FOCUS

Φόρος τιμής από Ομπάμα και Μπους για τους πέντε αστυνομικούς του Ντάλας

Φόρος τιμής από Ομπάμα και Μπους για τους πέντε αστυνομικούς του Ντάλας
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Γ. Μπους, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πέντε αστυνομικών, που πραγματοποιήθηκε στο Ντάλας του Τέξας, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 REUTERS/Carlo Allegri TPX IMAGES OF THE DAY

Με τα αμερικανικά μέσα να κάνουν λόγο για τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία του Ντάλας από τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι το 1963, ο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους (George W. Bush) έστειλαν χθες μήνυμα ενότητας, τραγουδώντας το πιο γνωστό αμερικανικό εμβατήριο από την εποχή του εμφυλίου.

Στην επιμνημόνσυνη δέηση που τελέστηκε στο Morton H. Meyerson Symphony Center για τους πέντε αστυνομικούς που έπεσαν νεκροί από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή την περασμένη Πέμπτη, ο Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε μια ιδανική Αμερική.

Όπως είπε, ο τρόπος ζωής στην Αμερική βασίζεται στο νόμο, η διατήρηση του οποίου είναι μια σκληρή και καθημερινή δουλειά. «Στη χώρα μας δεν έχουμε στρατιώτες στους δρόμους ή παραστρατιωτικές ομάδες που να καθορίζουν τους κανόνες, έχουμε δημόσιους λειτουργούς –αστυνομικούς– όπως οι άνδρες που έφυγαν μακριά μας».

Στο πλάι του στέκονταν η σύζυγός του Μισέλ, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) με τη σύζυγό του Τζιλ, το ζεύγος Μπους, ο δήμαρχος του Νταλας Μάικ Ρόουλινγκς (Mike Rawlings) και ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Ντέιβιντ Μπράουν (David Brown).

Θρήνος στο Τέξας

Dallas memorial 2016 07 10T074630Z 606497735 S1AETOROETAA RTRMADP 3 USA POLICE

Αμερικανοί πολίτες έχουν στήσει ένα μνημείο από λουλούδια και προσωπικά αντικείμενα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας του Ντάλας. Το ημερολόγιο γράφει 9 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri TPX IMAGES OF THE DAY

Τα φώτα της Αμερικής ήταν στραμμένα πάνω τους. Κανείς στη μεγάλη αίθουσα δεν θα σκεφτόταν κανείς πως το 2016 ξεκίνησε με την κατάληψη ενός εθνικού δρυμού στο Όρεγκον από παραστρατιωτική ομάδα οπαδών της λευκής ανωτερότητας ή πως μέχρι το Ορλάντο είχαν πραγματοποιηθεί 1.000 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σε 1.260 ημέρες.

Ούτε ήταν η στιγμή να θυμηθούν πως στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας Ομπάμα υπηχαν περισσότεροι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ από όσοι στα γκουλάγκ του Στάλιν, επτά φορές περισσότεροι από κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα στον πλανήτη, με δυσανάλογα μεγάλο αριθμό έγκλειστων από την μαύρη κοινότητα. Ούτε θα αναλογίζονταν τα όσα είπαν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών στο πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ, που μεταδόθηκε από το CNN τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) έφτασε να υποσχεθεί ένα «νέο New Deal για τις έγχρωμες κοινότητες».

Το κλίμα ήταν φορτισμένο στο Τέξας, προπύργιο των Μπους και παράδεισο της οπλοκατοχής, όπου η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν (Austin) προέτρεψε τον Φεβρουάριο τους καθηγητές του ιδρύματος να μην συζητούν ευαίσθητα θέματα με φοιτητές, καθώς επίκειται ενεργοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε στην πολιτεία το 2015 και επιτρέπει την οπλοκατοχή στους χώρους του πανεπιστημίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε το έργο της αστυνομίας.

Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών κάνουν δίκαια και επαγγελματικά μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά. Αξίζουν το σεβασμό μας και όχι την καταφρόνηση μας.

Και όταν ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα με το πόσο καλές προθέσεις έχει, χαρακτηρίζει όλη την αστυνομία ως προκατειλημμένη ή μισαλλόδοξη, υπονομεύει εκείνους τους αστυνομικούς στους οποίους βασίζουμε την ασφάλεια μας.

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στην κοινότητα του Ντάλας μίλησε για τη δική του Αμερική. «Βλέπω τι μπορούμε να κάνουμε όταν αναγνωρίζουμε πως είμαστε όλοι μια αμερικανική οικογένεια, που αξίζει ίση μεταχείριση και σεβασμό. Αυτή είναι η Αμερική που ξέρω».

Dallas Bush 2016 07 12T185953Z 628785765 S1AETPEXJTAA RTRMADP 3 USA POLICE

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ασπάζεται την Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα (Michelle Obama), χαιρετώντας τον διάδοχό του Μπαράκ Ομπάμα, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, στο Ντάλας - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Dallas DART 2016 07 12T204236Z 1055201292 S1AETPFGMUAA RTRMADP 3 USA POLICE

Η Μισέλ Ομπάμα ασπάζεται τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν και ο πρόεδρος Ομπάμα των αρχηγό της μονάδας άμεσης δράσης της πόλης (DART) Τζέιμς Σπίλερ (James Spiller) - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Dallas Obama 2016 07 12T191047Z 1245714668 S1AETPEYIXAA RTRMADP 3 USA POLICE

Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλά στην επιμνημόσυνη δέηση των αστυνομικών που πυροβολήθηκαν την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 στο Ντάλας των ΗΠΑ - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Μετρώντας ζωές

Εν μέσω μιας τεταμένης προεκλογικής περιόδου, σε μία συγκυρία κοινωνικών ανακατατάξεων και έντονης πολιτικής πόλωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να τηρήσει τις όποιες ισορροπίες, αποτίοντας φόρο τιμής στα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες που πληθαίνουν για την έξαρση της αστυνομικής βίας στη χώρα.

Τα τελευταία περιστατικά δολοφονιών μαύρων πολιτών από αστυνομικούς στη Λουιζιάνα (Luisiana) και τη Μινεσότα (Minnesota) πυροδότησαν νέες αντιδράσεις εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώνει το κίνημα Black Lives Matter, οι άνθρωποι του οποίου καταγγέλλουν ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας δεν έχει αλλάξει και καλούν τους υποστηρικτές τους να επιμείνουν στη διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων.

Dallas woman 2016 07 11T191231Z 833408965 TM3EC7B0URB01 RTRMADP 3 USA POLICE copy

H Αΐσια Έβανς (Ieshia Evans) διαμαρτύρεται για το θάνατο του 37χρονου Αφροαμερικανού Άλτον Στέρλινγκ (Alton Sterling) στο Μπάτον Ρουζ (Baton Rouge) της Λουιζιάνα και συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς, τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016. Η φωτογραφία προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, καθώς μέσα από αυτήν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διέκριναν την ανθρώπινη αντίστασηαπέναντι στις ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένες και απρόσωπες δυνάμεις επιβολής του νόμου - Πηγή: REUTERS/Jonathan Bachman/File Photo

«Θρηνούμε λιγότερους ανθρώπους σήμερα εξαιτίας των γενναίων πράξεων σας», δήλωσε ο Ομπάμα απέναντι στο πλήθος αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν πολλοί ένστολοι αστυνομικοί, όπως μετέδωσε το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρά το γεγονός ότι η πρακτική της αστυνομίας ήταν αυτό που προκάλεσε την πορεία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πλακάτ, συνθήματα με τα οποία οι αστυνομικοί βαθιά διαφωνούσαν, αυτοί οι άνδρες και αυτό το τμήμα της αστυνομίας έκαναν τη δουλειά τους, ως επαγγελματίες που ήταν.

Dallas policemen 2016 07 12T200152Z 1838858992 S1AETPFCWUAC RTRMADP 3 USA POLICE

Αστυνομικοί παρακολουθούν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο συναυλιακό μέγαρο της συμφωνικής ορχήστρας του Ντάλας, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Ένας ύμνος από το μέλλον

Ο γηρασμένος Τζορτζ Μπους ανέβηκε στο βήμα, χωρίς όμως να αποφύγει ούτε αυτήν τη φορά τα σκωπτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανάλαφρη παρουσία του στο υπόλοιπο της τελετής, όπου ο φακός τον συνέλλαβε να χορεύει στο άκουσμα ενός πατριωτικού εμβατηρίου.

«Οι περισσότεροι από εμάς θα ρίσκαραν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι ένστοιλοι αναλαμβάνουν αυτό το ρίσκο για την ασφάλεια ξένων ανθρώπων», είπε, γνωρίζοντας την αποθέωση στα μάτια της συντηρητικής Αμερικής.

Ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που δίχασε όσο κανένας άλλος όχι μόνο τη χώρα του αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα ενότητας:

Υπάρχουν φορές που νιώθει κανείς ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι πιο δυνατές από αυτές που μας ενώνει. Το επιχείρημα μετατρέπεται πολύ εύκολα σε εχθρότητα. Δεν θέλουμε την ενότητα του θρήνου, ούτε την ενότητα του φόβου. Θέλουμε την ενότητα της ελπίδας, της στοργής και των υψηλών ιδανικών.

Στο τέλος του μνημοσύνου, ο Ομπάμα και οι υπόλοιποι επίσημοι ένωσαν τα χέρια τους, όταν η χορωδία πίσω τους τραγούδησε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση τον «Πολεμικό Ύμνο της Δημοκρατίας» («The Battle Hymn of the Republic»). Το εμβατήριο αυτό χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1861, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του τετραετούς αμερικανικού εμφυλίου. Στους στίχους του συνδέονται η Ημέρα της Κρίσεως –όπως περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη (Ησαΐας 63:19)– με τον εκείνον τον πόλεμο, που έληξε με τη νίκη του βιομηχανικού Βορρά απέναντι στον Νότο των γαιοκτημόνων, χωρίς ωστόσο να λύσει οριστικά το ζήτημα για το οποίο υποτίθεται πως ξέσπασε (σ.σ. κατ' άλλους το έλυσε: οι μαύροι ήταν ελεύθεροι πια να γίνουν τα φθηνά εργατικά χέρια μιας ανατέλλουσας οικονομικής υπερδύναμης).

Dallas eyes 2016 07 10T015723Z 735995997 S1AETORHNPAA RTRMADP 3 USA POLICE PROTESTS

Διαδηλωτής πεσμένος στο έδαφος από αστυνομικές δυνάμεις στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Μπάτον Ρουζ της Λουζιάνα, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Jonathan Bachman TPX IMAGES OF THE DAY

Έκτοτε, οι ρατσιστικές διακρίσεις παραμένουν, αλλάζοντας φωτογραφικό φίλτρο, όπου όλα τα χρώματα της εποχής αλλάζουν εκτός από το μαύρο. Η ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον φέρελπι καθηγητή νομικής στο Σικάγο και μετέπειτα Γερουσιαστή αποτέλεσε αναμφίβολα μια τομή στα πολιτικά ήθη της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Ο ύμνος παραμένει ένα εξαιρετικά δημοφιλές, πατριωτικό τραγούδι για όλους τους Αμερικανούς.

Η τελετή στο Ντάλας είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας άνισης, επαρχιακής γιορτής πιστών, χαμένης στα βάθη της αμερικανικής προϊστορίας ενός γουέστερν. Μετά το πέρας αυτής, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

Dallas Five 2016 07 12T202230Z 1070910133 S1AETPFESKAB RTRMADP 3 USA POLICE

Μια γυναίκα κάθεται δίπλα στις φωτογραφίες των πέντε πεσόντων, στο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στο Morton H. Meyerson Symphony Center, έδρα της συμφωνικής ορχήστρας του Ντάλας, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY

Οι αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους από τον 25χρονο πρώην στρατιώτη του αμερικανικού στρατού Μίκα Ξάβιερ Τζόνσον (Micah Xavier Johnson) ήταν (βλ. φωτ.) ο 40χρονος Μάικλ Κρολ (Michael Krol), ο 43χρονος Μπρέντ Τόμσον (Brent Thomson), ο 48χρονος Λορν Άρενς (Lorne Ahrens), ο 55χρονος Μάικ Σμιθ (Mike Smith) και 32χρονος Πάτρικ Ζαμαρίπα (Patrick Zamarripa).

H Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 καταχωρείται πλέον ως η πιο αιματηρή ημέρα για την αμερικανική αστυνομία μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Στο ίδιο περιστατικό στο Ντάλας τραυματίστηκαν άλλοι εννέα αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Dallas Micah 2016 07 08T221311Z 183157067 S1BETOLXHNAA RTRMADP 3 USA POLICE copy

Ο Μίκα Τζόνσον (φωτ.), από το προάστιο του Ντάλας Μεσκίτ (Mesquite), είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιου του 2015, ενώ πολέμησε στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, έχοντας τιμηθεί με μετάλλειο για τις υπηρεσίες του. Για την ακρίβεια, ο Τζόνσον ήταν στρατιώτης ταξίαρχίας του μηχανικού και είχε αναλάβει καθήκοντα μαραγκού, χωρίς να συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σκοτώθηκε από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, που αρχικά πίστευαν ότι υπήρχαν περισσότεροι δράστες. Για την εξουδετέρωσή του χρησιμοποιήθηκε αστυνομικό ρομπότ που πυροδότησε βόμβα με 450 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης C-4 στο δεύτερο όροφο του κοινοτικού κολλεγίου El Centro College, όπου είχε καταφύγει τραυματισμένος από την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η αστυνομική αυτή επιχείρηση δεν σχολιάστηκε αρχικά, στη συνέχεια όμως πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την πολεμικού τύπου εμπλοκή των μηχανών στην τήρηση του νόμου.

Dallas El Centro 2016 07 08T195323Z 2060091129 S1BETOLKWXAA RTRMADP 3 USA POLICE

Περιπολικά της αστυνομίας έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το κοινοτικό κολλέγιο El Centro στη North Lamar Street του Ντάλας, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016. Ο τραυματισμένος δράστης είπε στους αστυνομικούς ότι ήθελε «να σκοτώσει λευκούς». Στην έρευνα προέκυψε ότι είχε σχηματίσει με το αίμα του τα αρχικά RB. Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμα τι σημαίνουν. Λίγα τετράγωνα πιο μακριά είχε δολοφονηθεί ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (John Fitzgerald Kennedy) - REUTERS/Brandon Wade

Τα τελευταία περιστατικά ανέδειξαν τις αντιφάσεις των ΗΠΑ σε όλο τους το μεγαλείο. Την Παρασκευή 8 Ιουλίου ο αρχηγός της αστυνομίας στο Κένιον (Kenyon) της Μινεσότα ανήρτησε μια ανοιχτή επιστολή στο Facebook, που απευθυνόταν στους συναδέλφους του, ξεκινώνας με την επαναλαμβανόμενη φράση «αν ήμουν ο αρχηγός σας». Εκεί μεταξύ άλλων έγραφε ότι «περιμένουμε από εσάς να αφήνεται τους ανθρώπους σε καλύτερη ει δυνατόν κατάσταση απ' ό,τι τους βρήκατε και να μην αφαιρείται από κανέναν την αξιοπρέπειά του».

Το μήνυμα του νεαρού αξιωματικού της αστυνομίας έγινε ως είθισται viral από μια μεγάλη μερίδα κόσμου που εξακολουθεί να ελπίζει στην καλοπροαίρετη εξουσία του νόμου και των τηρητών της τάξης.

Η Αμερική περνάει αναμφισβήτητα σε μία νέα εποχή, θρηνώντας ενδεχομένως και για το μέλλον της.

Dallas flower 2016 07 10T035222Z 317816483 S1AETORZFIAA RTRMADP 3 USA POLICE

Ένα μικρό παιδί αγκαλιάζει αστυνομικό του Ντάλας έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Dallas flag 2016 07 13T005613Z 550333682 TM3EC7C1LWJ01 RTRMADP 3 USA POLICE

Οι Ραμόν Βάργκας (Ramon Vargas) και Μάικ Μερκάντο (Mike Mercado) στηρίζουν μια αμερικανική σημαία στο έδαφος έξω από την καθολική εκκλησία της Αμώμου Συλλήψεως (Mary Immaculate Catholic Church) λίγο πριν την άφιξη της οικογένειας του Μάικλ Σμιθ, στο Φάρμερς Μπραντς (Farmers Branch) του Τέξας, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/G.J. McCarthy/The Dallas Morning News/POOL

Dallas Mohawk 2016 07 12T032339Z 1539947093 S1AETPBSHFAA RTRMADP 3 USA POLICE

Νεαρός άντρας με κούρεμα mohawk και το σύνθημα «Back The Blue», που αναφέρεται στη στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων, παρακολουθεί την αγρυπνία υπέρ της μνήμης των πέντε αστυνομικών, στο δημαρχείο του Ντάλας, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Dallas confederate 2016 07 10T222050Z 1613479137 S1AETOVTPIAA RTRMADP 3 USA POLICE

Αμερικανοί, ανάμεσά τους και ένας άνδρας με μπλούζα τη σημαία της Συνομοσπονδίας, αγκαλιάζονται μετά από πορεία διαμαρτυρίας του κινήματος Black Lives Matter στο Ντάλας, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

ΔΗΜΟΦΙΛΗ