FOCUS

Σαν σήμερα: 2 Δεκεμβρίου - Νάταλι Γουντ & Ρόμπερτ Βάγκνερ: Δύο γάμοι και μια ανεξιχνίαστη δολοφονία

Σαν σήμερα: 2 Δεκεμβρίου - Νάταλι Γουντ & Ρόμπερτ Βάγκνερ: Δύο γάμοι και μια ανεξιχνίαστη δολοφονία
ΑP Photo

Η 2α Δεκεμβρίου είναι η 336η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 337η σε δίσεκτα έτη. Στις 2 Δεκεμβρίου 1981, ο ηθοποιός Ρόμπερτ Βάγκνερ, με μαύρη γραβάτα και σκυμμένο κεφάλι εμφανίζεται στην κηδεία της συζύγου του, της επίσης ηθοποιού Νάταλι Γουντ

Η Γουντ είχε πνιγεί τρεις μέρες νωρίτερα έξω από την ακτές της Καλιφόρνια. Στα 43 της ήταν ήδη ένας θρύλος του Χόλιγουντ, πολύ διασημότερη από τον Βάγκνερ, με τον οποίον είχαν παντρευτεί για δεύτερη φορά.

Έφηβη ακόμη, είχε κερδίσει μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου όταν έπαιξε το κορίτσι του Τζέιμς Ντιν στην ταινία «Επαναστάτης χωρίς αιτία» και από τότε η καριέρα της είχε εκτοξευθεί. Προτάθηκε άλλες δύο φορές για Όσκαρ, έπαιξε σε εμβληματικές ταινίες, δίπλα σε μεγαθήρια του Χόλιγουντ και ήταν το αγαπημένο κορίτσι των σπουδαιότερων σκηνοθετών.

Και είχε ξαναβρεί την αγάπη της ζωής της, τον Βάγκνερ, από τον οποίο είχε χωρίσει, είχαν παντρευτεί άλλους ανθρώπους και είχαν αποφασίσει τελικά ότι θέλουν να είναι μαζί. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Στις 28 Νοεμβρίου 1981, οι δύο τους έφυγαν για ένα Σαββατοκύριακο με το 20μετρο ιστιοπλοϊκό τους, το «Splendour». Μαζί τους και ένας στενός φίλος τους, ο Κρίστοφερ Γουόκεν, ο οποίος συμπρωταγωνιστούσε εκείνην την εποχή με την Γουντ στην ταινία Brainstorm. Και ο καπετάνιος του ιστιοπλοϊκου, Ντένις Ντάβερν.

Η Γουντ και ο Βάγκνερ είχαν παντρευτεί το 1957, είχαν χωρίσει το 1962 και ξαναπαντρεύτηκαν το 1972. Ήταν ένας επιτυχημένος γάμος; Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις. Κάποιοι επιμένουν ότι ο Βάγκνερ λάτρευε την Γουντ. Κάποιοι άλλοι ότι τη λάτρευε κάπως «υπερβολικά». Και βέβαια δεν λείπουν εκείνοι που πιστεύουν ότι τη ζήλευε τρομερά ως γυναίκα, ενώ τη φθονούσε παράλληλα και ως ηθοποιό.

Τη νύχτα του θανάτου της, η Γουντ με τον Βάγκνερ και τον Γουόκεν έπιναν και διασκέδαζαν πάνω στο ιστιοπλοϊκό, όταν οι δύο άντρες άρχισαν να τσακώνονται. Η Γουντ έφυγε. Όταν ο Βάγκνερ πήγε για ύπνο, εκείνη δεν ήταν στο κρεβάτι κι εκείνος «υπέθεσε ότι η σύζυγός του είχε πάρει το βαρκάκι για μια βόλτα στη θάλασσα, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν».

Μετά από λίγη ώρα και καθώς εκείνη δεν είχε επιστρέψει, ο Βάγκνερ κάλεσε την ακτοφυλακή. Οι αρχές βρήκαν το νεκρό σώμα της να επιπλέει στο νερό, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο από το ιστιοπλοϊκό στις 8 το πρωί. Πράγματι το βαρκάκι ήταν κοντά της.

Η ιατροδικαστική εξέταση ανέφερε ότι το σώμα της Γουντ ήταν γεμάτο μελανιές και είχε μια εκχύμωση στο αριστερό της μάγουλο. Ο ιατροδικαστής επαφάνθη ότι ο θάνατος ήταν δυστύχημα, καθώς η ίδια είχε πιει αρκετά και πιθανώς γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα όπως προσπαθούσε να ανέβει στο βαρκάκι.

Ήταν πολύ εύκολο για να είναι αληθινό. Λίγο αργότερα, μια γυναίκα είπε στους δημοσιογράφους ότι εκείνο το βράδυ ήταν σε ένα κοντινό ιστιοπλοϊκό και άκουσε μια γυναίκα να ουρλιάζει...

Το Νοέμβριο του 2011, 30 χρόνια μετά το θάνατο της Γουντ, η κομητεία του Λος Άντζελες άνοιξε ξανά την υπόθεση. Αφορμή γι αυτό στάθηκαν κάποιες μαρτυρίες, που δεν είχαν ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν των αρχών μετά το θάνατο της ηθοποιού. Σε συνέντευξή του στο «the Today show», ο καπετάνιος λέει ευθέως ότι θεωρεί τον Βάγκνερ υπεύθυνο για το θάνατο της Γουντ.

Ο Βάγκνερ και ο Γουόκεν είχαν έναν απίστευτο καυγά εκείνο το βράδυ, λέει ο Ντάβερν, ο Βάγκνερ έσπασε ένα μπουκάλι κρασί και η Γουντ έφυγε από το δωμάτιο. Ο Βάγκνερ την ακολούθησε σε έξαλλη κατάσταση και οι δύο τους άρχισαν να τσακώνονται. Λίγο αργότερα εκείνη εξαφανίζεται.

Ο καπετάνιος συνέχισε, λέγοντας ότι με εντολή του Βάγκνερ δεν έκαναν καμία κίνηση για να την αναζητήσουν. Δεν άναψαν τους προβολείς, δεν ενημέρωσαν αμέσως κανέναν. Απλώς περίμεναν.

Ασαφές παραμένει και το γιατί τσακώθηκαν ο Βάγκνερ με τον Γουόκεν. Ο καπετάνιος λέει ότι ο Βάγκνερ «ζήλεψε». Ποιον όμως; Η αδελφή της Νάταλι, Λάνα Γουντ έχει πει κατ' επανάληψη ότι ο λόγος που το ζευγάρι χώρισε την πρώτη φορά είναι ότι η Γουντ είχε «πιάσει τον βάγκνερ στο κρεβάτι με έναν άλλοον άντρα».

Ένα άλυτο μυστήριο

Ο ίδιος ο Βάγκνερ, όταν άνοιξε ξανά η υπόθεση, είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να επωφεληθουν από ένα τραγικό θάνατο που συνέβη πριν από 30 χρόνια».

Πιο μυστηριώδης απ' όλα, παραμένει η στάση του Κρίστοφερ Γουόκεν, ο οποίος αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε: «Κοιμόμουν, δεν ξέρω, γλίστρησε κι έπεσε στο νερό, μην με ρωτάτε, βαριέμαι αυτήν τη συζήτηση», είπε στο People το 1986.

Τον Αύγουστο του 2012 το πιστοποιητικό θανάτου της Γουντ αλλάζει και ως αιτία θανάτου αναφέρεται πλέον «πνιγμός και άλλοι απροσδιόριστοι παράγοντες». «Οι συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε στο νερό δεν έχουν αποσαφηνιστεί», αναφέρεται σε αυτό.

Το Φεβρουάριο του 2018, 37 χρόνια μετά το συμβάν, το γραφείο του σερίφη του Λος Άντζελες ονομάζει τον Βάγκνερ «άτομο ενδιαφέροντος» για τις αρχές, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ύποπτος. Ο Βάγκνερ ήταν 88 ετών.

«Μέχρι τώρα πιστεύαμε αυτήν την απίστευτη ιστορία, ότι βγήκε μόνη της, με το νυχτικό και τις κάλτσες της, μέσα στη βροχή και με ταραγμένη θάλασσα, να πάρει το βαρκάκι. Δεν έχει καμία λογική όλο αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της νέας έρευνας, Τζον Κορίνα.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS «48 Hours» ο ντετέκτιβ Ραλφ Χερνάντεζ είπε ότι τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν «φρέσκες μελανιές» στο σώμα της Γουντ. «Έδειχνε σαν θύμα επίθεσης και ξυλοδαρμού», είπε.

«Δεν έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε ότι ήταν δολοφονία, αλλά δεν πιστεύουμε ότι ήταν ατύχημα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πώς κατέληξε στο νερό», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ο Βάγκνερ συνέχισε να αρνείται κάθε συμμετοχή στο θάνατο της Γουντ. Ένα χρόνο μετά το θάνατό της άρχισε να βγαίνει με την επόμενη σύζυγό του, την οποία παντρεύτηκε λίγα χρόνια αργότερα.

Έκανε μια κάποια καριέρα, στην τηλεόραση κυρίως, αλλά αυτό για το οποίο θα τον θυμούνται όλοι για πάντα, είναι ο «μυστηριώδης» θάνατος της Νάταλι Γουντ.

Σαν σήμερα: Η 2α Δεκεμβρίου στην Ιστορία

1923. Γεννιέται στο Μανχάταν η Μαρία Άννα Σοφία Καλογεροπούλου, που έγινε διάσημη ως Μαρία Κάλλας.

1935, Αριζόνα. Το Γκραν Κάνιον όπως φαίνεται από τα νερά της λίμνης Μπόλντερ, στην Αριζόνα.

1944, Βαρσοβία. Μια γερμανική περίπολος στο κέντρο της Βαρσοβίας, στο οποίο έγιναν σκληρές μάχες ανάμεσα σε Πολωνούς πατριώτες και γερμανικά στρατεύματα. Αυτή η δραματική εικόνα δείχνει το πλήρες εύρος της καταστροφής και της τραγωδίας που έφερε η πρόωρη εξέγερση των Πολωνών, όσο ο Κόκκινος Στρατός κοιτούσε απαθώς από την άλλη όχθη του Βιστούλα.

1960, Χόλιγουντ. Μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Duke προσπαθούν να πάρουν ένα αυτόγραφο από τον Έλβις Πρίσλεϊ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στα στούντιο της Twentieth Century-Fox, όπου ο Πρίσλεϊ γυρίζει μια ταινία.

1961, Φιλαδέλφεια. Ο Πρόεδρος Κένεντι καπνίζει παρακολουθώντας το κλασικό ντέρμπι στο ράγκμπι ανάμεσα στις ομάδες του ναυτικού και του στρατού.

1963, ιταλικές Άλπεις. Ο Καρίμ Αγά Χαν, στο ιταλικό θέρετρο της Τσερβίνια. Ο Αγά Χαν, πνευματικός ηγέτης των Ισμαηλιτών μουσουλμάνων θα διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ίνσμπρουγκ, με τη βρετανική ομάδα.

1971, Σαντιάγο. Ο Πρόεδρος της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, μιλάει στο Κεντρικό Στάδιο του Σαντιάγο της Χιλής, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Φιντέλ Κάστρο στη χώρα.

1980, Ελ Σαλβαδόρ. Τα νεκρά σώματα τεσσάρων καλογριών που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από ακροδεξιούς αντάρτες, ανακαλύφθηκαν στους πρόποδες του ηφαιστείου Σαν Βινσέντε, στο Ελ Σαλβαδόρ.

1981, Λος Άντζελες. Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Βάγκνερ, στην κηδεία της συζύγου του Νάταλι Γουντ.

2005, βόρεια Καρολίνα. Ο Κένεθ Λι Μπόιντ στην κεντρική φυλακή του Ράλεϊ, στη βόρεια Καρολίνα. Ο Μπόιντ θα είναι ο 1.000στός κατάδικος που θα εκτελεστεί, μετά το 1977 που επανήλθε η θανατική ποινή. Καταδικάστηκε επειδή σκότωσε την πρώην γυναίκα του και τον πατέρα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ