FOCUS

Majid Saeedi: Ο φωτογράφος που απαθανατίζει το βασανισμένο Αφγανιστάν (pics)

Majid Saeedi: Ο φωτογράφος που απαθανατίζει το βασανισμένο Αφγανιστάν (pics)
Majid Saeedi

Το λεύκωμα «Life in War» του Majid Saeedi είναι ίσως το μοναδικό λέυκωμα για το Αφγανιστάν που δεν είναι γεμάτο με φωτογραφίες από τον πόλεμο.

 

Εδώ και δέκα χρόνια ο Ιρανός φωτογράφος απαθανατίζει τη καθημερινή ζωή των βασανισμένων πολιτών του Αφγανιστάν. Οι φωτογραφίες του αποκαλύπτουν την καθημερινότητα ενός λαού που ζει εδώ και δεκαετίες σε πόλεμο.

Μιλώντας στο CNN Greece o διακεκριμένος φωτογράφος μιλάει για την παιδική του ηλικία στο Ιράν και την αγάπη του για τη φωτογραφία. Στη συνέχεια μαθαίνουμε για το φωτογραφικό του έργο στο Αφγανιστάν καθώς και τη καθημερινότητά των πολιτών σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου.

«Γεννήθηκα στο Ιράν και ήμουν πολύ νέος όταν άρχισα να τραβάω ερασιτεχνικά φωτογραφίες. Δεν είχα σπουδάσει φωτογραφία σε κάποιο σχολείο ή σε κάποιο πανεπιστήμιο. Οι γνώσεις που έχω ήρθαν μέσα από εμπειρία πολλών ετών. Ξεκίνησα να φωτογραφίζω στα 16 μου. Όταν έγινα 18 ετών πήγα στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ για να τραβήξω φωτογραφίες των προσφύγων. Ένα από τα ενδιαφέροντά μου είναι να φωτογραφίζω την καθημερινή ζωή πολιτών. Το καλλιτεχνικό μου υπόβαθρο δεν έχει καμία σχέση με τη φωτογραφία. Ήταν ο πατέρας μου που μου έδωσε τη πρώτη φωτογραφική μηχανή όταν ήμουν 16 ετών. Ήταν πτηνοτρόφος και είχε κοτόπουλα. Αυτός είναι ο λόγος που οι πρώτες μου φωτογραφίες ήταν τα κοτόπουλα του πατέρα μου. Στη συνέχεια έφυγα από το σπίτι και έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φωτορεπορτάζ. Θυμάμαι ότι σπούδαζα τα βράδια».

exo copy copy

Πότε τραβήξατε αυτές τις φωτογραφίες ρωτάω:

«Από το 2001 έως το 2003 πήγαινα σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Αφγανιστάν αλλά από το 2009 ζω εκεί. Το Αφγανιστάν είναι η δεύτερη χώρα για εμένα. Ζω την κάθε μέρα όπως όλοι οι Αφγανοί».

«Χρησιμοποιώ Canon MarkIII με φακό 24 fix. Το λογισμικό που χρησιμοποιώ είναι το photoshop», απαντά στην ερώτηση για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί.

Όσο αφορά την αγαπημένη του φωτογραφία απαντά: «Όλες οι φωτογραφίες που έχω τραβήξει είναι αγαπημένες μου».

mesa31

Ο Majid έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια λαμβάνει τον τίτλο του καλύτερου φωτογράφου του Ιράν. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί στον διεθνή Τύπο, όπως τους Times, το Spiegel, τους New York Times, την Washington Post, τους Washington Times και διάφορα μέσα της Μέσης Ανατολής. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Στην πρόσφατη δουλειά του φωτογραφίζει θύματα από νάρκες στο Αφγανιστάν.

49mesa

Τα τελευταία χρόνια, το Αφγανιστάν έχει εμπλακεί σε διάφορους πολέμους και συγκρούσεις.

Ήταν το 1978 όταν ξεκίνησε η εννιάχρονη σύγκρουση μεταξύ των σοβιετικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Μαρξιστών του Λαού του Αφγανιστάν και της ομάδας αντίστασης των Μουτζαχεντίν. Η ομάδα των Μουτζαχεντίν από την πλευρά της υποστηριζόταν από πλήθος δυνάμεων μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και άλλα μουσουλμανικά έθνη.

Το 1988, η Σοβιετική Ένωση, έχοντας αποτύχει να εγκαταστήσει ένα «αποδεκτό» καθεστώς στο Αφγανιστάν, υπέγραψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, συμφωνώντας να αποσύρει τα στρατεύματά της. Η αποχώρηση της Σοβιετικής Ένωσης από το Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1989.

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από τον πόλεμο με την ΕΣΣΔ ωστόσο στους δρόμους της χώρας βρίσκεις ακόμα και σήμερα απομεινάρια εκείνης της εποχής.

Λίγα χρόνια αργότερα και στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, στις 7 Οκτωβρίου του 2001 σημειώθηκε η υπό αμερικανική καθοδήγηση εισβολή στο Αφγανιστάν.

Το λεύκωμα Life In War μπορείτε να το αγοράσετε από το Amazon.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ