FOCUS

Σαν σήμερα: 17 Δεκεμβρίου - Η πρώτη πτήση στην Ιστορία

Σαν σήμερα: 17 Δεκεμβρίου - Η πρώτη πτήση στην Ιστορία
ΑΡ ΡΗΟΤΟ

Η 17η Δεκεμβρίου είναι η 351η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 352η σε δίσεκτα έτη. Στις 17 Δεκεμβρίου 1903 γίνεται η πρώτη πτήση μηχανοκίνητου αεροσκάφους, από τους αδελφούς Ράιτ.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, οι αδελφοί Ράιτ πέταξαν το πρώτο αεροπλάνο, αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα. Η πρώτη πτήση διήρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα και το αεροπλάνο έκανε απόσταση 37 μέτρων. Ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση με αεροπλάνο βαρύτερο από τον αέρα.

Ο Γουίλμπερ και ο Όρβιλ Ράιτ άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις πτήσεις το 1878. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα άνοιξαν μια εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ποδηλάτων στο Ντέιτον του Οχάιο. Όσα έμαθαν για τα ποδήλατα τούς βοήθησαν στην κατασκευή ενός αεροπλάνου.

Το 1899 άρχισαν να κατασκευάζουν ανεμόπτερα και το 1903 κατασκεύασαν αξιόπιστους κινητήρες και έλικες. Το πεδίο των δοκιμών τους ήταν ένα παραθαλάσσιο χωριό στη Βόρεια Καρολίνα, το Κίτι Χοκ. Το διάλεξαν για τους σταθερούς ανέμους του και τις πολλές αμμουδιές του, χρήσιμες για τη φάση της προσγείωσης.

Το αεροπλάνο τους είχε το όνομα Flyer 1 (Αεροπόρος 1). Ήταν διπλάνο και κατασκευασμένο από ξύλο ελάτης. Είχε βάρος 341 κιλά μαζί με τον πιλότο, μήκος 6,5 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 12,3 μέτρα, ενώ το ένα φτερό του ήταν μεγαλύτερο από το άλλο κατά μερικά εκατοστά, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευστάθεια. Η μηχανή ήταν πρωτότυπη κατασκευή του υπαλλήλου των Ράιτ, Τσάρλι Τέηλορ. Ο πιλότος ήταν τοποθετημένος μπρούμυτα και με ένα μοχλό κατηύθυνε το πηδάλιο.

Στις 17 Δεκεμβρίου το Flyer πέταξε με τον Όρβιλ στο τιμόνι. Στις 10:35 το πρωί το αεροπλάνο απογειώθηκε αυτοδύναμα και μετά από 12 δευτερόλεπτα στον αέρα προσγειώθηκε κανονικά. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια πραγματοποίησαν, εναλλάξ, τρεις ακόμα πτήσεις σε ευθεία γραμμή, με την τελευταία να διαρκεί 59 δευτερόλεπτα και να διανύει μια απόσταση 260 μέτρων.

Σαν σήμερα: Η 17η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

1903. Στις 10:35 π.μ. στη Βόρεια Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Ουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διαρκεί 1 λεπτό, διανύοντας απόσταση περίπου 300 μέτρων.

1939, Μοντεβιδέο. Το γερμανικό θωρηκτό Graf Spee, φανερά «τραυματισμένο» μετά από ναυμαχία με το βρετανικό ναυτικό, μπαίνει στο λιμάνι του Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη, προκειμένου να βρει ασφαλές καταφύγιο.

1957, Γαλλία. Ο Φρανκ Σινάτρα, στα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Kings Go Forth», επιδίδεται στο νέο του χόμπι, φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους που παρακολουθούν.

1971, Άρης. Το οροπέδιο Phoenicis Lacus στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη είναι για πρώτη φορά ορατό από τον Mariner 9, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το Νοέμβριο. Έως τώρα ο Mariner δεν είχε καταφέρει να τραβήξει φωτογραφίες, καθώς την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη σάρρωναν διαρκείς αμμοθύελες.

1974, Νέα Υόρκη. Το Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, εκεί όπου παραδοσιακά χτυπάει η καρδιά των Χριστουγέννων στην πόλη.

1977, Σαν Φρανσίσκο. Ο Μεξικάνος ταυρομάχος Γκουστάβο Γκάζα, στην πρώτη ταυρομαχία που γίνεται στο Σαν Φρανσίσκο μετά από 25 χρόνια.

1978, Τεχεράνη. Τα μαγαζιά στην κεντρική αγορά της Τεχεράνης είναι κλειστά, μετά τα επεισόδια που σημειώνονται καθημερινά στην πόλη.

1979, Ουάσινγκτον. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, υποδέχεται στο Λευκό Οίκο τη Βρετανή Πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, σε δείπνο προς τιμήν της.

1985, Νέα Υόρκη. Το άγαλμα της Ελευθερίας έχει υποστεί ολικό καθαρισμό και ετοιμάζεται να παραδοθεί ξανά σε κοινή θέα.

1988, Λάσα. Κινεζικά στρατεύματα στην πρωτεύουσα του Θιβέτ κινούνται εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της πόλης.

1989, σύνορα Τσεχοσλοβακίας - Αυστρίας: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας, αφαιρούν από κοινού ένα τμήμα του φράχτη που μέχρι τώρα χώριζε τις δύο χώρες.

1992, Μογκαντίσου. Ένα μικρό αγόρι κρατά ένα ξύλινο όπλο και περπατάει δίπλα σε έναν Αμερικανό πεζοναύτη που περιπολεί στο κέντρο του Μογκαντίσου, στη Σομαλία.

1995, Κέιπ Τάουν. Ο ουρανός είναι πολύ όμορφος, αλλά θανατηφόρος, πάνω από τη μικρή πόλη Μακασάρ, 25 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική. Δηλητηριώδη αέρια άρχισαν να διαρρέουν όταν ξέσπασε φωτιά στην αποθήκη εργοστασίου χημικών. Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή, ενώ Τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ