FOCUS

Πόσες φορές πρέπει να φοράμε ένα ρούχο πριν το πλύνουμε; Οι ειδικοί απαντούν

Πόσες φορές πρέπει να φοράμε ένα ρούχο πριν το πλύνουμε; Οι ειδικοί απαντούν
Τι λένε οι ειδικοί για τη συχνότητα που πρέπει να πλένονται τα ρούχα μας AP/Charles Rex Arbogast

Το πόσες φορές πρέπει να φοράμε ένα ρούχο πριν αυτό πλυθεί, φαίνεται πως βασίζεται περισσότερο στην παράδοση ή στην εμπειρία, παρά στη γνώμη των ειδικών.

Συγκεκριμένα, η χρήστης του TikTok, Άλισον Ντέλπερντανγκ, ξεκίνησε μια διαδικτυακή συζήτηση δημοσιεύοντας ένα βίντεο στις 10 Ιανουαρίου, στο οποίο υποστήριζε ότι φοράει πολλές μέρες τις ίδιες πιτζάμες, πριν τις βάλει για πλύσιμο.

«Όταν ήμουν νεότερη οι γονείς μου πάντα μας έβαζαν να φοράμε πιτζάμες πολλές νύχτες στη σειρά επειδή δεν ήταν βρώμικες, και εξακολουθώ να το κάνω αυτό ως ενήλικη», είπε. «Πρέπει να μάθω αν αυτό είναι σωστό, ή πρέπει κάθε βράδυ να βάζουμε τα ρούχα μας για πλύσιμο.

Στην πραγματικότητα, η απάντηση για τις πιτζάμες καθώς και για άλλα ρούχα, δεν είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται από προσωπικά στοιχεία όπως το επίπεδο ιδρώτα και ο τρόπος ζωής, αν και για πολλούς ανθρώπους μπορούν οι παράγοντες να είναι πιο χαλαροί, λένε οι ειδικοί.

Οι πεποιθήσεις μας για την υγιεινή των ρούχων είναι σε μεγάλο βαθμό «κοινωνικές και πολιτιστικές», είπε ο Δρ. Άντονι Ρόσι, βοηθός δερματολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν υπερβολικό πλύσιμο και «υπερβολική υγιεινή», γιατί ειδικά στην Αμερική, έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά συνεχώς».

Η χρήση των ίδιων ρούχων, ιδιαίτερα για συνεχόμενες ημέρες, «συνδέεται με την αποφυγή της κούρασης των αποφάσεων, επομένως το να φοράτε τα ίδια ρούχα συνεπάγεται λιγότερες αποφάσεις και λιγότερο άγχος κάθε πρωί», δήλωσε ο Μάναλ Μοχάμεντ, λέκτορας ιατρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο.

Το να αμφιβάλλετε για το πότε πρέπει να πλύνετε τα ρούχα σας μπορεί να έχει συνέπειες και στις δυο περιπτώσεις. Από τη μια, το πολύ σπάνιο πλύσιμο τους μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα ή μολύνσεις. Από την άλλη, το πολύ συχνό πλύσιμο τους θα μπορούσε να βλάψει τα ρούχα σας.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες αρχές που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πότε ένα ρούχο μπορεί να φορεθεί ξανά χωρίς πλύσιμο και πότε είναι ώρα να το πετάξετε στο κενό.

Ο γενικός κανόνας

Γενικά δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας για το πόσες φορές μπορείτε να φορέσετε ξανά ρούχα.Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικοί τύποι ρούχων που πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση. Σε αυτά ανήκουν εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, κολάν. Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για οποιαδήποτε ρούχα έχουν λεκέδες, ιδρώτα, μυρωδιά ή ορατή βρωμιά.

Τα συγκεκριμένα είδη ρούχων έρχονται σε επαφή με μέρη του σώματός μας που έχουν πολλά φυσικά βακτήρια τα οποία ζουν στο σώμα μας, όπως το μικροβίωμα, είπε ο Ρόσι. «Επιπλέον, από τις καθημερινές δραστηριότητες, ιδρώνουμε. Αυτό απλώς γεννά υγρασία και ένα περιβάλλον όπου αυτά τα βακτήρια μπορούν να υπεραναπτυχθούν».

Η υπερανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, μύκητες και άλλα δερματικά προβλήματα, πρόσθεσε.

Εκτός από τα βακτήρια που οφείλονται στον ιδρώτα, τα ρούχα που φοριούνται σε γυμναστήρια ή αθλητικούς χώρους μπορεί να έρθουν σε επαφή με βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus, με αποτέλεσμα λοιμώξεις που είναι κοινές στην κοινότητα και στο νοσοκομείο. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να γίνουν σοβαρές εάν εισέλθουν στους εσωτερικούς ιστούς ή στην κυκλοφορία του αίματος.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνονται ρούχα προπόνησής να στεγνώσουν ή να τοποθετούνται σε στεγνωτήριο χωρίς να έχουν πλυθεί, και να φοριούνται ξανά την επόμενη μέρα. Κάτι τέτοιο χειροτερεύει την κατάσταση, είπε ο Ρόσι.

Σε μια τέτοια περίπτωση, «η θερμότητα θα κάνει τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Το στεγνωτήριο δεν αναπτύσσει τέτοιες θερμοκρασίες, ώστε τα ρούχα να αποστειρωθούν, είπε. Αυτό που χρειάζεται είναι να πλυθούν με τη χρήση σαπουνιού και ζεστού νερού».

Όσον αφορά το γιατί δεν πρέπει να φοράτε ξανά κάλτσες χωρίς να έχετε πρώτα κάνει μπάνιο, «οι μυκητιασικές λοιμώξεις στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών είναι ανεξέλεγκτες», δήλωσε ο δερματολόγος Dr. Τζέρεμι Φέντον, ιατρικός διευθυντής του Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη και κλινικός εκπαιδευτής δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai.

«Μέσα στα παπούτσια μας είναι το τέλειο περιβάλλον για την αναπαραγωγή κάποιου μύκητα. Είναι ζεστό, έχει υγρασία, είναι σκοτάδι».

Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να πλένετε τα παπούτσια σας ή τουλάχιστον τους πάτους σε ένα πλυντήριο ρούχων τουλάχιστον μία φορά το μήνα, είπε ο Ρόσι.

By Kristen Rogers, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ