FOCUS

Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ: Το «γεράκι» στην κυβέρνηση Νετανιάχου που προκαλεί φόβους

Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ: Το «γεράκι» στην κυβέρνηση Νετανιάχου που προκαλεί φόβους
Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έποικος που κατοικεί στη Δυτική Όχθη, αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών, ενώ επιδιώκει τη χορήγηση ασυλίας σε Ισραηλινούς στρατιώτες που πυροβολούν Παλαιστίνιους AP Photo/ Maya Alleruzzo, Pool

Φόβους για επικίνδυνη όξυνση της τρέχουσας έντασης στη Μέση Ανατολή εγείρει η ανάθεση του κομβικής σημασίας υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ στον ακροδεξιό πολιτικό Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στο πλαίσιο συμφωνίας με το Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Γνωστός για τον ακραίο λόγο και τη ρατσιστική αντιαραβική ρητορική του -για την οποία κατά το παρελθόν έχει δικαστεί και καταδικαστεί- ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, «έκλεισε» με το Λικούντ την πρώτη από μία σειρά από συμφωνίες που αναμένεται άνευ απροόπτου να οδηγήσουν στη σύσταση της πλέον δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιστορία του Ισραήλ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λικούντ και άλλων ακροδεξιών και εθνικιστικών θρησκευτικών κομμάτων παραμένουν σε εξέλιξη προς οριστικοποίηση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχή τους έκβαση και τους αναλυτές να διερωτώνται πώς ο ίδιος θα ισορροπήσει ανάμεσα στην ακροδεξιά και τους Δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ.

Η έκβαση της κάλπης της 1ης Νοεμβρίου, και ιδίως η προοπτική κυβέρνησης με τόσο ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς, έχουν εγείρει προβληματισμό ενός και εκτός Ισραήλ για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, γεγονός που είχε αποτυπωθεί καθαρά και στα πρωτοσέλιδα τόσο του διεθνούς, όσο και του ισραηλινού Τύπου μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Τα πρώτα «δείγματα γραφής», με τη δρομολογούμενη ανάληψη των ηνίων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας από τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έρχονται κάθε άλλο παρά να καθησυχάσουν τους φόβους.

Η ανάθεση ενός τόσο ευαίσθητου ρόλου σε έναν πολιτικό με τόσο μακρά «παράδοση» αντι-αραβικής ρητορικής και εμπρηστικού λόγου εγείρει ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης που έχει ήδη αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Όχθη, και όχι μόνο.

Η πρώτη δήλωση του ίδιου του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ, ήταν πως το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει στην τακτική των στοχευμένων δολοφονιών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Λικούντ-Εβραϊκής Δύναμης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναμένεται να μετονομαστεί σε υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και να λάβει διευρυμένες εξουσίες

Μέσω του νέου του ρόλου, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Εβραϊκής Δύναμης θα είναι (και) επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός που μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει στην πράξη ορισμένες από τις σκληροπυρηνικές πολιτικές κατά των Παλαιστινίων που εδώ και χρόνια υποστηρίζει.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έποικος που κατοικεί στη Δυτική Όχθη, και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν τη χορήγηση ασυλίας σε Ισραηλινούς στρατιώτες που πυροβολούν Παλαιστίνιους και την επιβολή της θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους καταδικασθέντες για επιθέσεις εναντίον Εβραίων.

Το 2007 ο ίδιος είχε καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσισμού εναντίον των Αράβων. Ο ίδιος λέει πως δεν υποστηρίζει πλέον την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων, αλλά μόνο αυτών τους οποίους θεωρεί προδότες ή τρομοκράτες.

Αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, και υποστηρίζει πως οι Εβραίοι πρέπει να προσεύχονται στο τέμενος Αλ-Άκσα, τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, που αποτελεί επί δεκαετίες εστία συγκρούσεων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος κινείται τα βήματα του ραβίνου Μέιρ Καχάνε, ιδεολογικού ηγέτη της ακροδεξιάς του Ισραήλ και εμπνευστή του κινήματος των εποκισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1990 στη Νέα Υόρκη. Το κίνημά του, Kach, είχε αποπεφθεί από την Κνεσέτ και χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν την κάλπη της 1ης Νοεμβρίου, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είχε εκφωνήσει πύρηνες ομιλίες κατά των Παλαιστινίων, κατά τις οποίες κράδαινε και το όπλο του, ενώ ενθάρρυνε την αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά Παλαιστινίων που πετούν πέτρες στο Όρος του Ναού/Χαράμ αλ Σαρίφ της Ιερουσαλήμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ