FOCUS

Ι.Μ Χρυσοπηγής: Οι μοναχές που κεντούν τα άμφια του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ι.Μ Χρυσοπηγής: Οι μοναχές που κεντούν τα άμφια του Οικουμενικού Πατριάρχη
CNN Greece

Όταν κοιτάς τον ουρανό από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής στα Χανιά, αισθάνεσαι ότι η ψυχή σου έχει ανέβει τόσο ψηλά που μπορείς να αγγίξεις το χέρι του Θεού. Μυσταγωγία, κατάνυξη, οι ψαλμωδίες της γυναικείας αδελφότητας σε μυούν στην ιεροτελεστία της ασκητικής ζωής, της προσευχής και της κατάνυξης.

Όταν όμως κοιτάξεις γύρω σου θα διαπιστώσεις ότι τα χέρια των αδελφών του γυναικείου μοναστηριού μετέτρεψαν τα άγρια βουνά της Κρήτης σε ένα μοναδικό έργο τέχνης, σε ένα υψηλής αισθητικής καταφύγιο ψυχής.

Ακάματες μέλισσες του Χριστιανισμού ασκούν τις παραδοσιακές μοναστικές τέχνες, όπως την αγιογράφηση εικόνων, τη λιθογλυπτική, τη βιβλιοδεσία, τη μελισσοκομία, την κηροπλαστική, την παρασκευή σαπουνιού και λιβανιού. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η χρυσοκεντητική.

Επί σειρά εβδομάδων, φιλοτέχνησαν τα σχέδια και κέντησαν τα άμφια που προσέφερε, στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, ο οικείος μητροπολίτης ως δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την τελετή των εγκαινίων του Καθολικού της Μεταμόρφωσης, δηλαδή τον κεντρικό ναό των νέων μοναστικών κτισμάτων. Έργο τέχνης που κοστίζει ελάχιστα χρήματα αλλά έχει ανεκτίμητη συναισθηματική αξία και είναι εμποτισμένο με τις προσευχές των γυναικών της μοναστική αδελφότητας.

Κάθε βελονιά και μία προσευχή. Τα σχέδια είναι εμπνευσμένα από την Ορθόδοξη Παράδοση. Η Παναγία η Χρυσοπηγή, πλαισιωμένη από τους Αγγέλους της, Άγγελοι που προσφέρουν τη Γη, κρατούν τον έναστρο ουρανό και περιστοιχίζονται από φυτικές παραστάσεις.

Οι μοναχές συγκέντρωσαν πέτρες από το βουνό και το έχτισαν. Έχτισαν τους τοίχους, τα δάπεδα, την πλακόστρωτη αυλή.

Επί μήνες μάζευαν μικρά πετραδάκια από τις χαράδρες των βουνών, τα κατηγοριοποίησαν ανά σχήμα και χρώμα, σχεδίασαν και φιλοτέχνησαν το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο που βρίσκεται στην είσοδο του Καθολικού. Ζωγράφισαν τις εικόνες, σμίλεψαν την πέτρα και το μάρμαρο και δημιούργησαν μοναδικά κιονόκρανα.

Όμως το κατασκευαστικό έργο των μοναχών δεν σταματά εδώ. Η αδελφότητα έχει αναστηλώσει το παλαιό μετόχι της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Είναι σε προστατευόμενο βιότοπο με πυκνή βλάστηση.

Το χειμώνα διασχίζεται από χείμαρρο και πολλά σπηλαιώδη παρεκκλήσια και το ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο στα οποία μπορεί να φτάσει ο επισκέπτης από διαμορφωμένα μονοπάτια. Ανατολικά του Μονυδρίου της Αγίας Κυριακής διασώθηκαν σε ερειπώδη κατάσταση μοναστικά κτίσματα οι οποίοι αναστηλώθηκαν από το 2008 εώς το 2010. Εδώ λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μονής.

Το μεγαλύτερο φυσικό σπήλαιο της περιοχής είναι αφιερωμένο στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα και τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη.

H bio – Ιερά Μονή Χρυσοπηγής

Η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής είναι από τα πρώτα μοναστήρια που ασχολήθηκαν με τις βιολογικές καλλιέργειες. Σε όλες τις εκτάσεις που ανήκουν στο μοναστήρι και ανέρχονται στα 300 στρώματα υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες. Ελαιόδεντρα, μανταρινιές, πορτοκαλιές, αβοκάντο, συκιές, λαχανόκηποι. Σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας των δέντρων, των κήπων και των λουλουδιών η λίπανση γίνεται με οργανικό υλικό (κομπόστ). Η καταπολέμηση των ασθενειών γίνεται με βιολογικά αντίδοτα και με ωφέλιμα έντομα, ενώ η εξουδετέρωση των ζιζανίων στο έδαφος με μηχανικά μέσα.

Τα βιολογικά προϊόντα προσφέρονται για τη διατροφή των της αδελφότητας και των επισκεπτών της Μονής. Το ελαιόλαδο που παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες συσκευάζεται και διατίθεται στο εμπόριο. Επίσης στη Μονή Χρυσοπηγής γίνεται οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και η αδελφότητα υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που απευθύνονται σε μαθητές.

Οι μοναχές, όπως είπαν στο CNN Greece έχουν ως πρότυπο τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «πράσινος» Πατριάρχης δεδομένων των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε παγκόσμιο επιπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος. Με πρωτοβουλία του καθιερώθηκε επίσης η 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής υπέρ τους περιβάλλοντος.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής, υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το παλιό μοναστήρι ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Κτήτορας της Μονής ήταν ο ιατρός και φιλόσοφος Ιωάννης Χαρτοφύλακας. Επί Βενετοκρατίας αναδείχθηκε σε σημαντικό πνευματικό κέντρο για τα Χανιά με πολλούς μοναχούς και πλούσια βιβλιοθήκη. Το 1976 μετά μακρά περίοδο μαρασμού εγκαταστάθηκαν στη μονή τρεις μοναχές και στη συνέχεια αναστηλώθηκε. Το καινούργιο μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο παλαιό αλλά δεν έχουν οπτική επαφή ματαξύ τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ