FOCUS

Γεώργιος Βρακάς: Ο "μετρ" των μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο της Οξφόρδης

Γεώργιος Βρακάς: Ο "μετρ" των μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο της Οξφόρδης

«Αν κάποιος Έλληνας θέλει να καταξιωθεί στο επάγγελμά του, είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά και να στερηθεί τη “μητέρα πατρίδα”, θα πρέπει να να φύγει στο εξωτερικό», λέει στο CNN Greece ο κ. Γεώργιος Βρακάς, ειδικός μεταμοσχεύσεων στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή για τον τομέα μου, η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει ερευνητικά προγράμματα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση». Ο κ. Βρακάς πρόσφατα τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Μεταμοσχέυσεων, το οποίο είναι η ύψιστη τιμή για έναν χειρουργό στο συγκεκριμένο τομέα. Το βραβείο το έλαβε για τις μελέτες του αναφορικά με τις ανοσολογικές παραμέτρους στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Αν και έφυγε στο εξωτερικό για ειδικότητα και ειδίκευσή, ο κ. Βρακάς έχει μόνο καλά λόγια να πει για το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου σπούδασε ιατρική και πήρε το πτυχίο του. “Μέσω του πανεπιστημίου κατάφερα και πήγα με υποτροφία στην Αμερική. Έχουμε τις δομές, και οι Έλληνες στο εξωτερικό δουλεύουμε σκληρά και θέλουμε να επιβραβευόμαστε γι αυτό που κάνουμε” σημειώνει.

“Θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι κατάλληλες συνθήκες” καταλήγει ο κ. Βρακάς καθώς όπως εξηγεί, θα ήθελε να προσφέρει στον τομέα στον οποίο έχει ειδικευτεί. Ωστόσο στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις και μάλιστα έχουμε μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως τόσο στη μεταμόσχευση όσο και στη δωρεά οργάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ