FOCUS

Σαν σήμερα: 15 Δεκεμβρίου - Οι διώξεις των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ

Σαν σήμερα: 15 Δεκεμβρίου - Οι διώξεις των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ

Η 15η Δεκεμβρίου είναι η 349η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 350η σε δίσεκτα έτη. Στις 15 Δεκεμβρίου 1937 με διάταγμα του Στάλιν στοχοποιείται η ελληνική κοινότητα της ΕΣΣΔ ως εθνικώς ύποπτη και αρχίζουν διώξεις.

Η ελληνική επιχείρηση της Εν Κα Βε Ντε ή γενικότερα οι σταλινικές διώξεις εναντίον των Ελλήνων, ήταν οργανωμένη μαζική καταδίωξη των πολιτών ελληνικής καταγωγής και Ελλήνων πολιτών που ζούσαν στην Σοβιετική Ένωση.

Ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε ως τμήμα της ευρύτερης Μεγάλης Εκκαθάρισης, και τέθηκε σε εφαρμογή από το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων, γνωστό και ως ΛΚΕΥ ή και Εν Κα Βε Ντε (NKVD) (πρόδρομος της Κα Γκε Μπε).

Στα ελληνικά η ιστορική αυτή επιχείρηση αποδίδεται συχνά και ως πογκρόμ, ωστόσο ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να υποδηλώσει βία του όχλου εναντίον άλλων πολιτών, παρά οργανωμένη καταδίωξη από αστυνομία που έχει επίσημη κατεύθυνση και διαταγές.

Το κύριο στάδιο της επιχείρησης ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 1937 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1938, ενώ σποραδικές συλλήψεις συνεχίστηκαν έως το 1950. Ειδικά αιματηρή κατέληξε να είναι η καταστολή στην περιοχή του Ντονέτσκ και στην περιοχή Κρασνοντάρ.

Μόνο στην Ουκρανία, υπολογίζεται πως υπήρξαν 5.000 με 6.000 θύματα της ελληνικής επιχείρησης.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συλληφθέντων εκτελούνταν και οι υπόλοιποι στέλνονταν στα γκουλάγκ. Το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν στην Κολύμα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, όπου στάλθηκαν περίπου 1.500 Έλληνες. Περίπου 100 άτομα στάλθηκαν στο γκουλάγκ του Νορλίσκ, πάνω από 130 στα γκουλάγκ της δημοκρατίας Κόμι, πάνω από 200 στο Καζακστάν, και 60 με 80 στο Αρχάγγελσκ. Μόνο οι μισοί επέστρεψαν από τα γκουλάγκ.

Τα στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου 1939 αναφέρουν 2.030 Έλληνες, και επιπρόσθετα υπήρχαν 451 Έλληνες οι οποίοι ήταν Έλληνες πολίτες από την Ελλάδα (το 11% του συνόλου των Ελλήνων κρατουμένων). Συνολικά, το 1938 υπήρχαν περίπου 2.500 Έλληνες κρατούμενοι εκ των οποίων 600-800 πέθαναν την περίοδο 1938-1941.

Σαν σήμερα: H 15η Δεκεμβρίου στην Iστορία

1909. Μερική άποψη της, υπό κατασκευή, Διώρυγας του Παναμά.

1930, Νέα Υόρκη. Ο Άλμπερτ Άινστάϊν, συγγραφέας της Θεωρίας της Σχετικότητας με τον Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Ινδό ποιητή και φιλόσοφο.

1932, Παρίσι. Επισκέπτες τοποθετούν λουλούδια στο άγαλμα του Γκιστάβ Άιφελ στον ομώνυμο πύργο. Ο Γάλλος μηχανικός γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1832.

1942, Κίνα. Μια μικρή Κινέζα, κάνει μάθημα στους συγκατοίκους της, σε ορφανοτροφείο της Κίνας, εναντίον των εχθρών του λαού.

1946, Βαρσοβία. Μια γυναίκα έξω από το «σπίτι» το οποίο έχει δημιουργήσει με χαλάσματα από βομβαρδισμένα κτήρια. Η Πολωνική πρωτεύουσα δεν είναι παρά ένας σωρός από ερείπια και οι κάτοικοι προσπαθούν να προστατευθούν από το βαρύ χειμώνα με όποιον τρόπο μπορούν.

1959, Λευκωσία. Αγόρια και κορίτσια της Ελληνοκυπριακής νεολαίας γιορτάζουν τη νίκη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις πρώτες Προεδρικές εκλογές της Κύπρου. Ο Μακάριος θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν η Κύπρος αποκτήσει την ανεξαρτησία της, στις 19 Φεβρουαρίου 1960.

1961, Αθήνα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, με τη μητέρα του, Αλίκη, στην Αθήνα, όπου βρίσκονται για τα 60α γενέθλια του βασιλέα Παύλου.

1967, Παρίσι. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, σε γκαλά της UNICEF, βρίσκει έναν μάλλον πρωτότυπο τρόπο να συστήσει στο κοινό το σύζυγό της, Ρίτσαρντ Μπάρτον.

1978, Οχάιο. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πολ Νιούμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κένιον του Οχάιο, όπου βρίσκεται για να σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο.

1984, Λονδίνο. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δεύτερος στη σοβιετική ιεραρχία και πιθανότερος διάδοχος του Κονσταντίν Τσερνιένκο, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, όπου συναντάται με την Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ