στη Μανίλα, μετά το πέρασμα του τυφώνα Πάτσι.

1977, Νέα Υόρκη. Η Φάρα Φόσετ στη Νέα Υόρκη, χαιρετάει θαυμαστές της.

1979, Λος Άντζελες. Η ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν με τον Κάρι Γκραντ (δεξιά) και τον Τζίμι Στιούαρτ, κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης ειδικής εκπομπής προς τιμήν της. Η Μπέργκμαν τιμάται για τη μακρά καριέρα της, η οποία περιλαμβάνει 50 ταινίας, ανάμεσα στις οποίες και το «Notorious», με τον Κάρι Γκραντ.

1988, Μπουένος Άιρες. Πεθαίνει η κόρη και κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα.

2007, Νέα Υόρκη. Ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος παρουσιάζει το Kindle, σε συνέντευξη Τύπου. Το εργαλείο, που κοστίζει 399 δολάρια, επιτρέπει στο χρήστη να κατεβάσει και να διαβάσει περισσότερα από 90.000 βιβλία και περιοδικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ