FOCUS

«Ωρολογιακή βόμβα» ο εκτελεστής του ιερέα στη Γαλλία - ταυτοποιήθηκε και ο συνεργός του

«Ωρολογιακή βόμβα» ο εκτελεστής του ιερέα στη Γαλλία - ταυτοποιήθηκε και ο συνεργός του
Στεφάνι έξω από το ναό της Νορμανδίας όπου τζιχαντιστές σφαγίασαν τον ιερέα της REUTERS/Pascal Rossignol

Όσο περνούν οι ώρες ολοένα και περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά για τους δύο τζιχαντιστές που επέδραμαν στην εκκλησία του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ στη Νορμανδία και έσφαξαν τον 84χρονο ιερέα της πριν πέσουν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών.

Ο πρώτος που ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές ήταν ο 19χρονος Γάλλος, αλγερινής καταγωγής, Αντέλ Κερμίς. Είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στον τζιχαντισμό, προσπάθησε, δίχως επιτυχία, δυο φορές, να ταξιδέψει στη Συρία, είχε κάνει φυλακή, φορούσε ‘βραχιολάκι’ επιτήρησης και παρότι, από το μακελειό στο περιοδικό Charlie Hebdo, το 2014, και μετά απειλούσε ανοικτά με επιθέσεις εναντίον των ‘απίστων’, η σχεδόν ‘προαναγγελθείσα’ δράση του δεν συγκρατήθηκε. Φίλοι και γνωστοί στους οποίους συχνά-πυκνά έκανε κηρύγματα μίσους, τον χαρακτήρισαν «ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει».Ένας γνωστός του, μάλιστα -γράφει ο Guardian- είπε στο ραδιόφωνο του RTL ότι «δεν μου έκανε εντύπωση ότι το έκανε αυτός, όλα για τέτοια πράγματα μιλούσε».

kermiche copy

Αριστερά ο Αντέλ Κερμίς, δεξιά ο ναός του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ - Πηγή: twitter/Reuters

Μαζί με τον Κερμίς στην αιματηρή επίθεση στο ναό της Νορμανδίας ήταν ένας συνομήλικος του από τη νοτιο-ανατολική Γαλλία, τον οποίον οι Αρχές προσώρας αναφέρουν ως Abdel Malik P.

Δεν είχε φάκελο στην αστυνομία.

Είχε όμως ριζοσπαστικοποιηθεί όπως ακριβώς και ο Αντέλ Κερμίς και παρότι, σε αντίθεση με αυτόν, ήταν ‘κάτω από τα ραντάρ’ ήταν εξίσου έτοιμος. Όσο έτοιμοι, δυστυχώς, απ’ ότι δείχνει η ζοφερή πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί νέοι -άνδρες και γυναίκες- μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς σε δυτικές χώρες.

Τι είναι, άραγε, αυτό που ωθεί ολοένα και περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά στον τζιχαντισμό;

Η εξαθλίωση και η απομόνωση απαντούν οι κοινωνικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου κυρίως σε ό,τι αφορά την επαναληπτικότητα και την κλιμάκωση των μορφών βίας.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Στυλιανίδης, πολλά από τα μουσουλμανόπαιδα κυρίως δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν νοιώθουν ενσωματωμένα στις κοινωνίες της Δύσης, δεν χτίζουν δεσμούς με γηγενείς αλλά με άτομα ίδιας καταγωγής, δεν διαβλέπουν ελπίδα για το αύριο. Έτσι οι φονταμενταλιστές τους πείθουν ότι το 'δυτικό παράδειγμα' έχει ναυαγήσει, είναι 'ο εχθρός' και πρέπει να εξολοθρευτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ