FOCUS

Κορωνοϊός: Μοιράζεται η Κίνα αρκετές πληροφορίες για την Covid-19;

Κορωνοϊός: Μοιράζεται η Κίνα αρκετές πληροφορίες για την Covid-19;
Ένα πτώμα σε φέρετρο μεταφέρεται από νεκροτομείο ενός νοσοκομείου στο Πεκίνο, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023. Η Κίνα προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ενός νέου μεγάλου ξεσπάσματος της Covid-19. AP Photo / Andy Wong

Καθώς ένα νέο κύμα Covid-19 διατρέχει την Κίνα, άλλες χώρες αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλούν την κυβέρνησή της να μοιραστεί πιο ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με την πανδημία. Κάποιοι, μάλιστα, λένε ότι πολλοί από τους αριθμούς που αναφέρει το Πεκίνο δεν έχουν νόημα.

Χωρίς βασικά δεδομένα, όπως ο αριθμός των θανάτων, των λοιμώξεων και των σοβαρών κρουσμάτων, οι κυβερνήσεις αλλού έχουν θεσπίσει απαιτήσεις ελέγχου του ιού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Το Πεκίνο δήλωσε ότι τα μέτρα δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και απείλησε με αντίμετρα.

Σύμφωνα με το Associated Press, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι αν θα προκύψουν νέες παραλλαγές από τη μαζική μόλυνση που είναι σε εξέλιξη στην Κίνα και αν θα εξαπλωθούν σε άλλες χώρες. Οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον αναπτύχθηκαν σε μέρη που είχαν επίσης μεγάλες επιδημίες, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής νέων παραλλαγών.

Τι πραγματικά, όμως, συμβαίνει με τα δεδομένα του κορωνοϊού στην Κίνα;

Τι μοιράζεται και τι όχι η Κίνα;

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δημοσιεύουν καθημερινά μια καταμέτρηση νέων κρουσμάτων, σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων, αλλά οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μόνο επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα και χρησιμοποιούν έναν πολύ στενό ορισμό των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

«Η Κίνα σίγουρα κάνει τις δικές της μελέτες δειγματοληψίας, αλλά απλώς δεν τις μοιράζεται», δήλωσε ο Ρέι Γιπ, ο οποίος ίδρυσε το γραφείο των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο εθνικός απολογισμός για την Πέμπτη ήταν 9.548 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι, αλλά ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις δημοσιεύουν πολύ υψηλότερες εκτιμήσεις μόνο για τις δικαιοδοσίες τους. Η Ζετζιάνγκ, μια επαρχία στην ανατολική ακτή, ανακοίνωσε την Τρίτη (03/01) ότι μετρούσε περίπου 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα την ημέρα.

Εάν εμφανιστεί μια παραλλαγή σε ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού, εντοπίζεται μέσω της γενετικής αλληλουχίας του ιού.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Κίνα έχει μοιραστεί 4.144 αλληλουχίες με το GISAID, μια παγκόσμια πλατφόρμα για δεδομένα σχετικά με τους κορωνοϊούς. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,04% του αναφερόμενου αριθμού κρουσμάτων της - ποσοστό πάνω από 100 φορές μικρότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο από τη γειτονική Μογγολία.

Τι γνωρίζουμε και τι μπορεί να υπολογιστεί;

AP Photo / Wayne Zhang

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανιστεί νέες παραλλαγές στις αλληλουχίες που μοιράζεται η Κίνα. Οι παραλλαγές που τροφοδοτούν τις μολύνσεις στην Κίνα μοιάζουν πολύ με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου από τον Ιούλιο, δήλωσε η GISAID. Ο δρ. Γκαγκαντίπ Κανγκ, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College στην πόλη Βελόρε της Ινδίας, συμφώνησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό στα δεδομένα μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τουλάχιστον 10 χώρες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας - να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα απαιτώντας την εξέταση σε ιούς για όσους επιβάτες έρχονται από την Κίνα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε έντονα όλα τα κράτη - μέλη της να πράξουν το ίδιο αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στην Ελλάδα για την έξαρση COVID-19 στην Κίνα

Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας υπερασπίστηκαν τις δοκιμές ως μέτρο επιτήρησης που συμβάλλει στην κάλυψη ενός κενού πληροφόρησης από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες μπορούν να έχουν μια εικόνα για τυχόν αλλαγές στον ιό μέσω των δοκιμών, ακόμη και αν δεν έχουν πλήρη στοιχεία από την Κίνα.

«Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα για να το μελετήσουμε αυτό, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε όλους τους ανθρώπους που βγαίνουν από την Κίνα», δήλωσε ο Γιπ, ο πρώην αξιωματούχος δημόσιας υγείας.

Ο Καναδάς και το Βέλγιο δήλωσαν ότι θα αναζητήσουν σωματίδια του ιού στα λύματα των αεροπλάνων που φθάνουν από την Κίνα.

«Είναι σαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις αρχές ώστε να προβλέψουν αν υπάρχει ένα κύμα μολύνσεων που έρχεται», δήλωσε ο δρ. Κου Γιουνγκ Κεάν, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Επιδημιών Duke-NUS στη Σιγκαπούρη.

Μοιράζεται η Κίνα αρκετές πληροφορίες;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ ΓκεμπρεγέσουςAP Photo / Bay Ismoyo

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι μοιράζονται πληροφορίες, επισημαίνοντας τις ακολουθίες που δόθηκαν στην GISAID και τις συναντήσεις με τον ΠΟΥ.

Αλλά οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν επανειλημμένα ζητήσει περισσότερα - όχι μόνο για τη γενετική αλληλουχία αλλά και για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την ανησυχία του για τον κίνδυνο σχετικά με τη δημόσια υγεία στην Κίνα.

«Τα δεδομένα παραμένουν απαραίτητα για τον ΠΟΥ προκειμένου να πραγματοποιεί τακτικές, ταχείες και ισχυρές αξιολογήσεις κινδύνου της παγκόσμιας κατάστασης», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ.

Η κινεζική κυβέρνηση συχνά αποκρύπτει πληροφορίες από το ίδιο της το κοινό, ιδίως οτιδήποτε έχει αρνητικό αντίκτυπο για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποφύγει τις αναφορές για την έξαρση των καύσεων και για τους ανθρώπους που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να προσπαθήσουν να λάβουν θεραπεία, καθώς το σύστημα υγείας φτάνει σε αδυναμία λειτουργίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για υπερβολή της κατάστασης.

Ο δρ. Κεάν, σημειώνοντας ότι η έγκαιρη προειδοποίηση της Νότιας Αφρικής για την παραλλαγή Όμικρον οδήγησε σε απαγορεύσεις ταξιδιωτών από τη χώρα, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον, όπου οι χώρες θα μπορούν να μοιράζονται δεδομένα χωρίς το φόβο των επιπτώσεων.

Επιμέλεια κειμένου - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ