FOCUS

Πεδίο ανάπτυξης πολεμικής καινοτομίας η Ουκρανία

Πεδίο ανάπτυξης πολεμικής καινοτομίας η Ουκρανία
Το θάρρος και η αυταπάρνηση των Ουκρανών τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στις πόλεις και τα χωριά που αντιστέκονται ακόμη και υπό ρωσική κατοχή έχει αναλυθεί επίσης AP Photo

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου, έχουν λεχθεί και γραφτεί δεκάδες χιλιάδες κείμενα και ρεπορτάζ για τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία όχι απλά αντιστέκεται στην ρωσική εισβολή αλλά επί της ουσίας έχει καταφέρει να αντεπιτεθεί και να έχει λίγο πριν την «μαύρη» επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου την Ρωσία στα σχοινιά ενός πολέμου που δεν επέλεξε.

Το θάρρος και η αυταπάρνηση των Ουκρανών τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στις πόλεις και τα χωριά που αντιστέκονται ακόμη και υπό ρωσική κατοχή έχει αναλυθεί επίσης. Ο ρόλος των δυτικών όπλων στις μάχες είναι την ίδια στιγμή εξακριβωμένος και αποτελεί την κύρια εισαγωγική φράση ευχαριστίας προς του συμμάχους του, σε κάθε ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτό που εσχάτως φαίνεται πως έχει εντυπωσιάσει όμως τους ειδικούς οπλικών συστημάτων ειδικά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ουκρανικός στρατός έχει κατορθώσει όχι μόνο να δώσει λύσει σε ζητήματα συντήρησης και επισκευής όπλων στα πεδία αλλά και να αναπτύξεις – ουσιαστικά να γράψει από την αρχή – εγχειρίδια χρήσης προηγμένων οπλικών συστημάτων. Μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα αναφέρει πως τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μία εφαρμογή η οποία συνδυάζει τα όπλα που έχει στην διάθεσή της στο πεδίο της μάχης μία οποιαδήποτε ομάδα και δεν δίνει απλά συντεταγμένες για το που βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις αλλά και το πλέον γρήγορο και κυρίως «οικονομικό» από άποψη πυρομαχικών τρόπων προκειμένου αυτές να πληγούν και να αχριστευτούν. Ο κώδικάς της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι αμιγώς ουκρανικός και έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους της τεχνολογίας και της πληροφορικής που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πεδία των μαχών προκειμένου να ανακόψουν την αρχική επέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Κίεβο. Με τρόπο άμεσο και απλό το λογισμικό των Ουκρανών όχι μόνο μετατρέπει το κάθε κινητό τηλέφωνο και tablet σε μηχανισμό ανάλυσης και εξολόθρευσης του αντιπάλου αλλά δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας των διαφορετικών μονάδων του Ουκρανικού στρατού ακόμη κι αν δεν βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Με το ουκρανικό λογισμικό ασχολούνται ήδη οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν ζητήσει από τους Ουκρανούς ανάλυση και κώδικα ανάπτυξης και αναμένεται να το αξιοποιήσουν και οι ίδιοι άμεσα στις ένοπλες δυνάμεις τους. Μέγιστο επίσης πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης που είναι εξαιρετικά ακριβής είναι το ελάχιστο κόστος παραγωγής συγκριτικά με τα άλλα οπλικά συστήματα και το ακόμη μικρότερο κόστος συντήρησης και αναβάθμισης…

Εντυπωσιασμένοι είναι επίσης οι Δυτικοί αναλυτές με τον τρόπο – τρόπους που οι Ουκρανοί στα πεδία έχουν καταφέρει να αντιμετωπίζουν κυρίως τις βλάβες και την έλλειψη εξαρτημάτων. Με τρισδιάστατους εκτυπωτές μονάδες ειδικά στα ανατολικά και τα νότια της χώρας δημιουργούν και εκτυπώνουν εξαρτήματα που είναι σε έλλειψη και μέσα σε μερικές μόλις ώρες είναι σε θέση να κινητοποιήσουν μονάδες και να χτυπήσουν τον εχθρό ο οποίος παραμένει συνήθως «κολλημένος» από τέτοια ζητήματα. Τα αθόρυβα, εξαιρετικά φθηνά drones κάνουν επίσης πολύ μεγάλη ζημιά στους ρώσους εισβολείς ειδικά κατά την διάρκεια των προσπαθειών τους να εισέλθουν σε πόλεις και χωριά. Οι Ουκρανοί που από την αρχή του πολέμου μετέτρεψαν απλούς φοιτητές στα μάτια τους στα πεδία σήμερα φαίνεται πως προξενούν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στο ρωσικό επιτελείο καθώς κάτι τόσο μικρό όπως ένα drone των 100 δολαρίων είναι αδύνατο να ανιχνευθεί εγκαίρως και είναι σε θέση με την ρίψη μίας μόνο χειροβομβίδας να θέσει εκτός μάχης από 3 μέχρι 8 άτομα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Εξελίξεις προσφέρουν όμως οι Ουκρανοί και σε πιο σύνθετα ζητήματα. Ένα από αυτά αφορά τις μετατροπές στις οποίες έχουν προχωρήσει σε παλαιά οπλικά συστήματα τα οποία διέθεταν προκειμένου σήμερα να υποστηρίζουν υπερσύγχρονα όπλα. Τα SU – 29 που διαθέτει η Ουκρανία έχουν τροποποιηθεί με τρόπο άγνωστο ακόμη στους Δυτικούς και μπορούν να χτυπούν από τον αέρα θέσεις των Ρώσων με υπερσύγχρονους αμερικανικούς πυραύλους τους οποίους βρήκαν τρόπο να τοποθετήσουν και να ενεργοποιήσουν στα αεροσκάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ