FOCUS

WJS: O ιός που προκάλεσε την πανδημία διέρρευσε από εργαστήριο, λέει τώρα το υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ

WJS: O ιός που προκάλεσε την πανδημία διέρρευσε από εργαστήριο, λέει τώρα το υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ
Άλλες τέσσερις υπηρεσίες κρίνουν ότι η πανδημία αποτελεί αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης ενώ άλλες δύο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα (CDC via AP, File)

Ο ιός που προκάλεσε την πανδημία του κορωνοϊού πιθανότατα να διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο αλλά δεν αναπτύχθηκε στα πλαίσια προγράμματος δημιουργίας βιολογικών όπλων, όπως αναφέρει απόρρητη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. 

Όπως έγραψε την Κυριακή η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, το έγγραφο αυτό γνωστοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο και ανώτερους Αμερικανούς νομοθέτες.

Το εύρημα της αμερικανικής υπηρεσίας, που διαφέρει από τα συμπεράσματα παλαιότερων αντίστοιχων μελετών, γνωστοποιήθηκε μέσω εγγράφου επικαιροποίησης και έρχεται μετά από αντίστοιχη ενημέρωση του FBI, που υποστήριζε επίσης ότι ο ιός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μετά από διαρροή κινεζικού εργαστηρίου.

Ωστόσο, τέσσερις υπηρεσίες κρίνουν ότι η πανδημία αποτελεί αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης ενώ άλλες δύο δεν έχουν ακόμη καταλήξει.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως το συμπέρασμα της έρευνας του υπουργείου Ενέργειας είναι σημαντικό, καθώς η υπηρεσία διαθέτει επιστημονική τεχνογνωσία και επιβλέπει ένα ευρύ δίκτυο εθνικών εργαστηρίων στις ΗΠΑ, ορισμένα εκ των οποίων διεξάγουν προηγμένες βιολογικές έρευνες.

Άνθρωποι που διάβασαν αυτή την απόρρητη έκθεση αναφέρουν πως το υπουργείο Ενέργειας τονίζει πως δεν είναι βέβαιο για το συμπέρασμα, αλλά το κοινοποιεί με «χαμηλή πεποίθηση».

Αντίστοιχα, το έγγραφο του FBI αναφέρει πως το συμπέρασμα γνωστοποιείται με «μέτρια πεποίθηση».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις με χαμηλή, μέτρια ή υψηλή πεποίθηση.

Όπως εξηγεί το CNNi, η «χαμηλή πεποίθηση» συνήθως σημαίνει ότι οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί δεν είναι αρκετά αξιόπιστες ή επαρκείς για να γίνει μια πιο σαφής και αναλυτική εκτίμηση, που θα οδηγήσει σε αξιόπιστο συμπέρασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο FBI εργάζονται διακεκριμένοι μικροβιολόγοι, ανοσιολόγοι και άλλοι επιστήμονες και υποστηρίζονται από το Εθνικό Κέντρο Βιοϊατρικής Ανάλυσης που ιδρύθηκε στο Φόρτ Ντέτρικ το 2004 για να προχωρήσει σε αναλύσεις για τον άνθρακα και άλλες ενδεχόμενες βιολογικές απειλές.

Η WSJ γράφει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες πληροφορίες και αναλύσεις, που οδήγησαν το υπουργείο Ενέργειας στη διαφοροποίηση της μέχρι σήμερα θέσης του.

Προσέθεσαν δε, ότι παρότι και το υπουργείο Ενέργειας αλλά και το FBI υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο, το πιθανότερο είναι πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα για διαφορετικούς λόγους.

Το επικαιροποιημένο έγγραφο αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμη να συνθέσουν το «παζλ» της εμφάνισης του ιού, που σκότωσε επτά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε τεράστια οικονομικά δεινά.

Η αμερικανική CIA παραμένει αναποφάσιστη, μην έχοντας ακόμη απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα εάν ο Covid-19 προήλθε από κάποιο εργαστήριο ή εμφανίστηκε φυσικά.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, παραδέχτηκε την Κυριακή (26/2) ότι υπάρχει «πληθώρα απόψεων» στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επί του θέματος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο CNNi, είπε ότι ορισμένα μέλη της κοινότητας πληροφοριών έχουν καταλήξει στο ένα συμπέρασμα ενώ κάποια άλλα σε εντελώς διαφορετικό.

Ο Σάλιβαν υπογράμμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρει τους απαραίτητους πόρους στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταφέρουν να απαντήσουν με σαφήνεια στο ερώτημα της προέλευσης του φονικού ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ