FOCUS

Σε μαρασμό το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Σε μαρασμό το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (EKA).

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι το μόνο δημόσιο κέντρο που μπορεί να παράσχει δωρεάν υπηρεσίες σε ασθενείς με βαριά εγκεφαλικά, ημιπληγίες, παραπληγίες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και με σκλήρυνση κατά πλάκας, λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40%.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε μόνο 5 νοσηλευτές. Το βάρος των νευρολογικών περιστατικών με την μυϊκή χαλαρότητα που έχουν εξαιτίας της πάθησης, γίνεται διπλάσιο. Οι νοσηλεύτριες δεν μπορούν να τους σηκώσουν» λέει στο CNN Greece ο Γιώργος Κάππος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε βάρδιες που δεν υπάρχουν άνδρες νοσοκόμοι, οι ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε γιατρούς τονίζει ο Γιώργος Κάππος:

«Από το 2015 χειρουργός δεν υπάρχει, ούτε οφθαλμίατρος, ούτε δερματολόγος. [...] Σήμερα μια ασθενής χρειάστηκε να κάνει μια οφθαλμολογική εξέταση και έγινε διακομιδή. Σκεφτείτε την ταλαιπωρία ενός τέτοιου ασθενούς».

Ταυτόχρονα η ετήσια χρηματοδότηση έχει πέσει κάτω από το 50% με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές λειτουργικές ανάγκες, όπως μας λέει.

Συγκεκριμένα το 2015 όταν το ΕΚΑ αποσυνδέθηκε από το ΚΑΤ, ο ετήσιος προϋπολογισμός του ήταν 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Το 2016 όμως ο προϋπολογισμός μειώθηκε σχεδόν κατά 60%, έπεσε δηλαδή στα 1,47 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο τα τρόφιμα κοστίζουν 250 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Η έγκριση όμως που έχει πάρει η διοίκηση του ΕΚΑ για το 2016 προκειμένου να καλύψει αυτή την ανάγκη είναι μόλις 50 χιλιάδες ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νοσηλευόμενο διατίθεται 1,3 ευρώ την ημέρα για φαγητό» καταγγέλλει στο CNN Greece ο κ. Κάππος.

Ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων, για το μόνο που δεσμεύτηκε, όπως λέει ο πρόεδρος, είναι για τον διορισμό νέας διοίκησης.

Το εθνικό κέντρο αποκατάστασης είναι ακέφαλο εδώ και 7 μήνες.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 8 έως τις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην είσοδο του ΕΚΑ για να διαμαρτυρηθούν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα εκείνων αλλά κυρίως των ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ