FOCUS

Αντνάν Σιέντ: Από πρώην κρατούμενος φυλακών στις ΗΠΑ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν

Αντνάν Σιέντ: Από πρώην κρατούμενος φυλακών στις ΗΠΑ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν
Ο Σιέντ ήταν μέλος του εναρκτήριου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τζορτζτάουν σε φυλακή του Μέριλαντ που ξεκίνησε πέρυσι, σύμφωνα με τη σχολή. CNNi / Georgetown University

Ο Αντνάν Σιέντ, που αθωώθηκε πρόσφατα αφού πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα των φυλακών στις ΗΠΑ, εργάζεται τώρα ως συνεργάτης προγράμματος για την Πρωτοβουλία για τις Φυλακές και τη Δικαιοσύνη (Prisons & Justice Initiative - PJI) του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, όπως ανακοίνωσε η σχολή.

«Η πρωτοβουλία ασχολείται με τα βαθύτερα αίτια και τις συνέπειες της μαζικής φυλάκισης και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και κατάρτιση για φυλακισμένα άτομα και πολίτες που επιστρέφουν», ανέφερε η σχολή.

«Στη θέση αυτή, ο Σιέντ θα υποστηρίξει τον προγραμματισμό της πρωτοβουλίας και άρχισε να εργάζεται σε αυτόν τον ρόλο στις 12 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε η σχολή.

Ο Σιέντ ήταν μέλος του εναρκτήριου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τζορτζτάουν σε φυλακή του Μέριλαντ που ξεκίνησε πέρυσι, σύμφωνα με τη σχολή.

Ελπίζει να συνεχίσει το πρόγραμμα και στη συνέχεια να παρακολουθήσει νομικά στην αντίστοιχη σχολή του πανεπιστημίου.

«Το να περάσω από τη φυλακή στο να γίνω φοιτητής του Τζορτζτάουν και στη συνέχεια να βρίσκομαι στην πανεπιστημιούπολη σε μια πορεία για να εργαστώ για το Τζορτζτάουν στην Πρωτοβουλία για τις Φυλακές και τη Δικαιοσύνη, είναι μια στιγμή που κλείνει τον κύκλο», δήλωσε.

«Η Πρωτοβουλία άλλαξε τη ζωή μου. Άλλαξε τη ζωή της οικογένειάς μου. Ελπίζω ότι μπορώ να έχω ως παράδειγμα τον ίδιο αντίκτυπο και σε άλλους».

Ο διευθυντής του προγράμματος PJI, Μαρκ Χάουαρντ, δήλωσε ότι ο Σιέντ έχει πολλά να προσφέρει στην ομάδα και τους μαθητές του προγράμματος.

«Η αφοσίωση του Adnan στο πρόγραμμα και στην εκπαίδευσή του ήταν ξεκάθαρη από τη στιγμή που μπήκε στην τάξη», δήλωσε ο Χάουαρντ.

«Ήμαστε ενθουσιασμένοι που τον είδαμε να αθωώνεται και στη συνέχεια να μπορούμε να τον καλωσορίσουμε στην Πρωτοβουλία για τις Φυλακές και τη Δικαιοσύνη. Είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς και εμπνευσμένους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ και έχει τόσα πολλά να προσφέρει στην ομάδα μας και στους άλλους μαθητές των προγραμμάτων της PJI», πρόσθεσε.

Ο Σιεντ πέρασε 23 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για τη δολοφονία της πρώην φίλης του Χέι Μιν Λι το 1999 και η υπόθεση δολοφονίας του παρουσιάστηκε στο podcast-ορόσημο «Serial».

Τον Σεπτέμβριο, οι εισαγγελείς της Βαλτιμόρης απέσυραν όλες τις κατηγορίες εναντίον του Σιέντ, αφού προηγμένες εξετάσεις DNA στα παπούτσια και τα ρούχα της Λι τον απέκλεισαν από ένοχο για τη δολοφονία της.

Ωστόσο, ο αδελφός της Χέι Μιν Λι ζήτησε την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας που ακύρωσε την καταδίκη του Σιέντ. Ο αδελφός του θύματος υποστηρίζει ότι το δικαστήριο δεν τον ειδοποίησε επαρκώς για την ακρόαση, απέκρυψε στοιχεία από την οικογένεια και δεν του έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία να ακουστεί κατά τη διαδικασία.

Adnan Syed, exonerated after 23 years behind bars, hired by Georgetown to work on its Prisons and Justice Initiative - By Rob Frehse, CNNi

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση κειμένου: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ