ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE FOCUS

Πίτερ Λέρνερ (IDF) στο CNN Greece: Θα διαλύσουμε τη Χαμάς - Τι είπε για Ιράν, Χεζμπολάχ, Τουρκία

Πίτερ Λέρνερ (IDF) στο CNN Greece: Θα διαλύσουμε τη Χαμάς - Τι είπε για Ιράν, Χεζμπολάχ, Τουρκία
O εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ μιλώντας στο CNN Greece. CNN GREECE

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων IDF συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, μίλησε στο CNN Greece για προετοιμασία του ισραηλινού στρατού για τη μεγάλη χερσαία επιχείριση με την οποία «θα διαλύσουν» τη Χαμάς.

Όπως λέει ο συνταγματάρχης Λέρνερ "η Χαμάς έχει στήσει την καρδιά των επιχειρήσεων της στη στο κέντρο πόλη της Γάζας" και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το πόσο πιθανό θεωρεί το Ισραήλ την εμπλοκή τρίτης χώρας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο ίδιος απάντησε μεταξύ άλλων ότι "το Ιράν τραβάει το σχοινί και τους προκαλεί" και σε συνεργασία με την οργάνωση Χεζμπολάχ απο το Λίβανο, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή τους απο το Νότο προς τα Βόρεια Σύνορα και να διασπάσουν τις δυνάμεις τους.

Ο συνταγματάρχης Λέρνερ σχολιάζοντας το ρόλο της Τουρκίας στην κρίση που μαίνεται στη Μέση Ανατολή ανέφερε ότι "τους προκαλούν μεγάλο προβληματισμό οι χώρες που δεν συντάσσονται με την πλευρά τους Ισραήλ για λόγους μικροπολιτικής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του εκπροσώπου του Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο CNN Greece

Προετοιμάζεστε για την μεγάλη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χαμάς. Eίστε αποφασισμένοι; Τι είναι αυτό που σας καθυστερεί;

«Nαι, εντελώς. Είμαστε στην 16η μέρα των επιχειρήσεων μας να καταστρέψουμε τις δυνατότητες που έχει Χαμάς. Καταδιώκουμε τους αρχηγούς της και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα δολοφονήσουν και δεν θα απαγάγουν και δεν θα βασανίσουν ξανά ισραηλινούς πολίτες. Ακόμα βρίσκουμε δολοφονημένους ανθρώπους, ψάχνουμε ανθρώπους που έχουν απαχθεί και η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η τρομοκρατική οργάνωση, που έγινε τρομοκρατική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει όλα τα εφόδια και όλο το κεφάλαιο της κυβέρνησης, όχι για το λαό της Γάζας, αλλά για τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού στρατού. Ο τρομοκρατικός τους στρατός, δεν θα είναι άλλο πια ικανός να υπάρχει σαν κυβερνητικό σώμα και να χρησιμοποιεί ως ορμητήριο την Λωρίδα της Γάζας να επιτεθεί στο λαό μας. Χρειάζεται να αλλάξουμε το πρότυπο. Είμαι έτοιμοι γι’ αυτό το σκοπό. Θα κινητοποιήσουμε όλα μας τα μέσα για να καταστρέψουμε τη Χαμάς».

Πόσο θα κρατήσει η επιχείρηση;

«Δεν έχουμε χρονικό πλαίσιο σε αυτό. Θα γίνει όταν είναι πιο ιδανική στιγμή για εμάς για να συμβεί. Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πιέσεις προς τη Χαμάς από αέρος αυτό είναι καλό. Αλλά θα κινητοποιηθούμε την ώρα που είναι πιο ταιριαστή στους επιχειρησιακούς μας σκοπούς. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να ανακοινώσουμε ότι ''ερχόμαστε''. Προφανώς και δεν θέλουμε να πέσουμε σε ενέδρα. Έχουμε εστιάσει στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον χώρων κατασκευής ρουκετών, οπλισμένων drones και στρατιωτικών υποδομών της Χαμάς, αναζητώντας και κυνηγώντας τους Αρχηγούς της Χαμάς και ειδικά τον εγκέφαλο της σφαγής, τον Γιαχία Σινγουάρ, όπως και την τοποθεσία του Πρωθυπουργού της Χαμάς και της κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα. Επίσης, έχουμε εστιάσει στο πως επιχείρησαν και παραβίασαν το τοίχος, στο πως παραβίασαν τα σύνορα προς την ισραηλινή περιοχή και μπήκαν και σκότωσαν τόσους ανθρώπους. Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται και όταν κινητοποιηθούμε για τη χερσαία επιχείρηση, είτε αυτή γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, είτε στο άμεσο μέλλον, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να έχουμε τη γνώση, τα εφόδια και τη σωστή μέθοδο».

Yπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα;

«Έχουμε 300.000 έφεδρους οι οποίοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Πολλοί από αυτούς είναι στη πρώτη γραμμή των συνόρων με τη Γάζα, τους εκπαιδεύουμε, τους εξοπλίζουμε και ασκούνται για ειδικές αποστολές, έτσι ώστε όταν αποφασίσει η κυβέρνηση να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις μας, να είμαστε έτοιμοι. Είναι προφανώς το επόμενο στάδιο της στρατιωτικής μας επιχείρησης. Αν νιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε το στόχο μας και όταν η κυβέρνηση το εγκρίνει θα κινητοποιηθούμε. Θα κινητοποιηθούμε όταν είμαστε στην καλύτερη μας φάση σε στρατιωτικούς όρους. Όταν τα στρατιωτικά μας πλεονεκτήματα θα είναι έτοιμα να τεθούν σε εφαρμογή, θα κινητοποιηθούμε όλοι για να επιτύχουμε τον στρατιωτικό μας σκοπό: Nα καταστρέψουμε τη Χαμάς. Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, όποια διαφορετική πραγματικότητα από την υπάρχουσα της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα θα είναι καλύτερη για το Ισραήλ και την ασφάλεια της χώρας. Ξεκινώντας έναν πόλεμο με το Ισραήλ προδικάζουν την μοίρα τους, διότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν σαν κυβερνητική αρχή, όπως έκαναν το 2006 από τη Γάζα. Έχουν εμπεδώσει ότι δεν έχουν μέλλον. Ότι τέλειωσε η ύπαρξη τους».

H Eυρώπη και οι ΗΠΑ ανησυχούν για ανθρωπιστική καταστροφή και για θανάτους αμάχων. Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα σκοτωθούν άμαχοι;

Ανησυχούμε για το ανθρωπιστικό ζήτημα και επιχειρούμε σύμφωνα με την πολιτική της διαφοροποίησης των στρατιωτικών αναγκών. Πράγματι η Γάζα είναι μια πολυπληθής περιοχή και η Χαμάς έχει κάνει τα πάντα για να μας δυσκολέψει. Έχει χρησιμοποιήσει όλα τα ωφέλιμα σημεία, όλες τις εφεδρείες της, όλες τις δυνατότητες της εκμεταλλευόμενη τους αμάχους, κατοικημένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομεία και τεμένη. Αυτός είναι ο τρόπος που επιχειρεί. Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ την αποστολή μας. Εδώ και μια εβδομάδα ζητάμε απο τον κόσμο στη Βόρεια Λωρίδας της Γάζας να φύγει προς τη Νότια. Αυτο είναι το σχέδιο του διαχωρισμού της περιοχής, να απομακρύνουμε τον κόσμο από τις περιοχές που κινδυνεύει, για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε απέναντι στον εχθρό. Η Χαμάς έχει στήσει την καρδιά των επιχειρήσεων της στη στο κέντρο πόλη της Γάζας. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Αυτή είναι η λυπηρή κατάσταση. Και κρατώντας όμηρο ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, όταν εμείς ζητάμε απο τον κόσμο να απομακρυνθεί, η Χαμάς δραστηριοποιείται άμεσα και επιχειρεί για να εμποδίσει την εκκένωση της πόλης. Τους ζητούν να μην μετακινηθούν, τοποθετούν τρομοκράτες στα σημεία ελέγχου οι οποίοι απειλούν τον κόσμο να μην φύγει. Αυτό είναι το είδος του εχθρού που αντιμετωπίζουμε, που δεν διστάζει να θυσιάσει τους δικούς του ανθρώπους. Η υποχρέωση μας όμως είναι να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο. Στην πραγματικότητά είμαστε σε πόλεμο και από την αυγή του πολέμου πάντα υπάρχει αντίκτυπος στους αμάχους. Ο ρόλος μας είναι να προσπαθήσουμε να το ελαχιστοποιήσουμε, αλλά στη πραγματικότητα θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο μας και να καταστρέψουμε τη Χαμάς.

Oι γειτονικές σας χώρες όμως και οι μεγάλες δυνάμεις σας ζητούν να σεβεστείτε το Διεθνές Δίκαιο του πολέμου. Πως θα μπορέσετε να επιχειρήσετε, ενώ γνωρίζετε ότι θα σκοτωθούν άμαχοι;

«Ναι, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχουμε κινητοποιήσει πολλούς μηχανισμούς αντίδρασης, όπως η εκκένωση, οι τηλεφωνικές κλήσεις με τις οποίες ζητάμε από τον κόσμο να μετακινηθεί, γραπτά μηνύματα στα κινητά των Παλαιστινίων, ρίχνουμε φυλλάδια με μηνύματα από αέρος, έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ότι είμαστε κοντά στο χτύπημα. Οι άνθρωποι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Η Χαμάς είναι ο εχθρός μας και ήταν απόφαση της Χαμάς να ξεκινήσει πόλεμο με το Ισραήλ. Το ξαναλέω, η Χαμάς είναι κυβέρνηση. Είναι σαν μια χώρα να κηρύττει πόλεμο σε μια γειτονική της χώρα. Και όταν μια χώρα κηρύττει πόλεμο στη γειτονική της, τότε οι πολίτες της έπρεπε να της πουν ''Γιατί το κάνατε; Φύγετε, αφήστε μας μόνους, δεν είστε οι αρχηγοί μας. Γιατί μας οδηγείτε στο χάος στο θάνατο και στη καταστροφή;'' Η δική μας ευθύνη, του ΙDF είναι το κράτος του Ισραήλ. H αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τους Ισραηλινούς και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή θρηνούμε 1.400 θύματα, 1.400 Ισραηλινούς από τον πόλεμο της Χαμάς προς το Ισραήλ. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να τελειώσει μια για πάντα. Πρέπει να τελειώσει για την ευημερία του Ισραήλ, αλλά και για το λαό της Γάζας».

Πόσο πιθανό θεωρείτε να εμπλακεί τρίτη χώρα;

«Είμαστε αδιαμφισβήτητα σίγουροι για το τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορα, υπάρχει αύξηση της κλιμάκωσης.Βλέπουμε μη κατευθυνόμενους πυραύλους, πυρά από ελευθέρους σκοπευτές, ένοπλες δυνάμεις σε αστικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι. Γνωρίζουμε ότι στη πραγματικότητα το Ιράν τραβάει το σχοινί και προκαλεί. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή μας απο το Νότο προς τα Βόρεια Σύνορα. Προσπαθούν να διασπάσουν τις επιχειρήσεις μας, αλλά καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα τι γίνεται και το Λίβανο θα πρεπει να καταλάβει επίσης. Η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στη περιοχή της. Αν η Χεζμπολάχ μας επιτίθεται από την λιβανέζικη περιοχή, τότε η τελευταία είναι υπεύθυνη για να το σταματήσει.Το μήνυμα μας προς τη Χεζμπολάχ είναι ''δείτε πως διαλύουμε τη Χαμάς στη Γάζα και σκεφτείτε αν θέλετε να περάσετε αυτό το όριο και να σας συμβεί το ίδιο''. Έχουμε εφέδρους στα σύνορα και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν επιθυμούμε δύο πολέμους, ούτε έναν πιο πολύπλοκο πόλεμο, ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ότι απαιτηθεί να γίνει.

Ανησυχείτε για το ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη κρίση; Η στάση της πιστεύετε θα επηρεάσει τη σταθερότητα και την ισορροπία στην Ανατολική Mεσόγειο;

«Μας προβληματίζουν οι άνθρωποι που δεν στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, κυρίως λόγω μικροπολιτικής και δεν συντάσσονται με το Ισραήλ που πράττει το σωστό, διότι αυτό το είδος της τρομοκρατίας, αυτή τη φορά χτύπησε το Ισραήλ. Όμως δεν το δεχόμαστε σαν νέo κανόνα. Αν αυτός γίνει ο νέος κανόνας τρομοκρατίας, τότε κανένας δεν είναι ασφαλής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ