FOCUS

Το CNN Greece στη Βηθλεέμ: Εργαστείτε για την ειρήνη, το μήνυμα των Χριστουγέννων

Το CNN Greece στη Βηθλεέμ: Εργαστείτε για την ειρήνη, το μήνυμα των Χριστουγέννων
Η Βηθλεέμ ανοίγει ξανά την αγκαλιά της έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 CNN Greece/Ευαγγελία Μπίφη

Μήνυμα για ειρήνη, αγάπη και Δικαιοσύνη αντηχεί από τη Βηθλεέμ και τους Αγίους Τόπους καθώς ετοιμάζονται να υποδεχθούν την εορτή των Χριστουγέννων στη Βασιλική της Γεννήσεως.

«Εργαστείτε για την ειρήνη», είναι η παρότρυνση, ευχή και ελπίδα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’.

«Για εμάς το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι ότι αναμένουμε τον ήλιο της δικαιοσύνης, τον Ιησού Χριστό. Και Εκείνος είναι η ενσάρκωση της ειρήνης και της Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. κ. Θεόφιλος.

«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι αυτά τα Χριστούγεννα το μήνυμα αυτό θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και θα φωτίσει το νου των παγκόσμιων ηγετών και των εχόντων θέσεις ευθύνης για να εργαστούν για την ειρήνη. Αυτό επιθυμούμε. Και για ειρήνη στην περιοχή μας, εδώ», μας λέει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Το CNN Greece βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ καταγράφοντας τα αίτια που οδηγούν στη φυγή τις «ζωντανές πέτρες», τη χριστιανική κοινότητα των Αγίων Τόπων που πληθυσμιακά βαίνει δραματικά συρρικνούμενη, την πολιτική κατάσταση, καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι χριστιανικές Εκκλησίες.

Διαβάστε αναλυτικά

Το CNN Greece στην Ιερουσαλήμ: Κινδυνεύουν να χαθούν οι «ζωντανές πέτρες»

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο CNN Greece: Είμαστε η «ουδέτερη ζώνη»

Η Βηθλεέμ υποδέχεται τα πρώτα Χριστούγεννα έπειτα από μία διετία ερήμωσης και οικονομικής παράλυσης λόγω των περιορισμών προς ανάσχεση της πανδημίας Covid-19.

bethlehem6.jpg
Προσκυνητές και τουρίστες έχουν επιστρέψει, η Βηθλεέμ «αναπνέει» και πάλιCNN Greece/Ευαγγελία Μπίφη

Σήμερα, προσκυνητές και τουρίστες έχουν επιστρέψει στη γενέτειρα του Ιησού -«μαζί τους και το χαμόγελο στα χείλη των οικογενειών που μπορούν να εργαστούν ξανά φυσιολογικά και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», μας λέει ο Λατίνος Πατριάρχης στην Ιερουσαλήμ Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά λειτουργεί ξανάCNN Greece/Ευαγγελία Μπίφη

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος ιδανικά θα βρίσκεται στη Βηθλεέμ», συμπληρώνει ο Κουστωδός της Αγίας Γης πατέρας Φραγκίσκος Πατόν, τονίζοντας τη σημασία για τους ίδιους τους χριστιανούς της ιερής αυτής πόλης να νιώθουν ότι ανήκουν σε μία μεγαλύτερη, παγκόσμια οικογένεια.

Κομίζοντας το μήνυμα της Βηθλεέμ για τα Χριστούγεννα, ο πατέρας Φραγκίσκος Πατόν ζητά πρώτα και πάνω από όλα την προστασία και υπεράσπιση των παιδιών.

«Για εμάς τους χριστιανούς ο υιός του Θεού μας φανερώθηκε στο πρόσωπο ενός παιδιού και για το λόγο αυτό το μήνυμα είναι ότι πάντα πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά, να εγγυόμαστε την ειρήνη, την εκπαίδευση και το σεβασμό. Αν το κάνουμε αυτό για ένα και για όλα τα παιδιά, υποδεχόμαστε τον Ιησού σήμερα», δηλώνει.

«Σκεπτόμενοι τι εορτάζουμε στη Βηθλεέμ, και αυτό που εορτάζουμε είναι ότι ο Θεός έγινε ένας από εμάς, μας φανερώθηκε στο πρόσωπο ενός παιδιού, ελπίζω ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας να δώσουν προσοχή στα παιδιά, τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας», αναφέρει ο Κουστωδός της Αγίας Γης.

AP19334471347062.jpg
Ο Κουστωδός της Αγίας Γης πατέρας Φραγκίσκος Πατόν στο Ναό της Γεννήσεως (Φωτογραφία αρχείου)AP Photo/Majdi Mohammed

«Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαίνονται πολλοί πόλεμοι, και γνωρίζουμε ότι στον πόλεμο εκείνοι που καταβάλλουν το υψηλότερο τίμημα είναι τα παιδιά», επισημαίνει καλώντας σε ειρήνη.

Ο ορθόδοξος ιερέας στο Ναό της Γεννήσεως Ισά Θαλτζίγε κομίζει εξίσου το διαχρονικό μήνυμα της Βηθλεέμ για ειρήνη και αγάπη ανά τον κόσμο.

«Το μήνυμα που στέλνουμε κάθε χρόνο από τη Βηθλεέμ και τη Βασιλική της Γεννήσεως είναι αυτό της ειρήνης και της αγάπης. Αυτό είναι το μήνυμα του Ιησού Χριστού· Εκείνος γεννήθηκε για να μεταφέρει το μήνυμα αυτό σε όλο τον κόσμο», αναφέρει.

Ο ορθόδοξος ιερέας στο Ναό της Γεννήσεως Ισά ΘαλτζίγεCNN Greece/Ευαγγελία Μπίφη

«Και στην πραγματικότητα μας λείπουν η ειρήνη και η αγάπη. Σε όλο τον κόσμο τα μέτωπα του πολέμου είναι πολλά. Παντού έχουμε προβλήματα· χάνεται η ειρήνη, η αγάπη, η συγχώρεση -το νόημα του χριστιανισμού. Το να είσαι χριστιανός σημαίνει να ενστερνίζεσαι την ειρήνη, την αγάπη, τη συγχώρεση και πώς ο Θεός θέλει να ζούμε», επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ