FOCUS

Ποιος είναι ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης του OnlyFans, Λεονίντ Ραντβίνσκι

Ποιος είναι ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης του OnlyFans, Λεονίντ Ραντβίνσκι
Το μοναδικό «επίσημο» πορτρέτο του Λεονίντ Ραντβίνσκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο Leonid Radvinsky/Facebook

Τα κέρδη της OnlyFans εκτοξεύθηκαν τον τελευταίο χρόνο και η είδηση ότι ο ιδιοκτήτης της κέρδισε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα πυροδότησε νέα ερωτήματα σχετικά με τον μεγιστάνα της πορνογραφίας.

Ο Λεονίντ Ραντβίνσκι (Leonid Radvinsky) είναι ένας 41χρονος Ουκρανοαμερικανός επιχειρηματίας με εκτιμώμενη καθαρή αξία 2,1 δισ. δολάρια.

Αγόρασε την εταιρεία το 2018 από τους Βρετανούς Γκάι και Τιμ Στόουκλι (πατέρας και γιος) οι οποίοι την είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα με μια επένδυση 10.000 στερλινών.

Πιστεύεται ότι πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της. Αλλά ποιος είναι ο Λεονίντ Ραντβίνσκι και από πού προήλθαν τα χρήματά του; – αναρωτιέται το BBC.

Τι γνωρίζουμε γι' αυτόν

Για να το θέσουμε ευθέως, πολύ λίγα. Σε αντίθεση με τη «φιλοσοφία» της πλατφόρμας που του ανήκει, ο κ. Ραντβίσνκι επιλέγει να κρατήσει την προσωπική του ζωή ιδιωτική. Δεν έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις.

Ωστόσο, παρά την προφανή αποστροφή του για τη δημοσιότητα, υπάρχουν ενδείξεις για τη ζωή του σε ένα προφίλ στο LinkedIn και σε μία προσωπική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το LinkedIn του, ο κ. Ραντβίνσκι είναι επενδυτής κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αναδυόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Ραντβίνσκι αναφέρει ότι έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες «χτίζοντας εταιρείες λογισμικού και συμβάλλοντας στο κίνημα του ανοιχτού κώδικα».

Η εταιρεία του γεννημένου στην Οδησσό κ. Ραντβίνσκι έκανε δωρεά για τη στήριξη της εμπόλεμης Ουκρανίας χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα και η πραγματική αξία της δωρεάς το 2022 ανήλθε σε περισσότερα από 1,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το CoinDesk.

Ο κ. Ραντβίνσκι λέει ότι αφιερώνει «ένα τεράστιο ποσό χρόνου, προσπάθειας και χρημάτων σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς», όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα και τεχνολογικές προσπάθειες.

Εκτός από τον προγραμματισμό και τη φιλανθρωπία, «είναι ένας μανιώδης αναγνώστης, πάντα έτοιμος για μια παρτίδα σκάκι, καθώς και επίδοξος πιλότος ελικοπτέρου», αναφέρει η ιστοσελίδα του.

Πού ζει

Η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν παιδί και εγκαταστάθηκαν στο Σικάγο, όπως αναφέρει η Daily Telegraph. Τώρα ζει στην «ηλιόλουστη Φλόριντα», αλλά δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς.

Ο δισεκατομμυριούχος περιγράφεται από το Forbes ως παντρεμένος, αλλά το BBC δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα της συζύγου του.

Επιχειρηματικό ιστορικό

Η OnlyFans δεν είναι η πρώτη επιχείρηση του κ. Ραντβίνσκι που συνδέεται με τη βιομηχανία πορνογραφίας.

Ο Λεονίντ Ραντβίνσκι σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Northwestern, κοντά στο Σικάγο του Ιλινόις, και αποφοίτησε το 2002. Έκτοτε, ο επιχειρηματίας έχει ασχοληθεί με διάφορα έργα.

Πριν γίνει ο μοναδικός μέτοχος της Fenix, μητρικής εταιρείας της OnlyFans, ίδρυσε μια επιχείρηση προώθησης ιστοσελίδων με την ονομασία Cybertania.

Σύμφωνα με το Forbes, η επιχείρηση, μεταξύ άλλων, προσέφερε στους χρήστες συνδέσμους για κωδικούς πρόσβασης σε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της πορνογραφίας, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Προτού αγοράσει την OnlyFans, ήταν επίσης ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης επιχείρησης με webcams ερωτικού ενδιαφέροντος για ενήλικες.

Η OnlyFans είναι πλατφόρμα που λειτουργεί ως αγορά για ενήλικες δημιουργούς περιεχομένουAP Photo/Tali Arbel

Τι είναι η OnlyFans

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που λειτουργεί ως αγορά για ενήλικες δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι ανεβάζουν το υλικό τους προσελκύοντας χρήστες (fans – θαυμαστές) που πληρώνουν για να το δουν, και κρατούν το 80% των εσόδων με το 20% να πηγαίνει στην OnlyFans.

Η χρήση της δεν περιορίζεται σε αγοραπωλησία πορνογραφικού περιεχομένου, καθώς στους δημιουργούς της συγκαταλέγονται αθλητές, μουσικοί, γυμναστές, σεφ κ.ά., ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της δημοφιλίας και των κερδών της προέρχεται από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ποια είναι η εταιρεία πίσω από την OnlyFans

Η Fenix, η επιχείρηση στην οποία ανήκει η OnlyFans, εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά το γεγονός ότι ο κ. Ραντβίνσκι έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Ωστόσο έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί ο οικονομικός διευθυντής της, Λι Τέιλορ.

Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ο επενδυτής και ιδρυτής Γκάι Στόουκλι παραιτήθηκε από τη μητρική της OnlyFans, Fenix, τον Δεκέμβριο του 2021. Τον ίδιο μήνα, ο Τιμ Στόουκλι, γιος του Γκάι, παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της OnlyFans.

Υπό την ιδιοκτησία του κ. Ραντβίνσκι, η OnlyFans γνώρισε μεγάλη άνθηση. Δεν συνδέεται πλέον αποκλειστικά με την πορνογραφία, καθώς ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της δημοσιεύουν μόνο SFW (Safe For Work, ασφαλές για θέαση στο χώρο εργασίας) περιεχόμενο.

Πόσα χρήματα βγάζει η OnlyFans

Η εγγεγραμμένη στο Λονδίνο εταιρεία δήλωσε τον Αύγουστο του 2023 ότι τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 525 εκατ. δολάρια, από 432 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των δημιουργών στο OnlyFans αυξήθηκε κατά 47% σε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά 27% σε σχεδόν 239 εκατομμύρια.

Αλλά η πλατφόρμα έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική και παρακολουθείται από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις. Το BBC News ανέφερε το 2021 ότι η OnlyFans δεν κατάφερε να αποτρέψει ανήλικους χρήστες από την εμφάνιση σε βίντεο ακατάλληλου περιεχομένου και την πώλησή τους.

Η OnlyFans δήλωσε τότε ότι τα συστήματα επαλήθευσης της ηλικίας που χρησιμοποιεί καλύπτουν και υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ