FOCUS

Ένα ταξίδι στο υπό κατασκευή Βιετνάμ του 21ου αιώνα

Ένα ταξίδι στο υπό κατασκευή Βιετνάμ του 21ου αιώνα

Το Βιετνάμ έχει αρχίσει να αποτινάζει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα καθώς έχει ριχτεί σε μια δύσκολη κούρσα εκμοντερνισμού για να προλάβει την πρόοδο των άλλων χωρών. Οι πολίτες βλέπουν να "ξεφυτρώνουν" γύρω τους καινούργια κτήρια και αλλάζουν συνήθειες και πεποιθήσεις που ήταν βαθιά ριζωμένες μέσα τους για γενεές ολόκληρες. 

Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ προσπαθεί να αποτυπώσει αυτή την αλλαγή, τόσο στις υλικοτεχνικές πλευρές της ζωής, όσο και τις καθημερινότητες των απλών πολιτών που καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ γνωστού και αγνώστου.

Το Volatile States είναι το πρότζετ και ο 33χρονος δημιουργός του Duy Phuong έχει τα καλύτερα διαπιστευτήρια. «Αυτή την στιγμή συμβαίνουν πολλά στο Βιετνάμ και θέλω να ανακαλύψω περισσότερες πληροφορίες, αρχικά για τους ντόπιους και ύστερα για τον εαυτό μου», λέει μιλώντας για την δουλειά του στο CNN Greece. «Μπορώ να δω την κατάσταση που βιώνουν να συμβαίνει στο περιβάλλον, την κοινωνία τους».

Ο φωτογράφος προέρχεται από μια οικογένεια με παράδοση στην φωτογραφία καθώς οι γονείς του, παρά τα εμπόδια, έφτιαξαν από το μηδέν ένα στούντιο και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε όσους τις είχαν ανάγκη. Πλέον και ο ίδιος ακολουθώντας την ίδια γραμμή κάνει αυτό που αγαπάει. Δημιουργεί φωτογραφικά ντοκιμαντέρ, παρότι στην χώρα του κανείς δεν τα εκτιμά, και αποτυπώνει μια πλευρά της ζωής που ελάχιστοι θεωρούν σημαντική.

Οι εικόνες του έχουν τραβηχτεί στη Σαϊγκόν, την πόλη Χο Τσι Μιν δηλαδή, και όπως λέει ο φωτογράφος το έργο του ξεκίνησε αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο.

Το 2006 ο Duy ξεκίνησε σπουδές φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο και δύο χρόνια αργότερα επιλέχθηκε από τον Jean-Luc Amand Fournier της Εθνικής Σχολής Φωτογραφίας στην Αρλ της Γαλλίας για μια τρίμηνη πρακτική άσκηση. Το 2009 το έργο του παρουσιάστηκε στο μουσείο Quai Branly ως μέρος φωτογραφικής έκθεσης.

Duy Phuong

(O Duy Phuong)

Η κάμερα του είναι «το διαβατήριο» του, λέει και ταξιδεύει με την μηχανή του για να ανακαλύψει τι θέλει να φωτογραφήσει. «Ορισμένες φορές ζητάω την άδεια όσων θέλω να φωτογραφήσω. Όταν τραβάω φωτογραφίες κάνω συζητήσεις μαζί τους». Κάνει αυτό που οι πολυάσχολοι-απομονωμένοι άνθρωποι του Βιετνάμ δεν κάνουν, επικοινωνεί. Όσο για τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν «τοπία ή την φύση» γι’ αυτά παίρνει τις ιδέες του «από εφημερίδες και τα νέα στην τηλεόραση».

Περιγράφοντας τον κόσμο που έρχεται σε επαφή κάνει λόγο για «ικανοποιημένους» πολίτες που «αποδέχονται την τωρινή τους κατάσταση».

Ο Duy χαρακτηρίζει την ζωή του «νομαδική». «Συνήθως είμαι έξω, σε καφετέριες ή περπατάω για να τραβήξω φωτογραφίες. Μερικές φορές πηγαίνω στην εξοχή και μένω εκεί μερικές μέρες», λέει στο CNN Greece.

Ζει και εργάζεται μόνος και το τονίζει. Δεν έχει ποτέ ξεναγό στα ταξίδια του και ίσως είναι αυτή η μοναξιά που τον εμπνέει περισσότερο για το επόμενο μεγάλο κλικ.

Επόμενος στόχος του είναι η επαρχία. «Θα προσπαθήσω να τραβήξω περισσότερες φωτογραφίες, θα επεκτείνω το πρότζεκτ μου και στην επαρχία και θα συνεχίσω να φωτογραφίζω το Βιετνάμ», λέει και ζητά από όσους ανυπομονούν να δουν και αυτή την πλευρά της χώρας να περιμένουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ