FOCUS

Μεμβράνες, αλουμινόχαρτα και άλλα υλικά: Τα οκτώ μυστικά για ένα ζεστό σπίτι

Μεμβράνες, αλουμινόχαρτα και άλλα υλικά: Τα οκτώ μυστικά για ένα ζεστό σπίτι
Pexels

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ενεργειακή φτώχεια από την οποία πάσχουν πολλά ελληνικά νοικοκυριά, δημιουργεί μια δύσκολη συνθήκη ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ για το 2023, περίπου τα μισά νοικοκυριά αναφέρουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά, ενώ λίγο πάνω από το ένα τρίτο αναφέρουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ανεπαρκή θέρμανση ή/και την παρουσία υψηλής υγρασίας στο σπίτι.

Περίπου το 20% των νοικοκυριών λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα ή καθόλου και το 35% από 2 έως 4 ώρες την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά αναφέρουν θερμοκρασία εσωτερικού χώρου μικρότερη από τη θερμοκρασία δωματίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Βρετανοί, με το ίδρυμα καινοτομίας Nesta να δημοσιεύει μια λίστα με μέτρα που μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά για μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να ζεσταθούν περισσότερο.

  • Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 18 βαθμούς, που είναι η ελάχιστη θερμοκρασία που συνιστά ο ΠΟΥ. Η μείωση - έστω και κατά έναν βαθμό - μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα ακόμη και παραπάνω από 10%.
  • Η μείωση της θερμοκρασίας ροής ενός λέβητα αερίου combi στους 60 βαθμούς θα εξοικονομήσει περίπου 8%.
  • Η τοποθέτηση μεμβράνης στα τζάμια των παραθύρων θα εξοικονομήσει περίπου 3%.
  • Φροντίστε να έχετε εξαερώσει τα καλοριφέρ, να μην τοποθετείτε πάνω τους ρούχα για στέγνωμα και να μην τα μπλοκάρετε με καναπέδες και έπιπλα που απορροφούν μέρος της θερμότητας και δεν αφήνουν τον ζεστό αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα.
  • Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας ή απλό αλουμινόχαρτο στον τοίχο πίσω από το καλοριφέρ, προκειμένου να μην απορροφά μέρος της παραγόμενης θερμότητας, αλλά να την επιστρέφει στον χώρο.
  • Τοποθετήστε μονωτικά αεροστόπ κάτω από τις πόρτες.
  • Τις ηλιόλουστες ημέρες, ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε να μπει το φως του ήλιου στο σπίτι και να ζεστάνει τις γωνιές στις οποίες φτάνει. Φροντίστε όμως να τις κλείσετε το απόγευμα.
  • Τα ζεστά ρούχα σίγουρα βοηθούν, αλλά μόνο σε συνδυασμό με τα παραπάνω. Διαφορετικά, αν είστε ζεστά ντυμένοι αλλά το δωμάτιο είναι πολύ κρύο, θα εξακολουθείτε να αναπνέετε κρύο αέρα, ο οποίος είναι δυνητικά επιβλαβής. Επιπλέον, οι κρύοι τοίχοι και τα τζάμια δημιουργούν μούχλα που μπορεί να είναι απειλητική για την υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ