FOCUS

Ερντογάν στο CNNi: Έχουμε ειδική σχέση με τη Ρωσία – Θα πήγαινε δικτάτορας σε β’ γύρο εκλογών;

Ερντογάν στο CNNi: Έχουμε ειδική σχέση με τη Ρωσία – Θα πήγαινε δικτάτορας σε β’ γύρο εκλογών;
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNNi CNN

Οι σχέσεις με τη Ρωσία, ο κρίσιμος δεύτερος γύρος των τουρκικών εκλογών, οι πρόσφυγες και τα «αγκάθια» με το ΝΑΤΟ: στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNNi ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας σαφή μηνύματα εντός και εκτός των τειχών.

«Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία όπως έκανε η Δύση. Δεν μας δεσμεύουν οι κυρώσεις της Δύσης» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο CNNi και την Μπέκι Άντερσον.

«Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε μια θετική σχέση με τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε:

«Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε τομέα».

Ο Ερντογάν αναδείχτηκε νικητής του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών, παρότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 50 + 1, που θα του επέτρεπε να εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή.

Έτσι, στις 28 Μαΐου, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα αναμετρηθεί στις κάλπες με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι απόψεις των δύο πολιτικών αποκλίνουν σε αρκετά σημεία -με τις θέσεις τους να είναι διαφορετικές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και διπλωματίας με τη Δύση και τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Είχε δηλώσει, επίσης, ότι δεν σκόπευε να μιμηθεί την προσωπική σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν, επιτρέποντας στις σχέσεις με τη Μόσχα να ρυθμίζονται από το συμφέρον του κράτους.

Τις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Κιλιτσντάρογλου όξυνε την κριτική του κατά του Κρεμλίνου.

Ο Τούρκος πρόεδρος με την δημοσιογράφο του CNNi Μπέκι Άντερσον

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμειξη στις τουρκικές εκλογές.

«Φίλοι Ρώσοι, βρίσκεστε πίσω από μοντάζ, συνωμοσίες και deep fake περιεχόμενο και βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στη χώρα χθες» έγραψε ο ίδιος στο Twitter, και συνέχισε:

«Εάν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά την 15η Μαΐου, βγάλτε τα δάχτυλά σας από το τουρκικό κράτος».

Αντίθετα, ο Ερντογάν επιμένει στην εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Δύση πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

«Η Δύση δεν έχει ισορροπημένη αντιμετώπιση» είπε ο ίδιος στο CNNi.

«Χρειάζεται μια ισορροπημένη αντιμετώπιση απέναντι σε μια χώρα όπως η Ρωσία, θα ήταν πολύ καλύτερη επιλογή» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο ότι προσπαθεί να «απαγκιστρώσει» την Τουρκία από τη Ρωσία.

Όπως εξηγεί το CNNi, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας διατηρεί στάση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Υποστηρίκτρια του Ερντογάν έξω από τα γραφεία του AKP στην Κωνσταντινούπολη / (AP Photo/Francisco Seco)

Μάλιστα, βοήθησε στη σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια πρωτοβουλία που επέτρεψε τη μεταφορά εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και απέτρεψε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η επέκταση της συμφωνίας για δύο ακόμη μήνες -μόλις μια ημέρα πριν από την επίσημη λήξη της.

«Αυτό κατέστη δυνατό εξαιτίας της ειδικής σχέσης μας με τον πρόεδρο Πούτιν» είπε στο CNNi.

Το ρωσοτουρκικό εμπόριο υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 62 δισ. δολάρια κάθε χρόνο.

Στις αρχές του χρόνου, ο Πούτιν παραιτήθηκε των τουρκικών πληρωμών για το φυσικό αέριο προς τη Ρωσία -μια κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε ξεκάθαρη στήριξη του Ερντογάν στις εκλογές.

Ο Ερντογάν κατάφερε, επίσης, να εξασφαλίσει την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Παράλληλα, έχει παράσχει και οπλισμό στο Κίεβο.

Για τη Σουηδία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο CNNi, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – ένα ζήτημα «αγκάθι» με τη Δύση.

Ξεκαθάρισε δε, πως όσο η Σουηδία επιτρέπει σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να κυκλοφορούν ελεύθερα, τότε η Άγκυρα δεν μπορεί να συμφωνήσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τη Σουηδία αυτή τη στιγμή… Γιατί μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει μια ισχυρή στάση όσον αφορά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» είπε ο Ερντογάν.

Η Σουηδία έχει αρνηθεί πολλές φορές τουρκικά αιτήματα έκδοσης ατόμων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες, ξεκαθαρίζοντας πως τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται από τα δικαστήρια της χώρας.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε και «πυρά» κατά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπαίντεν, που κατά την προεκλογική καμπάνια του για το Λευκό Οίκο το 2020 χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «αυταρχικό».

«Θα έφτανε ποτέ ένας δικτάτορας σε δεύτερο γύρο εκλογών;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Το διακύβευμα της κάλπης

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

«Είναι μια καινούργια εμπειρία για την τουρκική δημοκρατία. Πιστεύω ότι οι πολίτες της χώρας θα εμφανιστούν στις κάλπες της επόμενης Κυριακής για να στηρίξουν μια ισχυρή δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις, ο Εντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του Κιλιτσντάρογλου ενώ το κόμμα του, AKP, κέρδισε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Η σταθερότητα και η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και οι άνθρωποι, που αναζητούν σταθερότητα, θα κάνουν αυτό που πρέπει στις κάλπες» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Κιλιτσντάρογλου ηγείται συνασπισμού έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ήλπιζε ότι θα καταφέρει επιτέλους να πάρει την εξουσία από τον Ερντογάν.

Ο συνασπισμός αυτός «ευνοήθηκε», επίσης, και από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τουρκία, που άφησαν πίσω τους πάνω από 50.000 νεκρούς.

Ο Ερντογάν κατά την ανακοίνωση για τη συμφωνία των σιτηρών / (AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν για παρεμβάσεις στη δικαστική εξουσία, κακή οικονομική πολιτική αλλά και λογοκρισία όσων διαφωνούν με τις απόψεις της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξή του στο CNNi, ο Ερντογάν υποστήριξε:

«Δεν υπάρχει κανένας φυλακισμένος για τις απόψεις του στην Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτημα για την απόφασή του να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια, ανέφερε ότι η πολιτική αυτή έχει ήδη αρχίσει να φέρνει θετικά αποτελέσματα.

«Όσο χαμηλότερα τα επιτόκια, τόσο χαμηλότερος και ο πληθωρισμός» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε:

«Έχουμε δει αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουμε πάρει».

Μετά το σεισμό, τι;

Η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου -για την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει συγγνώμη- είχε εξοργίσει τους πολίτες της χώρας, με την αντιπολίτευση να πιστεύει ότι θα την βοηθήσει στις κάλπες.

Στις 14 Μαΐου, όμως, ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στην κατεστραμμένη νοτιανατολική Τουρκία.

«Βαρόμετρο» στις εκλογές αυτές είναι και οι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Ο Κιλιτσντάρογλου, κάνοντας μια εθνικιστική «στροφή», υποσχέθηκε ότι θα απελάσει τους Σύρους πρόσφυγες.

Η κίνηση αυτή μεταφράστηκε ως «φλερτ» προς τους ψηφοφόρους του τρίτου υποψήφιου των εκλογών, του υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, που κατάφερε να συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από 5% στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Ερντογάν, με τη σειρά του, είπε ότι δεν θα υποκύψει στις επιθυμίες του Ογάν:

«Δεν είμαι άτομο που του αρέσει να διαπραγματεύεται με τέτοιο τρόπο».

Μάλιστα, αρνήθηκε ότι ο Ογάν κρατά ρόλο ρυθμιστή των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα αυτό ανήκει στον τουρκικό λαό.

Αφίσες του Ερντογάν / (AP Photo/Emrah Gurel)

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συνολική απέλαση των προσφύγων, λέγοντας, ωστόσο, ότι θα ενθαρρύνει περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η χώρα κατασκευάζει σπίτια και υποδομές σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία, με στόχο να διευκολύνει τον επαναπατρισμό τους.

«Τουρκικές ΜΚΟ κατασκευάζουν σπίτια στη βόρεια Συρία για να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι πρόσφυγες. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει» είπε στο CNNi ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε:

«Ενθαρρύνουμε το ένα εκατομμύριο των προσφύγων να πάει σπίτι του».
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Ερντογάν είπε:

«Έχουμε πάνω από 900 χιλιόμετρα συνόρων και υπάρχει συνεχής τρομοκρατική απειλή από αυτά τα σύνορα… Ο μόνος λόγος που έχουμε στρατιωτική παρουσία στα σύνορα είναι για να πολεμήσουμε κατά της τρομοκρατίας. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος».

Erdogan hails ‘special relationship’ with Putin ahead of crucial Turkey runoff vote, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ