FOCUS

Βόλφγκανγκ Φένγκλερ: Έρχεται η επανάσταση των δεδομένων

Βόλφγκανγκ Φένγκλερ: Έρχεται η επανάσταση των δεδομένων
CNN Greece

Η συλλογή και αξιοποίηση των δεδομένων για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας και μπορεί να καταγραφεί ψηφιακά, θα είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση και παράγοντας που να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας αν πιστέψουμε τους γκουρού της αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα.Αν ανοίξουμε μια μηχανή αναζήτησης στο ιντερνετ θα βρούμε τεράστια ποσότητα πληροφορίας. Ε, φανταστείτε την επανάσταση των δεδομένων σαν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκουμε σήμερα στο διαδίκτυο και τα υπόλοιπα δίκτυα με τη διαφορά ότι θα έχουν αναπτυχθεί παράλληλα οι ψηφιακές εφαρμογές που θα τα αναλύουν ταυτόχρονα και να δίνουν την δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης.

Ο Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, κορυφαίος οικονομολόγος της Παγκόσμιας τράπεζας εξηγεί γιατί θα είναι σημαντική η “επανάσταση των δεδομένων” και πως θα αλλάξει τη ζωή μας.

-Τι ρόλο μπορεί να παίξει η επανάσταση των δεδομένων στην ανάπτυξη και στην οικονομία τα επόμενα χρόνια;

η επανάσταση των δεδομένων θα κάνει τα δεδομένα να αποκτήσουν ουσία για τον καθένα μας. Δεν είναι δουλειά των οικονομολόγων, αλλά δουλειά δική σας, της οικογένειά σας, των ατόμων που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
Η ερμηνεία του παρελθόντος καμιά φορά μπορεί να γίνει δύσκολη με την έννοια του να πεις με ακρίβεια τι πραγματικά συνέβη. Και αυτό ακριβώς χρειάζεται να ξεπεράσουμε. Γιατί οι πολιτικοί που παίρνουν τις αποφάσεις, οι εταιρίες αλλά και οι πολίτες πλέον λειτουργούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και αυτός είναι νομίζω ο στόχος αυτής της επανάστασης. Να κατορθώσει δηλαδή να μετατρέψει και να παρέχει στοιχεία ακριβή σε γρήγορα χρόνο.

-Η εμπειρία μας λέει ότι τίποτα στον ψηφιακό κόσμο δεν είναι άτρωτο στην κυβερνοπειρατεία. Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι για όλους εμάς το ψηφιακό μέλλον;

Είναι ένα μεγάλο ζήτημα όπως ξέρουμε. Είμαι Γερμανός και έχω εμπειρία. Αν δείτε τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών θα καταλάβετε τι εννοώ, αλλά είναι σας οτιδήποτε στη ζωή. Η ασφάλεια είναι πάντοτε ένα ζήτημα για τα πάντα και όχι επειδή ο συγκεκριμένος τομέας είναι εικονικός σημαίνει ότι είναι και μη ασφαλής. Επειδή αφορά την ταυτότητά μας χρειάζεται ειδική μεταχείριση στην προστασία, σίγουρα. Νομίζω όμως ότι η ψηφιακή ασφάλεια είναι όπως η ασφάλεια σε κάθε άλλο τομέα της ζωής μας.

-Η συλλογή δεδομένων μπορεί να γίνει εργαλείο για την ανάπτυξη. Μπορείτε ωστόσο να με βεβαιώσετε ότι τα δικά μου δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν χωρίς τη συγκατάθεσή μου; Επανάσταση των δεδομένων και δημοκρατία μπορεί να είναι έννοιες αντίθετες;

Είναι καλή ερώτηση. Όπως κάθε άλλη εξέλιξη και μετασχηματισμός, χρειάζεται ισορροπία και κατάλληλες επιλογές. Εσείς για παράδειγμα μπορεί να μην θέλετε να μοιραστείτε τα δεδομένα σας άλλοι μπορεί να θέλουν και είναι σημαντικό στις δημοκρατίες να δημιουργείς χώρο και για τις δύο επιλογές.

Αλλά αφήστε με να σας δώσω ένα παράδειγμα, που έχει να κάνει με αυτό που συζητάμε. ¨Έχετε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Είστε υπεύθυνος για τις κινήσεις του . Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποκλέπτει τις πληροφορίες του λογαριασμού σας. Είναι η ιδιωτικότητά σας, είναι σημαντική και θέλω και εγώ το ίδιο για τον εαυτό μου. Ωστόσο, μια τάπεζα σε οποιαδήποτε χώρα χρειάζεται δεδομένα. Πρέπει να ξέρει πόσα χρήματα μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα, και πόσο φερέγγυα είναι . Η φερεγγυότητα της τράπεζας σας είναι ένα στοιχείο των δραστηριοτήτων σας και όλων που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της τράπεζας. Μπορείτε να προσθέσετε όλα αυτά και να μην υπάρχει καμία σύγκρουση με τα συμφέροντά σας και τις ανησυχίες σας.

-Πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στο μέλλον για την συλλογή δεδομένων;'

Πιστεύω ότι έχουμε μείνει στο 20ο αιώνα. Έχουν γίνει πάρα πολλά αλλά η επανάσταση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι οικονομικές προβλέψεις, οι εκτιμήσεις για κοινωνικά ζητήματα, ακόμα και ο χρηματοοικονομικός κλάδος που είναι ο πιο εξελιγμένος λειτουργεί σε μεγάλο ποσοστό όπως λειτουργούσε πριν 20 χρόνια. Ίσως λίγο καλύτερα.

Ξέρουμε για παράδειγμα ποίο ήταν το επίπεδο της φτώχειας σε μία χώρα, ας πούμε στην Κένυα, πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Δεν ξέρουμε όσο είναι σήμερα. Είναι δυνατό όμως αν έχεις δεδομένα να κάνεις προβλέψεις και να μου πεις με ακρίβεια πόσο είναι σήμερα. Υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες, ας πούμε για τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομία τα οποία βασίζονται σε εκτιμήσεις. Αν είχαμε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα θα μπορούσαμε να κάνουμε και καλύτερη εκτίμηση. Σήμερα έχουμε τόσες πολλές μεθόδους για να συλλέξουμε στοιχεία. Έχουμε κινητά τηλέφωνα , δορυφόρους μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερη αξιοποίηση όλων αυτών των νέων πηγών. Πολλοί προσπαθούν να το κάνουν, αλλά η επανάσταση είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ