FOCUS

Τα πέντε σημαντικά σημεία της ομιλίας Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Τα πέντε σημαντικά σημεία της ομιλίας Ζελένσκι στο Κογκρέσο
Το ταξίδι από μόνο του, από την εμπόλεμη εδώ και 10 μήνες Ουκρανία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι ένα εξόχως σημαντικό μήνυμα κυρίως προς το Κρεμλίνο AP/Evan Vucci

Ώρες μετά την ιστορική ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Σώμα του Αμερικανικού Κογκρέσου και υπάρχουν εκατοντάδες αναλύσεις και δημοσιεύματα στον Αμερικανικό τύπο που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα πίσω από τις λέξεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ταξίδι από μόνο του, από την εμπόλεμη εδώ και 10 μήνες Ουκρανία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι ένα εξόχως σημαντικό μήνυμα κυρίως προς το Κρεμλίνο όσο και προς την χώρα που έχει δώσει οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια που όμοιά της δεν έχει υπάρξει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Υπάρχουν όμως πέντε συγκεκριμένα σημεία στα οποία οι πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών συμφωνεί και αποκρυπτογραφούν, έστω και εν μέρει το πλάνο του Ουκρανού προέδρου.

Η ουκρανική αντίσταση είναι αμερικανική νίκη

Ο Ζελένσκι έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η αμερικανική βοήθεια αλλά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στην έκβαση που έχει πάρει ο πόλεμος. Ευχαρίστησε ανοιχτά, μπροστά και πίσω από τις κάμερες τόσο τον Τζο Μπάϊντεν όσο και τους βουλευτές – γερουσιαστές που συνεχίζουν να ψηφίζουν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις τα οικονομικά και πολεμικά μέτρα προς την χώρα του.

Εάν ψηφιστεί και το τελευταίο «πακέτο» στήριξης του Κιέβου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ενισχύσει την Ουκρανία με 100 δισεκατομμύρια δολάρια. «Κερδίσαμε την Ρωσία στην μάχη για την κυριαρχία στην σκέψη των ανθρώπων. Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει κανένας στον κόσμο να φοβάται.

Οι Ουκρανοί νίκησαν σε αυτή την μάχη και μας δίνει κουράγιο που εμπνέει ολόκληρο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί έχουν κερδίσει την μάχη και με αυτό καταφέρατε να ενώσετε την παγκόσμια κοινότητα και να προστατεύσετε την ελευθερία και το διεθνές δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ελευθερία στην Ρωσία

Ο Ζελένσκι δεν παρέλειψε από την Ουάσιγκτον να επαναλάβει την θέση– πρότασή του για αλλαγή ηγεσίας στο Κρεμλίνο. Σε ολόκληρη την ομιλία του μόνο μία φορά αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ρώσο πρόεδρο ωστόσο έστειλε ξανά μήνυμα στους Ρώσους πολίτες.

«Οι Ρώσοι θα έχουν ευκαιρία να είναι πραγματικά ελεύθεροι μόνο εάν νικήσουν το Κρεμλίνο που έχουν στο μυαλό τους. Σήμερα οι μάχες συνεχίζονται ακόμη και εμείς πρέπει να τους κερδίσουμε στα πεδία» τόνισε.

Ο πόλεμος δεν σταματάει

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο αριθμητικά όσο και σε επίπεδο έντασης και βαρύτητας οι φωνές από την Ουάσιγκτον που ζητούν άμεσα ή έμμεσα από τον Ζελένσκι να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτή την φορά μέσα στην έδρα και το σύμβολο της Αμερικανικής Δημοκρατίας ο Ουκρανός πρόεδρος έβαλε τέλος σε οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο.

«Αυτή η μάχη δεν είναι μόνο μάχη για την ζωή μας, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών και των άλλων χωρών που η Ρωσία επιχειρεί να κατακτήσει. Αυτή η μάχη θα καθορίσει σε τι κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Η μάχη απέναντι στην Ρωσία είναι σαν μάχη απέναντι στον Χίτλερ

Ο Ζελένσκι εξήρε αρκετές φορές τον ηρωισμό των Ουκρανών στρατιωτών αλλά και την αυταπάρνηση των εκατομμυρίων αμάχων. Ο Ουκρανός πρόεδρος φρόντισε να παραλληλίσει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν οι Ρώσοι να επιβληθούν με αυτόν του «σοκ και δέος» των πρώτων δύο ετών της Γερμανικής εισβολής στα ευρωπαϊκά εδάφη. Ο Ζελένσκι μπορεί να μην κατονόμασε τον Πούτιν αλλά χρησιμοποίησε τον παραλληλισμό που ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε στις αρχές του πολέμου κατά την επίσκεψή του στα Πολωνικά σύνορα.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία

Για να ενισχύσει την δέσμευση που φέρεται να παίρνει μαζί του από το Οβάλ γραφείο ο Ζελένσκι τόνισε προς το Σώμα του Κογκρέσου πως μπορεί οι ΗΠΑ να «ματώνουν» οικονομικά αλλά είναι ο λαός του που ματώνει και σκοτώνεται καθημερινά. Για να καμφθούν και οι ελάχιστες ενστάσεις προς το νέο «πακέτο» στήριξης μάλιστα μίλησε στην γλώσσα των αμερικανών, την οικονομία. Δεν είναι φιλανθρωπία το να στηρίζεται την Ουκρανία είπε, είναι επένδυση στην Ελευθερία, την Δημοκρατία και την σταθερότητα υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ