FOCUS

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν κέρδισε και αυτές τις εκλογές

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν κέρδισε και αυτές τις εκλογές
(AP Photo/Emrah Gurel)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι γνωρίζει το εκλογικό σώμα της Τουρκίας καλύτερα από τους αναλυτές και δημοσκόπους.

Την ώρα που οι ειδικοί υποστήριζαν ότι η 20ετής θητεία του Ερντογάν πλησιάζει στη… δύση της και πως ο βασικός του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει μια πραγματική ευκαιρία να γίνει ο επόμενος «ένοικος» του μεγαλοπρεπούς Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας συνέχιζε με μεθοδικότητα τον προεκλογικό του αγώνα.

Είναι αλήθεια ότι είχε πολλά… αβαντάζ με το μέρος του: ξέρει πώς να ελίσσεται στους δρόμους και να μιλάει στον κόσμο ενώ παράλληλα ελέγχει και το 90% των ΜΜΕ της Τουρκίας.

«Δεν είμαστε οι μόνοι νικητές, νικήτρια είναι η Τουρκία. Νίκησαν πολλά κομμάτια της κοινωνίας μας, η δημοκρατία μας είναι νικήτρια» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

AP23148810742990.jpg
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστεί τους ψηφοφόρους του

Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα, ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η επούλωση των πληγών από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου είπε με τη σειρά του ότι θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να υπάρξει «πραγματική δημοκρατία» στην Τουρκία.

«Επρόκειτο για την πιο άδικη εκλογική αναμέτρηση της ιστορίας μας… Δεν υποκύψαμε στο κλίμα του τρόμου» δήλωσε ο ίδιος, και συνέχισε: «Σε αυτές τις εκλογές, η βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση κατέστη σαφής, παρά τις πιέσεις».

Εξέφρασε, μάλιστα, τη λύπη του για τις «δύσκολες μέρες που έχει μπροστά της η πατρίδα».

«Η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτές τις εκλογές, η ταυτότητα έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο από τα θέματα τσέπης (σ.σ. οικονομικά θέματα). Ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν χειρότερα από το σεισμό που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους σε Συρία και Τουρκία υποστήριξαν ένθερμα τον Τούρκο πρόεδρο» είπε σε ανάλυσή του στο CNNi για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αάρον Ντέιβιντ Μίλερ.

Και συμπλήρωσε:

«Επικαλείται την ταυτότητα, επικαλείται το Ισλάμ, επικαλείται το έθνος ή τον εθνικισμό και προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως θύμα…».

Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος υπογράμμισε παράλληλα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να συνδέσει τη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατέβηκαν στις εκλογές υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με την «κουρδική τρομοκρατία», όπως ο ίδιος την αποκαλεί.

Υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν στην Κωνσταντινούπολη / (AP Photo/Emrah Gurel)

«Οπότε είναι η ταυτότητα από τη μια πλευρά και το να είσαι ένας έξυπνος απολυταρχικός ηγέτης από την άλλη» εκτίμησε ο Μίλερ.

«Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε και πάλι τον πρόεδρό μας να μας καθοδηγεί» λέει η 50χρονη Χατίς Ντουράν, μιλώντας στο BBC.

«Δεν υπάρχει συναίσθημα καλύτερο από αυτό. Ας το ακούσει ο κόσμος. Είναι ένας ηγέτης που έχει αψηφήσει τους πάντες και έδωσε ένα μάθημα σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η ίδια.

Η δήλωσή της αυτή υποκρύπτει και έναν από τους βασικούς λόγους που επιλέγουν τον Ερντογάν οι ψηφοφόροι του: είναι ένας ισχυρός ηγέτης, ένας σύγχρονος σουλτάνος, που δεν σκύβει το κεφάλι σε πιέσεις.

Το μήνυμα των εκλογών, όπως σημειώνει το BBC, είναι πως πολλοί στην Τουρκία προτιμούν έναν ισχυρό ηγέτη παρά έναν ευγενή ηγέτη.

AP23148700687109.jpg
Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου / (Alp Eren Kaya/CHP via AP)

Τι περιμένει η Δύση

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν διαμηνύσει πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα επόμενα χρόνια, παρά τις εντάσεις στις σχέσεις τους με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Δεν εξέφραζαν, άλλωστε, καμία απολύτως άποψη ή προτίμηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega, ότι σκοπεύει να επικοινωνήσει σήμερα στον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρεί.

Όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα αργότερα, και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συνεχάρη με επιστολή του τον πρόεδρο της Τουρκίας για την επανεκλογή του στο αξίωμα ενώ παράλληλα ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον τουρκικό λαό.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τη Δύση είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εδώ και καιρό μπλοκάρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανένας δεν μπορεί να υποτιμά το έθνος μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής στο think tank Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Associated Press ότι η Τουρκία ενδεχομένως να «μετακινήσει το τέρμα» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -με την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα πιεστούν και θα αναγκαστούν να υποκύψουν σε ορισμένα πάγια αιτήματα της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν / (Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο Ερντογάν έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια ομιλιών του στο ενδεχόμενο να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές, που θα θεμελιώσουν συντηρητικές αλλαγές που έχει κάνει το κόμμα του, AKP, κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του.

Η τουρκική αντιπολίτευση, και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσωπικά, έχουν υποστεί μια βαριά ήττα, που θα πάρει καιρό να ξεπεράσουν.

Και ενώ η Δύση παρακολουθεί ελαφρώς μουδιασμένη την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το Κρεμλίνο είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική του νίκη.

Το περασμένο διάστημα είχε κάνει, άλλωστε, ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τον Τούρκο πρόεδρο να κερδίσει τις φετινές κρίσιμες κάλπες, καθυστερώντας, μεταξύ άλλων, την εξόφληση της πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ