FOCUS

Τίνα Τάρνερ: Η μυθιστορηματική ζωή της με δικά της λόγια

Τίνα Τάρνερ: Η μυθιστορηματική ζωή της με δικά της λόγια
Η Τίνα Τάρνερ στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 1984 AP PHOTO/JOSEPH SCHABER

Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωή και η καριέρα της Τίνα Τάρνερ, που πέθανε την Τετάρτη 24 Μαΐου στα 83 της χρόνια, έδωσε το υλικό για μια συναρπαστική αυτοβιογραφία, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και, πιο πρόσφατα, στη θεατρική σκηνή.

Οι ταπεινές της ρίζες, το παραμύθι που έγινε εφιάλτης στο πλευρό του Άικ Τάρνερ, η απόδρασή της, η επανεφεύρεση, η κατάκτηση της παγκόσμιας μουσικής σκηνής συνθέτουν ένα αφήγημα γοητευτικό, διδακτικό και ενδυναμωτικό.

Όταν η Άννα Μέι γνώρισε τον Άικ

Η Τίνα Τάρνερ γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939 στο Νάτμπους του Τενεσί. Το πραγματικό της όνομα ήταν Άννα Μέι Μπούλοκ. Οι γονείς της ήταν αγρότες και όταν η μητέρα της εγκατέλειψε τον πατέρα της, η Τίνα και οι αδερφές της μετακόμισαν στη γιαγιά της, στο Μπράουνσβιλ του Τενεσί.

«Δεν ήμασταν φτωχοί. Είχαμε φαγητό στο τραπέζι. Απλά δεν είχαμε πολυτέλειες, όπως ποδήλατα. Ήμασταν άνθρωποι της εκκλησίας, ήμουν αθώα, δεν ήξερα πολλά. Δεν ήξερα τι σημαίνει σταρ, μέχρι που οι λευκοί μας γείτονες μας επέτρεψαν να βλέπουμε τηλεόραση σπίτι τους μια φορά την εβδομάδα» είχε πει το 2005 στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, η Άννα Μέι και η μία αδερφή της έμειναν με τη μητέρα τους στο Σεντ Λούις. Εκεί άρχισαν να βγαίνουν στα κλαμπ της περιοχής και σε ένα από αυτά γνώρισε τον μουσικό Άικ Τάρνερ και το συγκρότημά του Kings of Rhythm. Ήταν 17 ετών όταν εκείνος της ζήτησε να γίνει η τραγουδίστριά τους.

«Ο Άικ ήξερε ότι μπορούσα να γίνω σταρ. Ήμασταν κοντά, σαν αδερφός και αδερφή. Οδηγούσαμε στην πόλη και μου έλεγες για τη ζωή και τα όνειρά του. Μου έλεγε πως όταν ήταν μικρός όλοι τον θεωρούσαν άσχημο και αυτό τον πλήγωνε πολύ. Κι εγώ σκεφτόμουν “δεν θα σε πληγώσω ποτέ, Άικ” και το εννοούσα. Ήταν καλός μαζί μου τότε, αλλά είδα την άλλη πλευρά του».

Το 1960 ο Άικ τής έδωσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τίνα Τάρνερ, το οποίο είχε κατοχυρώσει ώστε αν εκείνη εγκαταλείψει το συγκρότημα όπως είχαν κάνει οι προηγούμενες τραγουδίστριες, να μπορέσει να την αντικαταστήσει με μια άλλη «Τίνα Τάρνερ». Το 1960 γεννήθηκε ο γιος τους Ρόνι και το 1962 παντρεύτηκαν.

Με τον Άικ Τάρνερ στη σκηνή το 1966AP PHOTO

Η κακοποίηση και η απόδραση

Αλλά ο Άικ σύντομα έδειξε την κακοποιητική του πλευρά. Με το παραμικρό ξέσπαγε η οργή του και τη χτυπούσε με ό,τι έβρισκε πρόχειρο: τις γροθιές του, κρεμάστρες ρούχων, τηλέφωνα…

«Με χτυπούσε στα πλευρά, και στη συνέχεια πάντα προσπαθούσε να μου μαυρίσει το μάτι. Ήθελε η κακοποίησή του να φαίνεται, να τη βλέπουν όλοι. Αυτό ήταν το πιο ντροπιαστικό απ’ όλα».

Η συνεχιζόμενη κακοποίηση οδήγησε την Τίνα σε απόπειρα αυτοκτονίας το 1968 με υπερβολική δόση χαπιών Valium. Ο Τάρνερ ήταν εντελώς απρόβλεπτος στη συμπεριφορά του. Πολλά χρόνια μετά, ως ηλικιωμένος πια, διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή.

«Μια άλλη βραδιά τσακωθήκαμε στα καμαρίνια και όταν βγήκα στη σκηνή το πρόσωπό μου ήταν πρησμένο», είπε στη Γουίνφρεϊ. «Νομίζω ότι η μύτη μου είχε σπάσει, γιατί έτρεχε αίμα στο στόμα μου όταν τραγουδούσα. Παλιότερα μπορούσα να κρύψω τα σημάδια με μέικ απ. Αλλά το πρήξιμο δεν κρύβεται».

Ο εθισμός του Άικ στην κοκαΐνη στη δεκαετία του ’70 έκανε ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Τον Ιούλιο του 1976 πέταξαν στο Ντάλας για μια συναυλία και σε όλη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο εκείνος τη χτύπαγε. Όταν κοιμήθηκε εκείνη έφυγε από το δωμάτιο με μία πιστωτική κάρτα της Mobil και 36 σεντς στην τσέπη, και πήγε στο απέναντι μοτέλ όπου ο υπάλληλος είδε το ματωμένο πρόσωπό της και της έδωσε ένα δωμάτιο.

Μίλησε με έναν γνωστό της δικηγόρο και κανόνισε να την παραλάβει ένας φίλος και να τη βάλει σε ένα αεροπλάνο για να γυρίσει στο Λος Άντζελες.

«Μόλις προσγειώθηκα από την Καλιφόρνια, έτρεμα από τον φόβο ότι ο Άικ θα ήταν εκεί. Την προηγούμενη φορά που τον είχα παρατήσει με είχε προλάβει στο λεωφορείο. Γι’ αυτό όταν βγήκα από το αεροπλάνο άρχισα να τρέχω σαν τρελή. Είπα στον εαυτό μου: Αν είναι εδώ, θα ουρλιάξω “Αστυνομία”! Και στο κεφάλι μου επαναλάμβανα συνέχεια: “Θα πεθάνω πριν ξαναγυρίσω κοντά του”».

Σαρώνοντας τα βραβεία Grammy το 1985 με τον Λάιονελ Ρίτσι στο πλευρό τηςAP PΗΟΤΟ/LΕΝΝOX MCLENDON

Δεν ξαναγύρισε κοντά του, και το διαζύγιό τους επισημοποιήθηκε το 1978 μετά από μια μακρά νομική μάχη από την οποία εκείνος κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος της κοινής τους περιουσίας κι εκείνη την επιμέλεια των τεσσάρων παιδιών τους. Το διαζύγιο την κατέστρεψε οικονομικά και η Τίνα ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην τηλεόραση και στο Λας Βέγκας προσπαθώντας να ξαναχτίσει την καριέρα της.

«Για πολύ καιρό ένοιωθα κολλημένη, χωρίς διέξοδο από την άρρωστη κατάσταση στην οποία βρισκόμουν. Αλλά αργότερα συνάντησα ανθρώπους που με ενθάρρυναν… Και μόλις μπόρεσα να δω τον εαυτό μου καθαρά, άρχισα να αλλάζω, ανοίγοντας το δρόμο προς την αυτοπεποίθηση και το κουράγιο. Μου πήρε μερικά χρόνια, αλλά επιτέλους κατάφερα να σταθώ όρθια και να ξεκινήσω από την αρχή», είπε στο Harvard Business Review το 2021.

Στον Βουδισμό είχε μυηθεί από μία φίλη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και εκεί βρήκε τη δύναμη να εγκαταλείψει τον Άικ. Και στα επόμενα χρόνια τη βοήθησε να βάλει τη ζωή και την καριέρα της σε τάξη.

«Κατάλαβα ότι όλα τα επιτεύγματα ξεκινάνε από την εσωτερική αλλαγή» είχε δηλώσει στο Harvard Business Review. «Όσο περισσότερο μελετούσα τις βουδιστικές αρχές, τόσο βαθύτερα έσκαβα μέσα μου και ξεκαθάριζα συνήθειες και συμπεριφορές που μου στέκονταν εμπόδια».

Επιτυχία και ευτυχία

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της με το άλμπουμ «Private Dancer», που πούλησε πάνω από 10 εκατ. αντίτυπα, κέρδισε τρία βραβεία Grammy (από τα 12 της καριέρας της) και την έκανε, στα 44 της, τη μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που βρέθηκε στην κορυφή των αμερικανικών charts.

«Κάποιος μου είπε τότε: “Γιατί επέλεξες το Private Dancer; Είναι ένα τραγούδι για μια πόρνη. Μήπως επειδή ήσουν κι εσύ πόρνη;”. Σοκαρίστηκα… Δεν έβλεπα την ηρωίδα σαν πόρνη… Μπορώ να είμαι αφελής σε μερικά πράγματα. Αλλά η απάντηση είναι όχι. Το επέλεξα γιατί ήταν ένα ασυνήθιστο τραγούδι και δεν είχα τραγουδήσει ποτέ κάτι σαν αυτό», είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό παραγωγό Ρότζερ Σκοτ.

12928531.jpg
Με τον Γερμανό Έρβιν Μπαχ, σύντροφό της για 27 χρόνια και σύζυγο για άλλα 10, το 2005 στη Βασιλεία της ΕλβετίαςEPA/PATRICK STRAUB

Η επιτυχία συνεχίστηκε στην υπόλοιπη δεκαετία του ’80 και σε εκείνη του ’90. Το 1986 γνώρισε τον κατά 16 χρόνια μικρότερό της Γερμανό Έρβιν Μπαχ, στέλεχος της δισκογραφικής ΕΜΙ. Ερωτεύτηκαν και λίγα χρόνια μετά μετακόμισε μαζί του στην Ελβετία. Παντρεύτηκαν στις όχθες της λίμνης της Ζυρίχης το 2013, ύστερα από 27 χρόνια σχέσης.

«Πληρώνω τους φόρους μου εδώ (στις ΗΠΑ). Η οικογένειά μου είναι εδώ», είχε πει η Τάρνερ στον Λάρι Κινγκ το 1997. «Άφησα την Αμερική γιατί η μεγαλύτερη επιτυχία μου ήταν σε μια άλλη χώρα και γιατί ο φίλος μου ήταν σε μια άλλη χώρα. Η Ευρώπη αγάπησε πολύ τη μουσική μου».

Έχει δηλώσει ότι οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της ήταν η γέννηση των δύο γιων της, Κρεγκ και Ρόνι (οι άλλοι δύο γιοι, που τους είχε υιοθετήσει, ήταν από παλιότερη σχέση του Άικ Τάρνερ). Ενώ επαγγελματικά, ξεχωρίζει τις στιγμές που βρισκόταν πάνω στη σκηνή.

«Ένας από τους πρώτους στόχους της καριέρας μου ήταν να γίνω η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα γέμιζα στάδια σε όλο τον κόσμο», είχε πει στο «Today Show» του NBC το 2021. «Εκείνη την εποχή έμοιαζε αδύνατο. Αλλά ποτέ δεν τα παράτησα και χαίρομαι που έκανα το όνειρο αυτό πραγματικότητα».

Με πληροφορίες από: Tina Turner, resilient singer hailed as the ‘Queen of Rock and Roll,’ dies at 83 by Lisa Respers France and Brandon Griggs, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ