FOCUS

Ασθενοφόρα: ερείπια με χιλιάδες χιλιόμετρα και...μικρόβια

Ασθενοφόρα: ερείπια με χιλιάδες χιλιόμετρα και...μικρόβια
ΠΟΕΔΗΝ

Στο κοντερ τους έχουν γράψει από 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα. Όχι δεν πρόκειται για κάποια οχήματα προς απόσυρση αλλά για ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Δυστυχώς είναι συχνό το φαινόμενο να παθαίνουν βλάβη και να ακινητοποιούνται κατά την διάρκεια διακομιδής ή ακόμη και να παίρνουν φωτιά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

«Το 50% του στόλου είναι ακινητοποιημένο στο πάρκινγκ του ΕΚΑΒ με σοβαρές βλάβες. Δεν υπάρχουν χρήματα για ανταλλακτικά, ούτε για λάστιχα. Έχουν ακινητοποιηθεί ασθενοφόρα γιατί έχει κάτσει το λάστιχο και δεν υπάρχει στην κεντρική υπηρεσία καινούργιο λάστιχο για να αλλαχθεί» λέει στο CNN Greece ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 15/10/2016, ασθενοφόρο στην Αττική κατά τη διάρκεια της βάρδιας, είχε πρόβλημα με τα φθαρμένα ελαστικά, τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων, έτσι οι διασώστες το επέστρεψαν στην βάση του ΕΚΑΒ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα η περιοχή κάλυψης να μείνει χωρίς ασθενοφόρο.

Η έλλειψη ανταλλακτικών και η κακή συντήρηση έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε κυκλοφορία ο μισός στόλος, δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου:

«Τα ασθενοφόρα που είναι στην Αττική είναι 55 με 60 πρωί –απόγευμα και 30 την νύχτα. Αν κάνουμε την αναλογία είναι 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους. Ενώ έπρεπε να είναι 1 ανά 30.000 κατοίκους.»

5 copy

πηγή: ΠΟΕΔΗΝ

Σοβαρά προβλήματα όμως υπάρχουν και στην καθαριότητα των ασθενοφόρων.

«Υπάρχουν 3 καθαρίστριες για τα κεντρικά κτίρια, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τα ασθενοφόρα. Καθαρίζουν μόνοι τους οι διασώστες. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα και με την απολύμανση. Δεν γίνεται μετά από λοιμώδη περιστατικά. Δεν όμως ούτε και ανά τακτά χρονικά διαστήματα που έπρεπε να γίνεται. Θα έπρεπε να απολυμαίνεται και να κλείνεται, όμως αυτό δεν γίνεται το τελευταίο 8μηνο.[...] Δεν έχουμε και αναλώσιμα. Για παράδειγμα, οξυζενέ που καθαρίζεις το ξεραμένο αίμα πάνω από τα φορεία, δεν υπάρχει εδώ και καιρό» αποκαλύπτει στο CNN Greece ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας που κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ, δεν έχει γίνει προμήθεια νέων ασθενοφόρων.

7 1

πηγή: ΠΟΕΔΗΝ

Αυτή η φωτογραφία είναι από το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου. Υπάρχουν τρία Ασθενοφόρα, τα δύο εξ αυτών όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι καινούργια, αγορασμένα από την Υγειονομική Περιφέρεια. Οι τρεις διαθέσιμοι οδηγοί του Κέντρου Υγείας κινούν ένα παλαιότερο, το οποίο είναι σε καλή κατάσταση. Τα δύο καινούργια παραμένουν κλειδωμένα σε ένα γκαράζ.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΚΑΒ 2ης Περιφέρειας (Κεντρικής Μακεδονίας)

18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 22 με 23 ασθενοφόρα. Στη κίνηση με βάση το πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τα διπλάσια.

ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας (Δυτικής Ελλάδας)

18 ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης ενώ 5 με 10 ασθενοφόρα βρίσκονται καθημερινά στα συνεργεία. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Δυτική Ελλάδα 20 με 21 ασθενοφόρα. Στην κίνηση με βάση τον πληθυσμό και την έκταση της περιοχής ευθύνης τους, θα έπρεπε να είναι τα τριπλάσια.

ΕΚΑΒ 5ης Περιφέρειας (Θεσσαλίας)

17 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Τα 6 από αυτά είναι για απόσυρση. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Θεσσαλία 21 με 22 ασθενοφόρα. Θα έπρεπε με βάση το πληθυσμό και την έκταση της περιφέρειας να είναι τα τριπλάσια.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Στη Σκιάθο το Κ.Υ. δεν διαθέτει πληρώματα για τα ασθενοφόρα. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση στις διακομιδές κλήθηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ

Το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας έπιασε φωτιά στις 23 Ιανουαρίου του 2015 ενώ μετέφερε ασθενή, τον οποίο με κίνδυνο της ζωής του απεγκλώβισε ο οδηγός του ασθενοφόρου.

Από τότε μέχρι σήμερα , δηλαδή 1,5 χρόνο μετά, το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο.

ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κατά την διάρκεια διακομιδής έκτακτου περιστατικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας σε Νοσοκομείο Αθηνών, έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς. Το ασθενοφόρο ακινητοποιήθηκε και κλήθηκε άλλο για να πάει τον ασθενή στο νοσοκομείο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ

Στις αρχές του Οκτωβρίου έπαθε βλάβη το μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας, κατά τη διάρκεια διακομιδής ασθενούς από το Κέντρο Υγείας στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο από το τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή, πάνω από μία ώρα.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν διαθέτουν Ασθενοφόρα. Μόνο λίγες βάρδιες κάθε μήνα. Οι διακομιδές με αγροτικά οχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές από το Κέντρα Υγείας.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες λόγω έλλειψης πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα.
Συγκεκριμένα πριν από λίγε ημέρες κλήθηκε ασθενοφόρο να μεταφέρει καρδιολογικό περιστατικό από τη πόλη στο Κ.Υ. Βελεστίνου. Δεν υπήρχε όμως βάρδια ασθενοφόρου έτσι η «διακομιδή» με ι.χ.. Στη συνέχεια κλήθηκε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 58χρονου ασθενούς.

Την ώρα που οι βλάβες στα ασθενοφόρα έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων έχει γι ακόμη μια φορά κολλήσει.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, από το τέλος Νοέμβριου του 2015 που βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για τον διαγωνισμό δεν επαναπροκηρύχθηκε, νέος και αποδίδουν την ευθύνη στη διοίκησης του ΕΚΑΒ και στο Υπουργείο Υγείας. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, όπως λένε, απαιτούνται τουλάχιστον δύο έτη για την διενέργεια και ολοκλήρωση των διαδικασιών του νέου διαγωνισμού και την παράδοση των νέων ασθενοφόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ