FOCUS

8.206 δολάρια το λεπτό στοιχίζει στις ΗΠΑ ο πόλεμος κατά του ISIS

8.206 δολάρια το λεπτό στοιχίζει στις ΗΠΑ ο πόλεμος κατά του ISIS
Σύροι αντάρτες του FSA σε γυμνάσια επίδειξης σε στρατόπεδο της επαρχίας Χάμα στη Συρία (29 Ιουλίου 2016) REUTERS/Ammar Abdullah

Πριν από δύο χρόνια, τέτοιον καιρό, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές του ISIS σε Συρία και Ιράκ. Οι πολεμικές αυτές επιχειρήσεις έχουν ήδη στοιχίσει στους αμερικανούς φορολογουμένους πολλά -πάρα πολλά- χρήματα. Συγκεκριμένα -όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πενταγώνου- 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν κάποιος αναλύσει, έτι περαιτέρω, το δυσθεώρητο αυτό ποσό -τα νούμερα είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Θα διαπιστώσει, λοιπόν:

  • αφενός, ότι το ημερήσιο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 11, 8 εκατομμύρια δολάρια
  • αφετέρου, ότι κάθε λεπτό της ώρας δαπανώνται 8.206 δολάρια

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών συμπίπτει με την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών κατά του ISIS και την ακόμη πιο στενή συνεργασία με τους μαχητές του SDF που ηγούνται του αντάρτικου κατά του Χαλιφάτου. Με τη βοήθεια που τους παρέχει η αεροπορία συνασπισμού χωρών υπό τις ΗΠΑ, οι μαχητές αυτοί κατάφεραν, την περασμένη εβδομάδα, να περιορίσουν τον έλεγχο των τζιχαντιστών στο στρατηγικό Manbij, το οποίo συνιστά πύλη προς την Τουρκία από τη Συρία. Τώρα, ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση ανακατάληψης της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ -δηλαδή, της δεύτερης, μετά τη Ράκα, πιο σημαντικής πόλης του Ισλαμικού Κράτους.

Οι στόχοι που έχουν καταστραφεί στην επικράτεια του ISIS -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση με ημερομηνία 31 Μαΐου2016- είναι 26.374 και αναλύονται στο παρακάτω γράφημα του Πενταγώνου:

Operation Inherent Resolve May31 2016

Πηγή: Πεντάγωνο

Από την άλλη, όμως, βαρύς είναι ο φόρος αίματος μεταξύ των αμάχων συνεπεία των συμμαχικών βομβαρδισμών. Η ομάδα των ανεξάρτητων ερευνητών ‘Airwars’, η οποία καταγράφει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των εμπολέμων στη Συρία και το Ιράκ, αναφέρει 1.513 νεκρούς· αριθμός υπερπολλαπλάσιος εκείνου που δίνει το Πεντάγωνο, το οποίο, από την πλευρά του κάνει λόγο μόνο για 41 απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ