FOCUS

«Ηφαίστειο» η Γαλλία: τα εργασιακά, οι τζιχαντιστές και το EURO

«Ηφαίστειο» η Γαλλία: τα εργασιακά, οι τζιχαντιστές και το EURO
REUTERS/PGonzalo Fuentes

Μπορεί η έναρξη του EURO 2016 να ήταν λαμπερή και οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της κοινωνικής έντασης με την διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος να ήταν υψηλές, όμως η πραγματικότητα έρχεται για άλλη μια φορά να διαψεύσει την γαλλική κυβέρνηση.

Η Γαλλία ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί με τον πρόεδρο Ολάντ να έχει να αντιπαλέψει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα: την τρομοκρατία ως απειλή και ως νέα πραγματικότητα, τους εξοργισμένους Γάλλους για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά – χωρίς μνημόνιο – αλλά και τους «αγώνες βίας» που τραβούν τα βλέμματα του Διεθνούς Τύπου, ίσως περισσότερο από αυτούς καθαυτούς τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η Γαλλία ανακοίνωνε πριν από την έναρξη του EURO 2016 ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων, όμως αυτό καθόλου δεν εμπόδισε την δολοφονία ενός ανώτερου αξιωματούχου της αστυνομίας και της συζύγου του, μπροστά στα μάτια του παιδιού τους από έναν δηλωμένο υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από το Facebook.

Όπως επίσης δεν εμποδίστηκαν οι ορδές θερμοκέφαλων οπαδών που έκαναν γυαλιά καρφιά την Μασσαλία και την Λιλ καθιστώντας τις πεδίο μάχης ενός πολέμου εθνικοτήτων.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένας διπλωματικός πόλεμος με την Ρωσία, αφού οι φίλαθλοι της ομάδας της θεωρούνται οι μόνοι που ενεπλάκησαν σε βίαιες ακρότητες.

Euro 2016 στην απαισιόδοξη Γαλλία

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου διεξάγεται σε μια σκυθρωπή Γαλλία, που αναζητά απεγνωσμένα κάποια θετική εξέλιξη, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης χρονιάς και στη συνέχεια, τους μήνες κοινωνικής αναταραχής, πολιτικής έντασης και των πλημμυρών.

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien έγραφε ότι «το EURO 2016 ίσως να απομακρύνει την απειλή των επιθέσεων και να βάλει ένα τέλος στις κοινωνικές συγκρούσεις».

Περίπου 90.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και των επισκεπτών που υπολογίζεται να ανέλθουν στα 2 εκατομμύρια για τους αγώνες.

Όπως γράψει στο CNN Greece ο Μιχάλης Τσώχος, μετά την Μασσαλία, η πόλη της Λιλ γνώρισε το πρόσωπο της βίας του χουλιγκανισμού, με τους Άγγλους φιλάθλους να παίρνουν την σκυτάλη και να συγκρούονται αρχικά με την Αστυνομία και στη συνέχεια με Ρώσους, Ουαλούς και Σλοβάκους.

λιλ

REUTERS/Benoit Tessier

Δύο ομάδες από 250 άτομα μεθυσμένων Άγγλων, που κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης και η προσπάθεια της Αστυνομίας να τους αναχαιτίσει άναψε την σπίθα των νέων επεισοδίων, που γενικεύτηκαν όλο το βράδυ, με συμπλοκές σε δρομάκια της Λιλ.

Μάχες σώμα με σώμα Αστυνομικών, Άγγλων, Ρώσων, ακόμη και κάποιων Ουαλών, Σλοβάκων και ντόπιων ultras σε ένα κύκλο βίας που δεν μοιάζει να κλείνει σε αυτό το EURO.

αγγλοι

REUTERS/Christian Hartmann

36 συλλήψεις, περισσότεροι από 60 τραυματίες, 16 εκ των οποίων διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ο θλιβερός απολογισμός των επεισοδίων.

Διπλωματικό επεισόδιο με την Ρωσία

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι έχουν γίνει στόχος, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να κάνει λόγο για προκλήσεις προς τους Ρώσους οπαδούς από άλλους (εννοώντας τους Άγγλους) με πράξεις όπως ποδοπάτηση της ρωσικής σημαίας, ενώ κλήθηκε στο υπουργείο ο Γάλλος πρέσβης στη Μόσχα για εξηγήσεις για την προχθεσινή («απαράδεκτη» κατά τον κ. Λαβρόφ) σύλληψη 40 Ρώσων φιλάθλων αδιακρίτως, ενώ επέβαιναν σε πούλμαν προς τη Λιλ.

Κοινωνική ένταση και συγκρούσεις για τα εργασιακά

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των δημοτικών υπαλλήλων και τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ, απορρίπτει τον εκβιασμό της κυβέρνησης μέσω του EURO.

σκουπίδια γαλλια

REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προέτρεψε χθες Τετάρτη το συνδικάτο CGT να σταματήσει την διοργάνωση διαδηλώσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μασκοφόρων νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας.

Στο περιθώριο της πορείας του CGT την Τρίτη, ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ κι έσπασαν τζαμαρίες, μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου παίδων.

Η γαλλική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών ενώ χρησιμοποίησε και «αύρες» νερού για να διαλύσει το πλήθος και συνελήφθησαν 58 άτομα στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετοί αλλοδαποί ενώ 24 αστυνομικοί και 17 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.

Παρά τις τελευταίες βίαιες συγκρούσεις, ο Βαλς επανέλαβε την άρνησή του για υπαναχώρηση της κυβέρνησης στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες υποχωρήσεις κατά τις συνομιλίες με τα συνδικάτα.

Ο τρόμος επιστρέφει

Στο Facebook ανέβασε το βίντεο της δολοφονίας ο 25χρονος Λοροσί Αμπάλα που δολοφόνησε το βράδυ της Δευτέρας έναν αστυνομικό και τη γυναίκα του στην περιοχή Ιβελίν κοντά στο Παρίσι.

JIHADIST FACABOOK

Επιπλέον, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο είχε πρόσφατα αναρτήσει ένα βίντεο για το EURO στο οποίο λέει πως το ‘Euro θα γίνει νεκροταφείο’, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους ομοϊδεάτες του να σκοτώσουν αστυνoμικούς, δημοσιογράφους, ράπερ και φρουρούς φυλακών.

Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, το οποίο πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία.

"Η δολοφονία του αστυνομικού και της συζύγου του το βράδυ της Δευτέρας από άνδρα ο οποίος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικο Κράτος, ήταν χωρίς αμφιβολία πράξη τρομοκρατίας", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την δολοφονική επίθεση, οι γαλλικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση το πρωί της Τρίτης δύο άτομα, τα οποία ανήκουν στο περιβάλλον του Λοροσί Αμπάλα.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο οποίος επικαλείται πηγές προσκείμενες στις έρευνες, ο δράστης φέρεται να γνώριζε προσωπικά τον αστυνομικό Ζαν Μπατίστ Σαλβέγκ (Jean-Baptiste) και τη σύζυγό του Τζέσικα Σνάιντερ (Jessica Schneider).

Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να προκύπτει από μια φράση που είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις αρχές, την ώρα που κρατούσε ομήρους τη γυναίκα και το παιδί του αστυνομικού που είχε δολοφονήσει νωρίτερα.

Ο Αμπάλα φέρεται να τους είπε “Ήρθε αυτός σπίτι μου (στο παρελθόν), τώρα έρχομαι εγώ στο δικό του”.

Τζιχαντιστής Παρίσι: Γνώριζε προσωπικά τα θύματά του;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ