FOCUS

Τα γεγονότα που στιγμάτισαν το 2016

Τα γεγονότα που στιγμάτισαν το 2016

Ακόμη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της κι αυτά είναι ορισμένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά της. 

Προσφυγικό

Η Ειδομένη στο κέντρο του κόσμου. Ο βαλκανικός δρόμος κλείνει. Τα ελληνικά νησιά στενάζουν. Πεντακόσιες ψυχές χάνονται στα ελληνικά νερά. Η ζωή δοκιμάζεται σκληρά στα Κέντρα Φιλοξενίας. Συγκλονίζει ο θάνατος δύο ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων οκτώ στη Μυτιλήνη από έκρηξη φιάλης υγραερίου.

Αξιολόγηση

Στη δίνη του χρέους και της αξιολόγησης για άλλη μια χρονιά η χώρα. Η Ε.Ε. διαγκωνίζεται με το ΔΝΤ. Νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέα φορολογικά βάρη. Η χρονιά κλείνει με τη δαμόκλειο σπάθη νέων μέτρων πάνω από την ελληνική κοινωνία και το πάγωμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το διάγγελμα Τσίπρα για παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε νησιά που πλήττει το προσφυγικό.

tsakalotos

Reuters/Francois Lenoir

Κυβέρνηση

Ραγδαίες οι εξελίξεις όλη τη χρονιά. Σύγκρουση για τα θρησκευτικά, ανασχηματισμός, εκτός ο υπ. Παιδείας. Ταξίδια του πρωθυπουργού σε Κίνα, Ιράν, Γερμανία, Κούβα. Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, εγκαίνια νοσοκομείου στη Σαντορίνη, εγκαίνια αεροδρομίου στην Πάρο, εξαγγελίες από τη Νίσυρο. Σενάρια πρόωρων εκλογών.

Αντιπολίτευση

Ανάδειξη Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Μετακόμιση του κόμματος από τη Λ. Συγγρού στην οδό Πειραιώς. Από τα μισά του χρόνου και έπειτα ο Κ. Μητσοτάκης θέτει μετ’ επιτάσεως θέμα παραίτησης της κυβέρνησης και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Τηλεοπτικές άδειες

Οι υποψήφιοι καναλάρχες κλείστηκαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου. Όλη Ελλάδα ήταν συντονισμένη με τη διαδικασία. Η κυβέρνηση από καιρό διατυμπάνιζε ότι βάζει τάξη στο άναρχο τοπίο. Προκρίθηκαν τέσσερις. Και λίγο καιρό μετά το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία. Το γεγονός μεταφράστηκε ως η πρώτη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης.

tileoptikes adeies

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Πανταρτζή

Διεθνείς επισκέπτες

Τον Απρίλιο ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισκέφθηκαν τον καταυλισμό των προσφύγων στη Μυτιλήνη.Τον Μάιο η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα κυριάρχησε στην επικαιρότητα υπό την έννοια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ήρθε περιστοιχισμένος από κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με τις επενδύσεις καθώς και αρκετούς επιχειρηματίες. Τον Νοέμβριο, το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα είχε άλλον χαρακτήρα, περισσότερο επικοινωνιακό και εξελήφθη ως παγκόσμιο μήνυμα στήριξης της χώρας.

Obama Kevin Lamarque

Reuters/Kevin Lamarque

Ολυμπιακοί Αγώνες

Τον Αύγουστο, η ελληνική αποστολή γύρισε φορτωμένη μετάλλια από τη Βραζιλία. Με τρία χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα κατέλαβε την 26η θέση. Ήταν η πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία των συμμετοχών της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

korakaki

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης

Η τραγωδία

Στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα παγώνει με την τραγωδία στην Αίγινα. Ταχύπλοο εμβολίζει τουριστικό σκάφος και σκοτώνει 4 ανθρώπους. Ακολούθησε πολύμηνο θρίλερ, σχετικά με τον πραγματικό χειριστή του ταχύπλοου. Για την υπόθεση έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος.

Οι απώλειες

Αρκετές και οι απώλειες τη χρονιά που πέρασε. Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Στεφανής, ο ιστορικός Φαίδων Μαλιγκούδης, οι ηθοποιοί Γιάννης Βόγλης και Πέτρος Φυσσούν, ο τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης. Αλλά και οι συγγραφείς: Παντελής Καλιότσος, Αντώνης Σουρούνης και Βούλα Μάστορη.

Το Πούλιτζερ

Στο πρακτορείο Reuters και στον επικεφαλής της ομάδας φωτορεπόρτερ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Γιάννη Μπεχράκη μαζί με τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. «Δείξαμε στον κόσμο τι συμβαίνει και ο κόσμος ενδιαφέρθηκε. Δείχνει πως η ανθρωπότητα παραμένει ζωντανή», είπε τότε ο Γιάννης Μπεχράκης.

behrakis refugees

Reuters/Yannis Behrakis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ