FOCUS

Έρχεται υποθαλάσσιος αγωγός υδρογόνου από την Ισπανία στη Γαλλία

Έρχεται υποθαλάσσιος αγωγός υδρογόνου από την Ισπανία στη Γαλλία
Φαίνεται πως Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα και Εμανουέλ Μακρόν έχουν βρει μία κοινή φόρμουλα προκειμένου να προωθήσουν το συγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο AP Photo / Rick Bowmer (File)

Τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς «πράσινου υδρογόνου» από την Ιβηρική χερσόνησο στη Μασσαλία αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της ημέρας οι ηγέτες Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας μετά την συνάντηση που θα έχουν με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έρχεται μετά από σημαντικές διαφωνίες που διατύπωσε τον περασμένο Οκτώβριο η γαλλική Κυβέρνηση στις προτάσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας για χρήση υπέργειου αγωγού από τα Πυρηναία για την μεταφορά φυσικού αερίου προς την Γαλλία.

Φαίνεται πως Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα και Εμανουέλ Μακρόν έχουν βρει μία κοινή φόρμουλα προκειμένου να προωθήσουν το συγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο καθώς η Γαλλία είχε στα «σκαριά» την δημιουργία δικού της «πράσινου» υδρογόνου μέσω της πυρηνικής ενέργειας.

Το ισπανικό και πορτογαλικό μοντέλο παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε ανανεώσιμες πηγές και το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά μικρότερο.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν στο Reuters πως το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που προορίζονται ειδικά για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το κόστος του συγκεκριμένου αγωγού αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό αφορά μόνο την υποθαλάσσια δημιουργία του και όχι τους σταθμούς αποθήκευσης και διανομής του.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα πηγές από το Ισπανικό υπουργείο ενέργειας μιλούν για έναν έτοιμο προς χρήση αγωγό μέχρι το 2025 ενώ η γαλλική πλευρά φαίνεται να θεωρεί ακόμη και το 2030 υπερβολικά «αισιόδοξη πρόβλεψη».

Ισπανία και Πορτογαλία φιλοδοξούν να μετατραπούν σε κέντρα παραγωγής και διανομής υδρογόνου την επόμενη δεκαετία προχωρώντας σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων την επόμενη πενταετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ