FOCUS

Το θερινό παλάτι του Πάπα και η μακραίωνη ιστορία του

Το θερινό παλάτι του Πάπα και η μακραίωνη ιστορία του
Σύνθεση CNN Greece REUTERS/Tony Gentile

Η θερινή κατοικία του Πάπα στο Castel Gandolfo, κοντά στη Ρώμη ανοίγει τις πύλες της στο κοινό και αποκαλύπτει προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα ακόμη και παντόφλες των Προκαθημένων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το υπνοδωμάτιο του Πάπα αποκαλύπτει και αυτό τα μυστικά του που πλημμύρισαν με δάκρυα χαράς τα μάτια των προσφύγων, των Εβραίων και των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι βρήκαν εκεί κατάλυμα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποφύγουν τις συρράξεις.

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη αλλά στην κρεβατοκάμαρα του Πάπα Φραγκίσκου, γεννήθηκαν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου 40 παιδιά. Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει παλάτι ως θερινή κατοικία γιατί όπως είπε ήταν πολυτελές και μεγαλεπήβολο. Προτίμησε, όπως είπε τα καλοκαίρια να παραμείνει στο Βατικανό για να εργαστεί. Ωστόσο, έδωσε το πράσινο φως να ανοίξει η θερινή κατοικία διάπλατα τις πύλες της στο κοινό για να το δουν και να μάθουν την ιστορία της που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Αγία Έδρα.

POPE RESIDENCE REUTERSTony Gentile

REUTERS/Tony Gentile

Το Μάρτιο του 2013 ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε στη θερινή κατοικία τον προκάτοχό του Πάπα Βενέδικτο. Ο πάπας Βενέδικτος είχε αποσυρθεί εκεί μετά την παραίτησή του για λόγους υγείας και έδωσε τη σκυτάλη στο κονκλάβιο να εκλέξει το διάδοχό του. Εκεί ο νυν και ο τέως, οι δύο Προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν ιδιωτικό γεύμα. Ο Πάπας Φραγκίσκος έμεινε για σχεδόν ένα μήνα στο Castel Gandolfo, μέχρι να ετοιμαστεί η κατοικία του στο Βατικανό.

Σημειώνεται ότι στη θερινή κατοικία ο Πάπας Βενέδικτος δεχόταν επιφανείς προσωπικότητες, όπως την Αγνκέλα Μέρκελ, αλλά και τους πρέσβεις των μουσουλμανικών κρατών.

Όμως δεν ήταν η μόνη φορά που η θερινή κατοικία του Ποντίφικα απασχόλησε τα ΜΜΕ. Ο πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ μπήκε δέχθηκε αρνητική κριτική όταν κατασκεύασε πισίνα. Παπαράτσι τον είχαν απαθανατίσει να κολυμπά με το μαγιό του. Δημοσιεύματα τον έφεραν να παίζει ποδόσφαιρο με τους κηπουρούς και το προσωπικό που φρόντιζε το παλάτι.

POPE RESIDENCE REUTERSTony Gentile8

REUTERS/Tony Gentile

Ξεπερνά σε μέγεθος το Βατικανό

Η θερινή κατοικία του Πάπα είναι ένα εντυπωσιακό αναγεννησιακό παλάτι που ανήκει στην Αγία Έδρα και ξεπερνά σε μέγεθος ακόμη και την πόλη του Βατικανό.

Μαζί με τους κήπους και το δάσος εκτείνεται σε 550 στρέμματα. Στην έκταση υπάρχουν πολλά περίτεχνα κτήρια αναγεννησιακού στυλ, αγροκτήματα και φάρμες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το παλάτι σχεδίασε ο ελβετο- ιταλός αρχιτέκτονας Carlo Maderno για τον Πάπα Ουβρανό Η΄. Ο Πάπας Ουρβανός ήταν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έστειλε στην Ιερά Εξέταση το Γαλιλαίο γιατί υιοθέτησε την ηλιοκεντρική θεωρία του πλανητικού συστήματος που εξέφρασε ο Κοπέρνικος. Το 1934, Πίος ΧΙ έγινε ο πρώτος Πάπας του 20ου αιώνα που επισκέφθηκε το παλάτι.

POPE RESIDENCE REUTERSTony Gentile3

REUTERS/Tony Gentile

Έδωσε το «πράσινο φως» για να ανακαινισθεί. Εξοπλίστηκε η κατοικία με ραδιόφωνα, τηλέφωνα, θέρμανση, ηλεκτρικά φώτα και ασανσέρ. Ένα χρόνο αργότερα, γιόρτασε τη δημιουργία ενός νέου τηλεσκοπίου του Βατικανό που τοποθετήθηκε στη στέγη του παλατιού. Εκεί μεταφέρθηκαν και οι αστρονόμοι της Αγίας Έδρας.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1939, ο διάδοχός του Πάπας Πίος XII απεύθυνε έκκληση σε όλο τον κόσμο για να εργαστεί για την εδραίωση της Ειρήνης.

Το υπνοδωμάτιο του Πάπα έγινε μαιευτήριο

Ο Πάπας Πίιος XII δεν χρησιμοποίησε την κατοικία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα, διέταξε να παραμείνει ανοιχτή για τους κατοίκους και τους πρόσφυγες προκειμένου να αποφύγουν τις μάχες και να προστατευθούν. Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο παλάτι του Πάπα, ανάμεσά τους ήταν και πολλοί Εβραίοι.

POPE RESIDENCE REUTERSTony Gentile2

REUTERS/Tony Gentile

Το δωμάτιο του Πάπα, ο πλέον ήσυχος και δύσκολα προσβάσιμος χώρος του παλατιού μετατράπηκε το 1944 σε αίθουσα τοκετού.
Επειδή το κατά κόσμον όνομα του πάπα Πίου ήταν Ευγένιος Πατσέλι πολλά από τα παιδιά που γεννήθηκαν στο υπνοδωμάτιό του πήραν το όνομα Eυγένιος ή Ευγενία.

Η θερινή κατοικία του Πάπα θεωρείτο ασφαλής και ουδέτερο έδαφος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 10 Φεβρουαρίου βόμβα από αεροπλάνο χτύπησε αμάχους που περίμεναν στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι γάλα. Πεντακόσια άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πάπας άρχισε να χρησιμοποιεί εκ νέου τη θερινή κατοικία. Το 1958 άφησε την τελευταία του πνοή στο υπνοδωμάτιο που φιλοξένησε τις 40 γέννες στα πέτρινα χρόνια του πολέμου. Στην ίδιο δωμάτιο πέθανε το 1978 και ο Πάπας Παύλος VI.

POPE RESIDENCE REUTERSTony Gentile5

REUTERS/Tony Gentile

Από το 1870 μέχρι το 1929 το παλάτι δεν κατοικείτο. Το 1870, όταν οι Ιταλοί στρατιώτες πήραν τον έλεγχο του παπικού κράτους και ο Πάπας Πίος IX, όπως έμεινε "φυλακισμένος στο Βατικανό" σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Πάπας δεν επισκέφθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του, τη θερινή κατοικία κάτι που έκαναν και οι διάδοχοί του μέχρι το 1929. Τότε υπεγράφη η Συνθήκη του Λατερανού, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η θερινή κατοικία θα ανήκει στο διηνεκές στην Αγία Έδρα.

Η μαγευτική θέα στην ηφαιστειογενή λίμνη

POPE RESIDENCE REUTERSTony Gentile4

Σήμερα το ενδιαφέρον των τουριστών εστιάζεται όχι μόνο στους κήπους αλλά και στα 20 δωμάτια που έχουν μαρμάρινο. Ένα από αυτά είναι και ορισμένοι χώροι από το διαμέρισμα του Ποντίφικα. Το υπνοδωμάτιο του Πάπα έχει μαγευτική θέα στη λίμνη του ανενεργού ηφαιστείου Albano.
REUTERS/Tony Gentile

To υπνοδωμάτιο έχει διαστάσεις επτά επί τέσσερα μέτρα. Έχει μπεζ τοίχους, πράσινες κουρτίνες, ένα μονό κρεβάτι με χρυσό προσκέφαλο και πόδια, ξύλινη σκαλιστή βιβλιοθήκη, ένα μικρό γραφείο, ορισμένες καρεκλοπολυθρόνες. Δίπλα από το υπνοδωμάτιο βρίσκεται ιδιωτικό παρεκκλήσι.

Eπτά δωμάτια στο Παλάτι του Πάπα διακοσμούνται με πορτρέτα Παπών, αρχιερατικά αντικείμενα, περίτεχνα κεντημένα άμφια, θρόνοι, παπικά υποδήματα και παντόφλες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αυτές που φορούσε ο Πάπας Πίος V όταν πέθανε το 1572.

Δεν υπάγεται στο ιταλικό κράτος

POPE RESIDENCE REUTERSTony Gentile7

Το παλάτι του Πάπα στο Castel Gandolfo, δεν υπάγεται στο ιταλικό κράτος αλλά στο Βατικανό. Η θερινή κατοικία χτίσθηκε στην περιοχή που βρισκόταν η βίλα του ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού, ο οποίος διέταξε την αιματηρή καταδίωξη των πρώτων Χριστιανών. Ερείπιά της έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.
REUTERS/Tony Gentile

Στην πόλη Castel Gandolfo και κοντά στη θερινή κατοικία του Πάπα βρίσκεται το Stadio Olimpico. Εκεί διοργανωνόταν οι αγώνες της κωπηλασίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης. Στη πόλη υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από το 1600 π.Χ.

Η σύγχρονη πόλη έχει χτισθεί πάνω στην αρχαία Alba Longa, πρωτεύουσα της Λατινικής League (μια συνομοσπονδία που είχε στόχο την κοινή άμυνα της περιοχής και αποτελείτο από 30 χωριά της περιοχής του Λατίου κοντά στην Αρχαία Ρώμη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ