FOCUS

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist
CNN Greece

Με κύριο άξονα την αειφόρο ανάπτυξη με όχημα την αγορά ενέργειας, πραγματοποιήθηκε το φετινό συνέδριο του Economist σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με δεδομένη την έμφαση στην ενέργεια, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης ενώ συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος αλλά και ο τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας κ Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το ΑΕΠ, σε δωδεκάμηνη βάση, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 (1,8%) και είναι θετικά τα στοιχεία για τις εξαγωγές αλλά και τις επενδύσεις.

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας. ο κ. Σταθάκης είπε χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ότι δεν θα γίνουν ανεκτές “βίαιες λύσεις”

Τέλος παρουσίασε έναν οδικό χάρτη τεσσάρων σημείων για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της χώρας ο οποίος περιλαμβάνει:
α)Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του τομέα και οι καταναλωτές.
β)Τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών μορφών ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη, επέκταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής.
γ) Τη μετεξέλιξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
δ) Το να μπει τάξη στα θέματα χρήσεων γης και χωρικού σχεδιασμού. Την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό και η εξειδίκευση του πλαισίου για τις χρήσεις γης, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην πόλη, ενώ ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου μέχρι το 2020.

Στην ομιλία του κ. Φάμελλος αναφέρθηκε ειδικά στην κυκλική οικονομία και την προώθηση των βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης και επίσης είπε ότι προωθούνται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της ανακύκλωσης και εργαλεία όπως το Οικολογικό Σήμα, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε κυρίως στο κομμάτι των επενδύσεων λέγοντας ότι χρειάζονται κίνητρα για επενδύσεις που θα προστατεύουν το περιβάλλον και μιλώντας στο CNN Greece τόνισε την ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας κάτι που θα ωφελήσει όπως είπε τον τελικό καταναλωτή.

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Νίκος Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάδας, ανέλυσε την πρόταση της οργάνωσης, που περιλαμβάνει μείωση του χρέους στη βάση μίας συμφωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος, προτείνοντας στην ουσία να διεκδικήσει η χώρα μείωση του χρέους με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να ακολουθήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που στον τομέα της ενέργειας θα σήμαινε ότι θα σταματούσαμε τις επενδύσεις στο λιγνίτη και θα στρεφόμασταν πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές.

Στα πάνελ του συνεδρίου συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μετά το brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε θεσμικά όργανα και στις επιχειρήσεις. Αναφορικά με την ψηφιακή τεχνολογία τονίστηκε από τους ομιλητές ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα για να σταματήσει το brain drain.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ