FOCUS

Γιατί βλέπουμε το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά - Eπιστήμονες εξηγούν

Γιατί βλέπουμε το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά - Eπιστήμονες εξηγούν
Unsplash

Η επανάληψη του ίδιου ονείρου δεν είναι κάτι σπάνιο. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πως βλέπουν δυσάρεστα όνειρα ξανά και ξανά.

Μερικά από τα πιο «κοινά» όνειρα είναι η πτώση από μεγάλο ύψος, η απώλεια δοντιών ή πως ξαφνικά βρίσκεσαι γυμνός και ντροπιασμένος εν μέσω πλήθους. Άλλα συχνά όνειρα είναι πως αργείς στη δουλειά ή στο σχολείο.

Δεν πρόκειται για τους τυπικούς εφιάλτες, που συνήθως βλέπουμε μια και μόνη φορά. Είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα επαναλαμβανόμενα όνειρα και μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για να ξεπεραστούν.

Η ερευνήτρια ονείρων Ντίντρε Μπάρετ, λέκτορας ψυχολογίας στο τμήμα ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, εξηγεί πως τα επαναλαμβανόμενα όνειρα σχετίζονται είτε με εμπειρίες βαθιά χαραγμένες μέσα μας, είτε με τετριμμένα θέματα που επαναλαμβάνονται με την καθημερινότητά μας.

«Είναι πιο κοινά στην παιδική ηλικία», είπε η Μπάρετ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν τα βλέπουμε πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να κάνουμε μήνες και χρόνια να ξαναδούμε ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο.

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να είναι τα ίδια κάθε φορά ή μπορεί απλώς να ανακυκλώνουν τους παρόμοια σενάρια ή ανησυχίες.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι βλέπουν επαναλαμβανόμενα ονείρα, επειδή δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε τακτική βάση για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Δρ. Νίριτ Σόφερ - Μπούμπεκ, ανώτερη λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ben - Gurion. του Negev στο Ισραήλ. «Όταν οι άνθρωποι ερωτώνται για παλαιότερα όνειρα στη ζωή τους, μπορεί να επηρεαστούν από στρέβλωση μνήμης».

Ανεξάρτητα από αυτό, οτιδήποτε γίνεται επανειλημμένα αξίζει να διερευνηθεί, είπε ο ειδικός στην ιατρική του ύπνου Δρ. Άλεξ Ντιμίτριου, ιδρυτής ενός ιατρείου ψυχιατρικής και ιατρικής ύπνου στην Καλιφόρνια.

Η εξήγηση

«Πολλά άβολα πράγματα συμβαίνουν τη νύχτα όταν οι άνθρωποι είναι άυπνοι, πίνουν καφεΐνη πολύ αργά, πίνουν αλκοόλ πολύ αργά, δούλευαν πολλές ώρες ή κοιμήθηκαν τέσσερις ώρες το προηγούμενο είπε» είπε ο Ντιμίτριου. «Η βάση μιας υγιούς ζωής, ξεκινά με τον υγιή ύπνο».

Ο Ντιμίτριου συστήνει περιορισμό όσο είναι δυνατό, τυχόν περιττών δραστηριοτήτων για τις οποίες καταναλώνεται ενέργεια και χρόνος, όπως τα περιττά τηλεφωνήματα.

Όταν το μυαλό μας είναι πάντα απασχολημένο, οι απαραίτητες επεξεργασίες του εγκεφάλου «πρέπει να γίνει κάπου», είπε. «Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση η οποία συχνά διοχετέυεται άθελά μας στην ώρα του ύπνου».

By Kristen Rogers, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ