FOCUS

Επιστολή Ομπάμα σε Βαρθολομαίο για τα 25 χρόνια στον Πατριαρχικό Θρόνο

Επιστολή Ομπάμα σε Βαρθολομαίο για τα 25 χρόνια στον Πατριαρχικό Θρόνο
Σύνθεση CNN Greece Νίκος Μαγγίνας (φωτογραφίες του Οικουμενικού Πατριάρχη)

Με λόγια που αποπνέουν σεβασμό και αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε επιστολή του προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας του δίνει εγκάρδιες ευχές για τη συμπλήρωση 25 ετών στο πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας.

Η επιστολή που παρουσιάζει σήμερα το CNN Greece εστάλη από το Λευκό Οίκο στις 20 Οκτωβρίου 2016.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, αποκαλεί τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στυλοβάτη σοφίας και διαφωτισμού για όλο τον κόσμο. Μιλά, μεταξύ άλλων για το έργο του που αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αλλά και τον αγώνα που κάνει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιστολή του Μπάρακ Ομπάμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη:

«Αποδίδω φόρο τιμής στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη συμπλήρωση των 25 ετών από την εκλογή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

cnn greece epistoli obama se oikoymeniko patriarxi
cnn greece imvros

Πηγή: CNN Greece

Καθοδηγούμενος από τις διδαχές της πίστης του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι στυλοβάτης σοφίας και διαφωτισμού για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το ακατάπαυστο έργο του που αφορά, την προώθηση της ειρήνης και της αδελφοσύνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την υποστήριξη των προσφύγων, μας ενθαρρύνει να φροντίζουμε για τον πλανήτη που ζούμε. Έχει βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις διαφορές και όλα όσα κρατούν μακριά τους ανθρώπους διαμέσου της ιστορίας.
Στην λατρεμένη του Ίμβρο. Πηγή: Νίκος Μαγγίνας

Στην επίκεντρο των προσπαθειών του βρίσκεται η θεμελιώδης αλήθεια για την ανθρωπότητά μας: ότι είναι ιερή υποχρέωσή μας να αναλώσουμε τον χρόνο μας εδώ, στη γη,όλοι μαζί για να σφυρηλατήσουμε ένα λαμπρό μέλλον για όλους – συμπεριλαμβανομένων και των μελλοντικών γενεών. Ελπίζω ότι τα χρόνια που θα έρθουν να φέρουν συνεχόμενες ευλογίες στη διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για το ξεχωριστό αυτό ορόσημο».

maginas

Στο δημιουργικό εργαστήρι για προνήπια που βρίσκεται στην Αγία Τριάδα, στο Ταξίμ. Πηγή: Νίκος Μαγγίνας.

22 Οκτωβρίου η 25η επέτειος του Βαρθολομαίου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ήταν 22 Οκτωβρίου 1991 όταν στο Πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, εξελέγη ο από Γέρων Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος. Ο κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης είναι ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος ανέλαβε να οδηγήσει τη μητέρα εκκλησία στον 21ο αιώνα, να διατηρήσει αναμμένη της φλόγα της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη και να φέρει πιο κοντά τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξης Εκκλησίες.

cnn greece grilandia

Στη Γροιλανδία το 2007. Πηγή: Νίκος Μαγγίνας

Γεννήθηκε στην Ίμβρο στις 29 Φεβρουαρίου 1940. Σπούδασε στη Ρώμη, στην Ελβετία και στο Μόναχο. Διορίστηκε αρχικά βοηθός Σχολάρχης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια Διευθυντής του νεοσύστατου Πατριαρχικού Γραφείου.

Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1973 και το 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ