FOCUS

«Εξολοθρευτές»: Οι φονικές επιδρομές των Bad Blue Boys στην Ευρώπη και η αιματηρή ιστορία τους

«Εξολοθρευτές»: Οι φονικές επιδρομές των Bad Blue Boys στην Ευρώπη και η αιματηρή ιστορία τους
(Photo by Johann Schwarz/SEPA.Media /Getty Images)

Μπορεί στη χώρα μας να έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα μετά την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, του ανθρώπου που έπεσε νεκρός έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά η ιστορία των Bad Blue Boys -των επονομαζόμενων και «εξολοθρευτών»- είναι μακρά και αιματοβαμμένη.

Πήραν επίσημα υπόσταση το 1986 αλλά ο πυρήνας που δημιούργησε τους πιο βίαιους εθνικιστές οπαδούς την Ευρώπης προϋπήρχε από το 1975.

Η ρευστή κατάσταση πολιτικά και κοινωνικά εκείνη την περίοδο στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία αλλά και το γεγονός πως δεν είχε ακόμη βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία τους είχε αφήσει σε μία «ανεπίσημη» αλλά όχι ανενεργή κατάσταση στο εσωτερικό της Κροατίας.

Τα πρώτα αιματηρά «πεπραγμένα» των εθνικιστών της Ντιναμό λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Κροατίας.

Χιλιάδες είναι αυτοί που υποδέχονται με πολύ ξύλο, καδρόνια με καρφιά και φωτοβολίδες τους οπαδούς της Σερβικής πλευρά της χώρας.

Ειδικά οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα είναι οι πλέον ανεπιθύμητοι για αυτούς της Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ.

Πολύ αίμα και ξύλο έχουν και τα «εσωτερικά» ντέρμπι στα τέλη της δεκαετίας του 70 αλλά και ολόκληρης του 80 ανάμεσα σε Ντιναμό και Χάιντουκ.

Οι δύο πόλοι της μετέπειτα Κροατίας έχουν δομικές κυρίως ιδεολογικές διαφορές με αυτούς του Σπλίτ να κατηγορούν να εθνικισμό και ναζισμού αυτούς του Ζάγκρεμπ.

Το 1986 το έδαφος είναι πλέον πρόσφορο και ο ρόλος ξεκάθαρος.

Τα πολιτικά ζητήματα στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας είναι ξεκάθαρο πως δεν λύνονται με διάλογο και οι ακρότητες τόσο από Σέρβους όσο και από Κροάτες φέρνουν την χώρα στο σημείο «βρασμού».

Το διαβόητο παιχνίδι στο Μάξιμιρ το 1990 ενάντια στον Ερυθρό Αστέρα θα ξεκινήσει έναν εμφύλιο και η κλοτσιά του νεαρού Μπόμπαν στον αστυνομικό εντός του αγωνιστικού χώρου θα είναι και το «εναρκτήριο» λάκτισμα για τον διαχωρισμό μίας χώρας που παρέμενε «Ενωμένη» επί 30 χρόνια μόνο στο όνομα.

Το «ζέσταμα» για το αίσχος του Μάξιμιρ οι Bad Blue Boys θα το κάνουν το 1988 στο Μπέργκαμο και την Βόρεια Ιταλία, μία ζώνη που αποδεικνύεται διαχρονικά «προσβάσιμη» για τις ακρότητές τους. Χωρίς κανένας λόγο και καμία αφορμή θα χτυπηθούν επί 2 ώρες με την ιταλική αστυνομία αφήνοντας 55 αστυνομικούς τραυματίες 6 εξ αυτών πολύ σοβαρά.

Από το 1995 και μετά το «οπαδικό» κίνημα των BBB γιγαντώνεται όπως και οι εθνικιστικές κορώνες της «φρέσκιας» Κροατίας.

Το Μιλάνο και πάλι στην Βόρεια Ιταλία θα γίνει στόχος καταδρομικών επιθέσεων από εκατοντάδες οπαδούς οι οποίοι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής λειτουργούν ως στρατός.

Η πλατεία του Ντουόμο, το κεντρικότερο σημείο της μητρόπολης του ιταλικού Βορρά, θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Περισσότεροι από 200 θα είναι οι τραυματίες ενώ θα γίνουν πάνω από 300 συλλήψεις.

Και η νέα χιλιετία ανήκει στην βιαιότητα και τις ακρότητες των Bad Blue Boys.

Το 2002 θα διαλύσουν ότι βρουν στο διάβα τους και πάλι στο Μπέργκαμο, με την ιταλική αστυνομία να συλλαμβάνει περισσότερα από 500 άτομα.

Το 2010 θα προσπαθήσουν, ευτυχώς ανεπιτυχώς, να κάψουν ζωντανούς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που θα κάνουν το ταξίδι στο Ζάγκρεμπ για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Πέτρες και μολότοφ θα διαλύσουν το πίσω τμήμα του δεύτερου λεωφορείου των οπαδών του ΠΑΟΚ, 10 από τους οποίους θα μεταφερθούν σε τοπικό νοσοκομείο τραυματισμένοι.

Το 2016 η κίνηση της ιταλικής αστυνομίας να μην επιτρέψει την είσοδο των «κακών παιδιών» του Ζάγκρεμπ στο κέντρο του Τορίνο ανήμερα παιχνιδιού με την Γιουβέντους θα φέρει ακραία επεισόδια ακριβώς έξω από το γήπεδο της ιταλικής ομάδας.

Οι Bad Blue Boys θα στήσουν καρτέρι τόσο στους οπαδούς της «Γηραιάς Κυρίας» όσο και στην αστυνομία, τραυματίζοντας περισσότερα από 150 άτομα.

Το 2022 ο «στρατιωτικός περίπατος» στο κέντρο και πάλι του Μιλάνο με εκατοντάδες μαυροφορεμένους μασκοφόρους οπαδούς της Ντιναμό να χαιρετούν ναζιστικά στην πορεία τους προς το γήπεδο της Μίλαν είναι απλά το «κερασάκι» στην τούρτα του εθνικισμού και της βίας που η συγκεκριμένη εθνικιστική ομάδα εξάγει με κάθε ευκαιρία από τα πιο σκοτεινά υπόγεια του Ζάγκρεμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ