ΑΝΑΛΥΣΗ CNNi FOCUS

Οι διασυνοριακές επιθέσεις, οι προσπάθειες αποδυνάμωσης και η αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας

Οι διασυνοριακές επιθέσεις, οι προσπάθειες αποδυνάμωσης και η αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας
Επίθεση ουκρανικών δυνάμεων εναντίον ρωσικών στόχων (AP Photo/Libkos)

Εδώ και μέρες, οι εκρήξεις που ηχούν σε Ρωσία και Ουκρανία μαρτυρούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι στρατοί των δύο χωρών.

Κατά τα φαινόμενα, η Ουκρανία έχει βάλει στο «στόχαστρο» αποθήκες καυσίμων σε ρωσοκρατούμενες περιοχές αλλά και εντός της Ρωσίας.

Τα πλήγματα αυτά είναι εξαιρετικά χειρουργικά, ωστόσο το Κίεβο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη τους.

Με τη σειρά της, η Ρωσία βάλλει κατά στόχων στην Ουκρανία, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο αμάχους -είτε λόγω της οργής της, είτε λόγω αδεξιότητας.

Στην Ουμάν σκοτώθηκαν πάνω από 20 άνθρωποι, στην Πάβλογκραντ έχασαν τη ζωή τους δύο πολίτες ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί ακόμη.

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χερσώνα την Τετάρτη, όταν δέχτηκε επίθεση μια υπεραγορά γεμάτη με κόσμο στις 11:00πμ. Και στη Ζαπορίζια, δύο πύραυλοι κατέληξαν σε έναν κήπο κατοικίας, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα στο έδαφος.

Ευτυχώς κανένας δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης, ενδεχομένως γιατί ο πρώτος πύραυλος κατατρόμαξε τις δύο οικογένειες, που έσπευσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σειρήνες ηχούσαν συνεχώς στην πόλη της Ζαπορίζια -ένας ήχος που έχει δυστυχώς γίνει οικείος τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αυτή τη φορά συνοδευόταν και από εκρήξεις.

Αυτό σηματοδοτεί, ενδεχομένως, μια κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς όπως όλα δείχνουν η Μόσχα εξαπολύει πυραύλους S300 μέσα στις πόλεις -ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται τοπικοί αξιωματούχοι και μαρτυρίες.

Σπάνια μαθαίνουμε πότε η Ρωσία καταφέρνει να χτυπήσει ένα στρατιωτικό στόχο στην Ουκρανία, ωστόσο ο αριθμός των αμάχων που πλήττονται υποδηλώνει είτε μια αδιανόητη αμέλεια και ανακρίβεια, είτε μια τακτική σκόπιμης τρομοκράτησης των απλών ανθρώπων.

Έχει αρχίσει πλέον να δημιουργείται ένα μοτίβο, που πάει πέρα από τη γνωστή αδιαφορία της Μόσχας για την ανθρώπινη ζωή.

Τη μια νύχτα μετά την άλλη, ξανά και ξανά, η μια πλευρά φαίνεται να προσπαθεί να αποδυναμώσει την άλλη.

Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν πλήξει σημαντικούς στόχους υποδομής -σιδηροδρομικές γραμμές και τεράστιες αποθήκες καυσίμων- αποδεικνύοντας δύο πράγματα: ότι η επερχόμενη «αντεπίθεσή» τους είναι καλά μελετημένη και ότι η Ρωσία είναι μάλλον απροετοίμαστη.

Η Μόσχα φαίνεται πως συνεχίζει να ακολουθεί την πεπατημένη, κάνοντας τα πράγματα με τον ίδιο παλιό, προφανή τρόπο.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση είναι κοντά αρχίζουν να πληθαίνουν.

Για περίπου δύο εβδομάδες, φιλορώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια μικρή αύξηση συγκρούσεων στην πρώτη γραμμή στη Ζαπορίζια.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό σημείο (και στρατηγικό στόχο), από το οποίο οι δυνάμεις του Κιέβου θα πρέπει να περάσουν εάν θέλουν να «διαχωρίσουν» με κάποιο τρόπο την κατεχόμενη Κριμαία από τις υπόλοιπες περιοχές της Ουκρανίας, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ρωσικά χέρια.

Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για κάποιου τύπου διερευνητική επιχείρηση από πλευράς της Ουκρανίας ή εάν είναι… business as usual (απλή καθημερινότητα) για το Κίεβο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως, να αποσαφηνιστεί για τι ακριβώς πρόκειται.

Η κατάσταση είναι εξίσου ρευστή γύρω από τη Μπαχμούτ, μια πόλη που έχει τεράστια συμβολική σημασία -και μικρότερη επιχειρησιακή- στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ, που η Μόσχα θεωρεί το μεγάλο της «λάφυρο» κατά τις επιχειρήσεις του περασμένου χειμώνα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Μόσχα υποστήριξε πως ετοιμαζόταν να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν -μιας μισθοφορικής ομάδας που έχει εμπλακεί σημαντικά στον πόλεμο- προειδοποίησε πως οι Ρώσοι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να κρατήσουν τις θέσεις τους χωρίς να υπάρξει ανεφοδιασμός βλημάτων πυροβολικού.

Η Ουκρανία έσπευσε να πιστωθεί τη δήλωση αυτή, στέλνοντας ανώτατους αξιωματούχους στην περιοχή και υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρονται.

Χιλιάδες ζωές εικάζεται ότι έχουν χαθεί στην ευρύτερη περιοχή αυτή και η Μόσχα σίγουρα δεν έχει καταφέρει να πετύχει το στόχο της.
Και τώρα, στη Χερσώνα, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν διατάξει 58ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας -από τις 20:00 της 5ης Μαΐου.

Η απαγόρευση αυτή της κυκλοφορίας των ντόπιων διετάχθη υπό το πρόσχημα μιας νέας επιχείρησης επιβολής νόμου αλλά έρχεται την ίδια περίοδο που υπάρχει αυξημένη ουκρανική παρουσία στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου ξεκινάει η κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας.

Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει την ουκρανική αυτή κίνηση, ό,τι και αν τελικώς σχεδιάζει το Κίεβο.

Εάν επρόκειτο για αντιπερισπασμό, τότε οι Ρώσοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν την περιοχή για να είναι σίγουροι και ενδεχομένως θα πρέπει να αυξήσουν τις δυνάμεις τους εκ των προτέρων, σε περίπτωση που πιαστούν εξαπίνης.

Η Ουκρανία φαίνεται πως προσπαθεί να κρατάει τη Ρωσία σε… σεσπένς στις κατεχόμενες περιοχές στην ανατολή και στη δύση, προχωρώντας παράλληλα σε χειρουργικές επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων και στέλνοντας αξιωματούχους στην κατεχόμενη Μελιτόπολη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω «καταιγίδας» δηλώσεων από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι ο καιρός -που τις τελευταίες ημέρες εναλλάσσεται ανάμεσα σε βροχή και ηλιοφάνεια- τους έχει καθυστερήσει.

Επί της ουσίας, όμως, έχουν πει πάρα πολύ λίγα -παρά μόνο ότι τους έχει καθυστερήσει ο καιρός.

Και ενδεχομένως αυτό να ισχύει.

Ενδεχομένως και όχι. Αλλά υπάρχουν και ορισμένα ξεκάθαρα σημάδια ότι η Ουκρανία εκπονεί κάποιο σχέδιο, που θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται όσο βελτιώνεται ο καιρός το επόμενο διάστημα.

Analysis: Cross-border attacks as Russia and Ukraine seek to weaken each other ahead of expected offensive, by Nick Paton Walsh

ΔΗΜΟΦΙΛΗ