FOCUS

Επιστήμονες ανακάλυψαν μέδουσα με 24 μάτια και ιδιαίτερα επικίνδυνο τσίμπημα

Επιστήμονες ανακάλυψαν μέδουσα με 24 μάτια και ιδιαίτερα επικίνδυνο τσίμπημα
AP

Σε μία ανακάλυψη που αποδεικνύει την πλούσια ποικιλομορφία της θάλασσας προχώρησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι και βρήκαν ένα νέο είδος μέδουσας με 24 μάτια και ένα από τα πιο επικίνδυνα τσιμπήματα στον κόσμο.

Σε μία «τρομακτική» ανακάλυψη που σχετίζεται με το «ζωικό βασίλειο» προχώρησαν επιστήμονες του Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι και είδαν ότι το είδος των μεδουσών «Tripedaliidae» απέκτησε και «τέταρτο μέλος στην οικογένειά του», και πρόκειται για ένα νέο πλάσμα με 24 μάτια με μήκος λίγο μεγαλύτερο από μισή ίντσα. Το ακόμη πιο τρομακτικό είναι το τσίμπημά του, το οποίο και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της New York Post, ανακαλύφθηκε στο φυσικό καταφύγιο Mai Po του Χονγκ Κονγκ, ονομάζεται επίσημα Tripedalia maipoensis και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την αυστραλιανή μέδουσα «box», η οποία έχει και την «τιμητική» της στους ωκεανούς, καθώς πρόκειται για το πιο δηλητηριώδες θαλάσσιο ζώο στον κόσμο.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η ανακάλυψη πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα νέο είδος μέδουσας στην περιοχή. Η μέδουσα έχει ένα διαφανές και άχρωμο σώμα σε σχήμα κύβου με τρία πλοκάμια - μήκους περίπου 15 εκατοστών - στη βάση κάθε "γωνίας".

Τα άκρα των πλοκαμιών της είναι επίπεδες και έχουν «πεταλοειδείς δομές», με τον πρώτο παραλληλισμό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που τη βλέπου είναι ότι βλέπουν «κουπί βάρκας», γεγονός που της επιτρέπει να κολυμπάει πιο γρήγορα από άλλες μέδουσες.

Τα 24 μάτια

Τα 24 μάτια της είναι εξίσου χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες, καθεμία από τις οποίες περιέχει έξι ματάκια. Τα ευρήματα της έρευνας, με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Baptist του Χονγκ Κονγκ, δημοσιεύτηκαν στο διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό Zoological Studies στις αρχές του έτους.

«Ονομάσαμε το νέο είδος Tripedalia maipoensis για να αντικατοπτρίσουμε την τοποθεσία τύπου του - όπου βρέθηκε για πρώτη φορά το νέο είδος», εξήγησε ο Qiu Jianwen, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του HKBU.

Ερευνητές από τις οργανώσεις WWF Χονγκ Κονγκ και Ocean Park Χονγκ Κονγκ, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, συνέλεξαν δείγματα από μια λίμνη με γαρίδες υφάλμυρου νερού στο φυσικό καταφύγιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020, 2021 και 2022.

Όταν εξέτασαν τα δείγματα, βρήκαν ένα είδος που δεν είχαν ξαναδεί. "Αν και προς το παρόν είναι γνωστό μόνο στο Mai Po, πιστεύουμε ότι το είδος αυτό είναι επίσης διαδεδομένο στα παρακείμενα ύδατα των εκβολών του ποταμού Pearl, καθώς οι gei wais (λίμνες γαρίδας) συνδέονται με τις εκβολές μέσω ενός παλιρροιακού καναλιού", δήλωσε.

Ο Qiu δήλωσε ότι η ανακάλυψη της Tripedalia maipoensis στο Χονγκ Κονγκ αναδεικνύει την «πλούσια ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής» στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ