FOCUS

Το 2022 σε εικόνες: Περιβάλλον - Φωτιές, πλημμύρες, ξηρασία και στη μέση οι άνθρωποι

Το 2022 σε εικόνες: Περιβάλλον - Φωτιές, πλημμύρες, ξηρασία και στη μέση οι άνθρωποι
ΑP Photo

Κάθε χρόνο θα τα λέμε και θα τα δείχνουμε: Ο ίδιος ο πλανήτης δεν κινδυνεύει για τον εαυτό του, αλλά μεταμορφώνεται σε ένα τοπίο απόλυτα εχθρικό για τους ανθρώπους. Φωτιές, ξηρασίες και πλημμύρες παντού: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. 

6 Σεπτεμβρίου. Ένα δέντρο καίγεται στο Χέμετ της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια καταστροφικών πυρκαγιών. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

26 Ιουνίου. Ένα αγόρι δροσίζεται σε δημόσιο συντριβάνι, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κατά τη διάρκεια πρωτοφανούς καύσωνα. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

18 Ιανουαρίου. Εργάτες καθαρίζουν πετρέλαιο από την παραλία Καβέρο στην παραλία Βεντανίγια, στο Καλάο του Περού. Το περουβιανό Ινστιτούτο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η η έκρηξη ενός υποβρύχιου ηφαιστείου στην Τόνγκα δημιούργησε τεράστια κύματα τα οποία αναποδογύρισαν ένα πλοίο φορτωμένο με πετρέλαιο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια. (AP Photo/Martin Mejia)

12 Μαΐου: Οι χωρικοί συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Μάρτιν Γκρίφιθς, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, στο χωριό Λομοπούθ στη βόρεια Κένυα. Ο Γκρίφιθς επισκέφτηκε την περιοχή για να δει τις επιπτώσεις της ξηρασίας που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής. (AP Photo/Brian Inganga)

2 Ιανουαρίου. Διασώστες βάζουν ένα νεκρό γερανό σε μια σακούλα στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Χούλα στο βόρειο Ισραήλ. Μια γρίπη των πτηνών σκότωσε χιλιάδες μεταναστευτικούς γερανούς σε αυτό που οι αρχές λένε ότι ήταν η πιο θανατηφόρα καταστροφή άγριας ​​ζωής στην ιστορία του έθνους. (AP Photo/Ariel Schalit)

22 Ιουνίου: Ο Μπόμπι Ράινμπολτ, δεξιά, καπνίζει ένα τσιγάρο ενώ κάθεται δίπλα στον Βίκτορ πέρες κοντά σε μια πρώην βυθισμένη βάρκα καρφωμένη κάθετα στη λάσπη και τώρα πάνω από τη γραμμή του νερού στο Εθνικό Πάρκο Lake Mead, κοντά στο Μπόντερ της Νεβαδα. Η στάθμη του νερού στη λίμνη υποχωρεί, βυθισμένες βάρκες και άλλα συντρίμμια εμφανίζονται κατά μήκος της ακτογραμμής. (AP Photo/John Locher)

5 Οκτωβρίου: Μέλη της ομάδας αστικής έρευνας και διάσωσης της Φλόριντα ανεβαίνουν σε ένα σπίτι από ένα σπασμένο παράθυρο για να επιβεβαιώσουν ότι στο σπίτι δεν υπάρχουν άνθρωποι και ανθρώπινα λείψανα, μια εβδομάδα μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίαν, στο Fort Myers Beach της Φλόριντα. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

31 Αυγουστου: Ο Βίκτορ Τεχάντα καιο σκύλος του δροσίζονται από μια αντλία στο Λος Άντζελες, εν μέσω του πρωτοφανους καύσωνα που χτυπάει την πόλη. (AP Photo/Jae C. Hong)

23 Ιουλίου: ΟΙ φλόγες καταπίνουν ένα σπίτι στις δασικές πυρκαγιές στη Μαριπόζα της Καλιφόρνια. (AP Photo/Noah Berger)

17 Ιουλίου: Επισκέπτες περπατούν σε μια εγκατάσταση που μιμείται τη μόλυνση των ωκεανών, στην έκθεση Technopolis στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

22 Αυγούστου: Οι άνθρωποι κάθονται σε μια ρηχή λίμνη νερού στην κοίτη του ποταμού Τζιαλίνγκ παραπόταμου του Γιανγκτσέ, στην πόλη Τζονγκίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας. Το τοπίο της Τζονγκίνγκ, μιας μεγαλούπολης που περιβάλλεται από αγροτική γη και γραφική βουνά, έχει μεταμορφωθεί από την ξηρασία. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

14 Ιουνίου: Ένας δρόμος στο Γκαουχάτι, στην επαρχία Ασάμ της Ινδίας μετά από βροχή. (AP Photo/Anupam Nath)

19 Σεπτεμβρίου: Οι εκτοπισμένοι που έχουν φτάσει σε έναν καταυλισμό περιμένουν την κατανομή γης στα περίχωρα του Ντολόου στη Σομαλία. Η Σομαλία βρίσκεται στη μέση της χειρότερης ξηρασίας όλων των εποχών. (AP Photo/Jerome Delay)

7 Αυγούστου: Οι άνθρωποι παρακολουθούν τον καπνό να υψώνεται από τη βάση υπερδεξαμενόπλοιων Ματάντζας στην Κούβα, όπου ξεκίνησε μια φονική πυρκαγιά κατά τη διάρκεια καταιγίδας το προηγούμενο βράδυ. (AP Photo/Ramon Espinosa)

27 Σεπτεμβρίου 2022: Μια οικογένεια περπατά στη βροχή αναζητώντας καταφύγιο, καθώς ο τυφώνας Ίαν πλημμύρισε το σπίτι τους στο Πινάρ ντελ Ρίο της Κούβας. (AP Photo/Ramon Espinosa)

1η Οκτωβρίου: Ο Ντιρκ Ράσελ, ο οποίος αντιμετωπίζει ιατρικά και κινητικά προβλήματα, στον καναπέ του γεμάτου με νερό σπιτιού του, το οποίο πλημμύρισε μετά τον τυφώνα Ίαν, στο Πάιν Άιλαντ της Φλόριντα. (AP Photo/Gerald Herbert)

4 Οκτωβρίου: Ο κυνηγός φώκιας Γουίλμπορ Κούζουτσουκ σέρνει μια φώκια, τη μοναδική του αλιεία της ημέρας, στην άκρη της λιμνοθάλασσας στο Σίσμαρεφ της Αλάσκας. Η υπερθήρευση έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των θηλαστικών. (AP Photo/Jae C. Hong)

23 Οκτωβρίου 2022: Ένα ατμοκίνητο τρένο περνά μέσα από ένα δάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς από το σκαθάρι του φλοιού και την ξηρασία, στα βουνά Χαρτζ, στη Γερμανία. (AP Photo/Matthias Schrader)

3 Νοεμβρίου 2022: Μια πινακίδα που αναρτήθηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την παγκόσμια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το 2022, γνωστή ως COP27, στην Οδό της Ειρήνης στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. (AP Photo/Thomas Hartwell)

5 Οκτωβρίου: Ένας δάσκαλος στεγνώνει βιβλία σε σχολείο που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα Ίαν στη Λα Κολόμα της Κούβας. (AP Photo/Ramon Espinosa)

28 Σεπτεμβρίου: Ο Αντζέλικ Λίμον, φύλακας πάρκων του Τμήματος Φυσικών Πόρων της Γιούτα, περπατά σε δομές που μοιάζουν με ύφαλους που ονομάζονται μικροβιαλίτες. Οι μικροβιαλίτες αποκαλύπτονται καθώς τα νερά υποχωρούν στη Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη (Salt Lake), κοντά στο Σολτ Λέικ Σίτι. (AP Photo/Rick Bowmer)

19 Ιουλίου: Πυροσβέστες και αστυνομικοί απομακρύνουν μια ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της στην Πεντέλη, μετά από μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε βορειοανατολικά της Αθήνας. (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)

6 Σεπτεμβρίου: Πυροσβέστες οδεύουν προς το μέτωπο της φωτιάς στο Χέμετ της Καλιφόρνια. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

19 Σεπτεμβρίου: Εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους άνθρωποι περπατούν ανάμεσα στα νερά μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στη Χαντέγια της Νιγηρίας. Η Νιγηρία έχει χτυπηθεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δέκα ετών. (AP Photo)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ