FOCUS

Μια Ελληνίδα ζητάει την ψήφο μας για να πάει στο Βόρειο Πόλο

Μια Ελληνίδα ζητάει την ψήφο μας για να πάει στο Βόρειο Πόλο
Isabel Eila

Μια Ελληνίδα φοιτήτρια, μόνιμη κάτοικος της πόλης Ώρχους στη Δανία, η Ιζαμπέλα Αχαρονιάν, ζητάει την ψήφο μας. Όνειρό της είναι να ταξιδέψει στην Αρκτική με έλκηθρο. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται η ψήφος μας στην ιστοσελίδα του αγώνα δρόμου Fjällräven polar, όπου διεξάγεται ο σχετικός διαγωνισμός.

Οι δημοφιλέστεροι συμμετέχοντες επιλέγονται για να διανύσουν μια απόσταση 300 χιλιομέτρων στην αρκτική ζώνη σε διάστημα 5 ημερών.

«Η ιδέα για τον διαγωνισμό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν ο ιδρυτής της Fjällräven Åke Nordin συναντήθηκε με τον Kenth Fjellborg, ένας από τους κορυφαίους οδηγούς έλκηθρου στη Σουηδία. Ο Kenth είχε συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του Iditarod στην Αλάσκα. Οι δύο τους ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σουηδικό ισοδύναμο, όχι όμως για αθλητές αλλά για απλούς ανθρώπους. Έτσι το 1997 έλαβε χώρα στην Σκανδιναβική Αρκτική ο πρώτος αγώνας », λέει η Ιζαμπέλα στο CNN Greece.

«Ο διαγωνισμός αφορά δύο μεγάλες γεωγραφικές ζώνες, ενώ υπάρχουν δέκα μεγάλες χώρες που στέλνουν από δύο άτομα η καθεμία (εκ των οποίων η μια η Δανία). Υπάρχει επίσης και η κατηγορία "Υπόλοιπος Κόσμος" όπου υπάρχουν αθλητές από χώρες».

«Όσοι λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα βρεθούν στην αφετηρία 3 μέρες νωρίτερα ώστε να εκπαιδευτούν με τα έλκηθρα και τα σκυλιά αλλά και να προσαρμοστούν στις καιρικές συνθήκες που αγγίζουν τους -35 βαθμούς Κελσίου».

d368c56e85ad5b04fc944ba2ae2cd98c

«Ελάχιστοι είναι αυτοί που αποζητούν την πρωτιά, καθώς η πλειονότητα των συμμετεχόντων αρκείται στην εμπειρία της συμμετοχής. Το τοπίο και η διαδρομή στο παγωμένο τοπίο του Βόρειου Πόλου είναι η ύψιστη αποζημίωση», λέιει η 23χρονη φοιτήτρια.

Ρωτώντας την αν επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα απαντά: «Λατρεύω την Ελλάδα ωστόσο αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Θέλω να εργαστώ εδώ στη Δανία και να έρχομαι τα καλοκαίρια»

Η Ιζαμπέλα έχει μετακομίσει στη Δανία πριν έξι χρόνια και σπουδάζει Βιομηχανικό σχέδιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδρομή διαβάστε ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ