FOCUS

The Black Mambas: Η πρώτη μονάδα καταπολέμησης της λαθροθηρίας γένους θηλυκού (pics+vid)

The Black Mambas:  Η πρώτη μονάδα καταπολέμησης της λαθροθηρίας γένους θηλυκού (pics+vid)
Dan Sadgrove

Είδος προς εξαφάνιση θεωρείται ο ρινόκερος στην Αφρική, καθώς το κέρατό του αποτελεί αγαπημένο είδος των λαθροκυνηγών. Ιδιαίτερα, στη Νότιο Αφρική παρατηρούνται οι περισσότερες σφαγές ρινόκερων, όπου ζει το 70% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού τους.

Σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Αφρικής, οι μαζικές σφαγές των ζώων αποδίδονται στην αύξηση της ζήτησης για κέρατο ρινόκερου στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος. Η ζήτηση για κέρατο ρινόκερου είναι υψηλή και στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιείται για τις λαβές στα διακοσμητικά μαχαίρια.

Το μεγαλύτερο καταφύγιο άγριας ζωής στη Νότια Αφρική, το Εθνικό πάρκο Κρούγκερ εκτείνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων με τη Μοζαμβίκη. Στο έδαφός του είναι το σπίτι για πολλά άγρια ​​ζώα, μεταξύ αυτών και του ρινόκερου.

Το 2014 οι λαθροκυνηγοί είχαν χτυπήσει κυρίως το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, σκοτώνοντας 672 ρινόκερους μέσα στα όρια του, τα οποία εκτείνονται σε μία περιοχή μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής έχει λάβει διάφορα μέτρα για να καταπολεμήσει το φαινόμενο, όπως τη χρήση ελικοπτέρων και περιπολιών εδάφους με λαγωνικά, ακόμα και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη, όπου το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο.

Την περιοχή επισκέφτηκε πριν λίγους μήνες ο Dan Sadgrove ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του τις «The Black Mambas», την πρώτη μονάδα καταπολέμησης της λαθροθηρίας γένους θηλυκού, που λειτουργεί στη Νότια Αφρική.

Οι «The Black Mambas» κάθε μέρα περπατούν άοπλες ως και 20 χιλιόμετρα κατά μήκος του πάρκου για να εντοπίσουν λαθροθήρες. Για να καταπολεμηθεί ωστόσο η λαθροθηρία δεν αρκεί μόνο η αστυνόμευση αλλά και η εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών.

Μιλόντας στο CNN Greece ο σκηνοθέτης του «The Rhino Guardians» μας μιλάει για την περιπέτειά του στη Νότια Αφρική.

«Έμεινα στην περιοχή δέκα ημέρες και κοιμόμουν σε καλύβες. Τράβηξα πλάνα από το πάρκα και στη συνέχεια επισκέφτηκα το χωρίο Makese όπου πήρα ορισμένα πλάνα από το σχολείο» μας λέει ο Sadgrove.

Capturegh

Ο Sadgrove θαυμάζει τις Black Mamba γι’ αυτό και αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι την Νότια Αφρική για να δείξει στο Δυτικό Κόσμο το έργο τους και τον τρόπο που ζουν. «Είναι άοπλες. Εστιάζουν τη προσοχή τους στην εκπαίδευση του κόσμου. Δε θέλουν να προκαλούν βία. Πρόκειται για μια μονάδα που εστιάζει στο διάλογο με τους λαθροθήρες».

Ρωτώντας τον αν είχε κάποιον οδηγό μαζί του μας είπε: «Όχι με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δεν είχα κάποιον που ήταν μαζί μου όλη μέρα. Η Gabi Neukom και ο Johan Grobler με βοηθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν».

Οι «Black Mambas» είναι η Nkateko Letti Mzimba, Cute Grace Mhlongo, Felicia Mogakane, Belinda Mzimba, Qolile Mathebula, Kedibone Malatji, Nomsa Mokgadi Malungane, Lindiwe Labina Pilusa, Remember Dikeledi, Nesti Suzen Mohale, Patience Maphanga, Thato Moroni, Amy Clark, Lukie Mahlake, Winie Nyathi, Collen Mathebula, Proud Mkansi, Dedeya Nkwinika, Happy Nkwinika, Boetie Nkosi, Maseke Tribe, Joshua Nyoni, Christopher Khwakhwa και η Given Ndlovu.

Οι Black Mamba APU εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές. Οι δωρεές μπορούν να γίνουν στο Black Mamba APU μέσω του Rhino Mercy.

The Rhino Guardians from Dan Sadgrove on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ