CNN Greece
Το μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα
Video: Το μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα

Το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο “Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος” πρόκειται να διοργανώσει στα τέλη Αυγούστου το Πανεπιστήμιο Πατρών με την υποστήριξη της προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα” και Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Κατερίνας Παναγοπούλου.

“Ήταν επιτακτική και κοινή ανάγκη μας, να ερευνήσουμε και να αποδείξουμε ότι η Ελληνική Παιδεία [...] αποτελεί ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την ανθρωπότητα,” είπε η κ. Παναγοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 07 Ιουλίου στο Μέγαρο της Υπατίας. “Είναι αίτημα των καιρών, να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία, άρα και η διάχυση της Παιδείας, άρα και η προαγωγή των επιστημών,” συμπλήρωσε η κ. Παναγοπούλου.

180 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από όλο το φάσμα των επιστημών

Με τη συμμετοχή πάνω από 180 διακεκριμένων μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και έμφαση στον έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα, το καινοτόμο στη σύλληψή του συνέδριο θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

PAN 053

Η Κατερίνα Παναγοπούλου πλαισιωμένη από συνέδρους του συνεδρίου “Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος”.

“Το συνέδριο αυτό έχει στόχο, πέρα από εγωκεντρικούς εθνικισμούς και ομφαλοσκοπήσεις, να επιβεβαιώσει τη διαχρονικότητα του αρχαίου πολιτισμού και να διερευνήσει το πώς αυτός ο πολιτισμός, με τις διάφορες εκφάνσεις του, αποτέλεσε τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού,” συνόψισε ο Γιάννης Δελλής, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών εξηγώντας παράλληλα ότι το κριτήριο επιλογής των εισηγήσεων του προγράμματος ήταν η πρωτοτυπία και η σύνδεση με τον σύγχρονο κόσμο.

PAN 016

Η Κατερίνα Παναγοπούλου μαζί με τον Στέφανο Παϊπέτη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Σταύρο Παπαμαρινόπουλου, επίσης καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών - πρόεδρο και αντιπρόεδρο του συνεδρίου αντίστοιχα.

 

“Όποιος έχει βιώσει την επιστήμη σε βάθος ξέρει ότι η αλήθεια δεν κρύβεται στις επιμέρους επιστήμες,” υποστήριξε ο Στέφανος Παϊπέτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του συνεδρίου. “Η επιστήμη είναι μία: αδυνατούμε να τη συλλάβουμε ολόκληρη και γι’αυτό ο καθένας παίρνει το κομμάτι της πίτας που του αναλογεί και πορεύεται το μοναχικό του δρόμο. Δεν είναι όμως αυτός ο τρόπος: ο τρόπος είναι να κάτσουμε όλοι μαζί και να βάλουμε δίπλα-δίπλα τα κομμάτια μας και να δούμε τι κοινό έχουμε,” κατέληξε υπερασπιζόμενος την ολιστική προσέγγιση στην αρχαία Ελλάδα που επιχειρεί το συνέδριο.

"Αιχμές αριστείας στην Ελλάδα της κρίσης"

Παράλληλα αναφορά έγινε και στο δυσανάλογα μεγάλο -για τον πληθυσμό της χώρας μας- επιστημονικό έργο και στο πλήθος των τεχνολογικών επιτευγμάτων που παράγεται ανά τον κόσμο από έλληνες επιστήμονες.

PAN 272

“Στην καθημαγμένη από την κρίση Ελλάδα, υπάρχουν αιχμές αριστείας”, επεσήμανε ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος του Συνεδρίου, ο οποίος νωρίτερα μας έδωσε μια πρώτη γεύση των μελετών που πρόκειται να παρουσιαστούν στο συνέδριο.

Ίδρυση Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών στην Ολυμπία

Η μεγάλη είδηση της ημέρας όμως, δεν ήταν άλλη από την ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών στην Ολυμπία, που με υπερηφάνεια ανακοίνωσε η Κατερίνα Παναγοπούλου.

“Θα εργαστούμε μαζί, για να να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων ακολουθήσουν,” δήλωσε η κυρία Παναγοπούλου. “Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας, να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας,” κατέληξε, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη συμβολή της πρωτοβουλίας αυτής στο έργο της Πολιτείας.

Όταν η διάδοση των ολυμπιακών αξιών και του ευ αγωνίζεσθαι γίνεται έργο ζωής

PAN 286

Η Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διάδοση των ολυμπιακών αξιών και του ευ αγωνίζεσθαι, μίλησε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου στο φακό του CNN Greece για τους στόχους του επικείμενου συνεδρίου, αλλά και για την αναγκαιότητα της αρχαίας ελληνικής σκέψης στο σύγχρονο κόσμο.

"Η αρχαία Ελλάδα θα συμβάλει στη δημιουργία αυτού που λέμε "οικουμενικός άνθρωπος": ένας πολίτης, ένα υγιές κύτταρο, το οποίο θα συμβάλλει σε ειρηνικές κοινωνίες που τόσο έχουμε ανάγκη στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε," μας είπε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, με το έργο της στα πλαίσια των διεθνών θεσμών, αλλά και στο τιμόνι της Καλλιπάτειρας τα τελευταία 11 χρόνια, η κυρία Παναγοπούλου αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία της προσφοράς των ενεργών πολιτών και της συμβολής τους στο έργο της πολιτείας.

Με το βλέμμα στην Ολυμπία

Το συνέδριο με μότο “Το μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα”, που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία, θα διαρκέσει από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου και αναμένεται να προσελκύσει τα φώτα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Διαβάστε επίσης