FOCUS

Ιωσήφ Σηφάκης: Έκανε τις μηχανές να συνομιλούν μεταξύ τους

Ιωσήφ Σηφάκης: Έκανε τις μηχανές να συνομιλούν μεταξύ τους

Με το βραβείο Τούρινγκ να κοσμεί το γραφείο του και το οποίο θεωρείται το "Νόμπελ" της πληροφορικής, ο Ιωσήφ Σηφάκης, βρέθηκε στα ακαδημαϊκά του χρόνια στη Γαλλία και κατάφερε να κάνει πράξη τη συμβουλή που δίνει στους φοιτητές του: να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό που αγαπούν.

Το πιο σημαντικό βήμα στην πορεία του ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι μηχανές μπορούν να σκέφτονται, όπως και οι άνθρωποι. Ή τουλάχιστον με το δικό τους τρόπο.

Η θητεία του ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2014-Απρίλιος 2016, ήταν επώδυνη για τον ίδιο, σε σημείο που να δηλώνει ότι "γνώρισα 4 υπουργούς, ο ένας χειρότερος από τον άλλο".

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, "αν πάρετε τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών θα δείτε ότι έχετε είτε άσχετους υπουργούς, είτε διεφθαρμένους, είτε υπουργούς που καταλαβαίνουν κάτι, αλλά φοβούνται το πολιτικό κόστος και δεν κάνουν αυτό που πρέπει. Αν βγάλετε αυτές τις τρεις κατηγορίες υπουργών, δεν μένει κανείς να κυβερνήσει τον τόπο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ