FOCUS

Έναν χρόνο μετά, στη Νέα Ιωνία του Παντελή Παντελίδη

Έναν χρόνο μετά, στη Νέα Ιωνία του Παντελή Παντελίδη
CNN Greece/Βελίκα Καραβάλτσιου

«Νεκρός στην άσφαλτο, δημοφιλής τραγουδιστής». Η είδηση κάνει τον γύρο των social media από νωρίς το πρωί. Κανένας, όμως, δεν θέλει να το πιστέψει. Λίγες ώρες αργότερα, δειλά - δειλά το όνομα του νεκρού άρχισε να γράφεται στις ιστοσελίδες. «Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Παντελής Παντελίδης».

Πόσες φορές διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την είδηση ενός αναπάντεχου θανάτου, για να ρθει, μετά από λίγο, μια δεύτερη ανάρτηση, για να τη διαψεύσει...

Ειδικά τη συγκεκριμένη είδηση, δεν ήθελε να την πιστέψει κανένας.... Κανένας δεν ήθελε να αποδεχθεί ότι ο Παντελής Παντελίδης σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, 18 Φεβρουαρίου, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Οι εικόνες από το στραπατσαρισμένο τζιπ, δεν άφηναν πολλά περιθώρια δυσπιστίας. Ολόκληρη η Ελλάδα πάγωσε. Αυτό που ακολούθησε δεν μπορούσε να το φανταστεί κανένας.

16508978 1260641340671600 6588436266917205097 n

πηγή: facebook

Δώδεκα μήνες μετά στο Πρακτορείο του Τριαντάφυλλου Παντελίδη

Το βράδυ πριν από το μνημόσυνο για τον έναν χρόνο από το θάνατο του Παντελή, η μικρή πλατεία όπου βρίσκεται το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ και το καφέ του αδερφού του Τριαντάφυλλου, έχει πάρει το όνομά του. Λουλούδια, μηνύματα και κεριά δεν υπάρχουν πια στην είσοδο του πρακτορείου, το καφέ όμως, έχει πάρει το όνομά του και στην πλατεία ακούγεται μόνο η φωνή του, τα τραγούδια του. Το παγκάκι απέναντι από το πρακτορείο έχει γεμίσει με στίχους από τα τραγούδια του.

20170211 184255 resized 2

πηγή: CNN Greece/Βελίκα Καραβάλτσιου

Ο Τριαντάφυλλος, ο αδερφός του, πίσω από το ταμείο τρώει το βραδινό του, ντομάτα, φέτα και ψωμί. Παράλληλα, εξυπηρετεί τους πελάτες. Είναι Σάββατο, και αύριο το Τζόκερ κληρώνει 14 εκατομμύρια ευρώ... ο Τριαντάφυλλος δεν είναι ευχαριστημένος από την κίνηση στο μαγαζί. «Ο κόσμος δεν έχει ούτε 1 ευρώ για να παίξει Τζόκερ», λέει, και προβλέπει ότι μάλλον δεν θα βρεθεί νικητής ούτε αυτή την Κυριακή. Η πλάκα σταματάει, όμως, όταν η κουβέντα φτάνει στον Παντελή. «Δικαίωση» ζητά η οικογένεια. «Έχασα τον αδερφό μου και θέλω να ξέρω πως τον έχασα» λέει.

pantelis trantafylos

πηγή: facebook

Έναν χρόνο μετά, η κουβέντα αυτή συνεχίζει να διχάζει. Η οικογένεια και ο δικηγόρος ζητούν να μάθουν ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Στο πρακτορείο, όπου κι αν κοιτάξεις, η εικόνα του Παντελή. Φωτογραφίες, σκίτσα, μηνύματα. «Μας λείπει», λέει ο Τριαντάφυλλος «Μας λείπει η καθημερινότητα με τον Παντελή».

Ο Τριαντάφυλλος μίλησε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή και υποστήριξε ότι ο αδελφός του βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού.

«Το μόνο που θέλουμε είναι να βγει η αλήθεια. Πιστεύω πως υπάρχει δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα στοιχεία κορυφαίων επιστημόνων όλα δείχνουν πως ο Παντελής ήταν στη θέση του συνοδηγού και περιμένουμε όλοι να κάνουν τη δουλειά τους. Η αλήθεια πρέπει να βγει για να δικαιωθεί η ψυχή του αδερφού μου και είναι ήρεμος», είπε ο Τριαντάφυλλος εκφράζοντας την οικογένεια.

Φεβρουάριος 2016 - «Μας έκανε να πιστέψουμε ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα»

Η είδηση μονοπώλησε τα δελτία ειδήσεων, καθώς νέες πληροφορίες για τις συνθήκες του δυστυχήματος έβλεπαν συνεχώς το φως της δημοσιότητας. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε μια στροφή στο ύψος του παλιού αεροδρομίου επιστρέφοντας από βραδινή έξοδο. Το όχημα προσέκρουσε στις διαχωριστικές μπάρες και αναποδογύρισε. Ο Παντελής δεν ήταν μόνος του, στο ίδιο όχημα, επέβαιναν δύο κοπέλες που τραυματίστηκαν σοβαρά, κατάφεραν, όμως, να βγουν ζωντανές από τη μοιραία σύγκρουση.

20170211 184312 resized 2

πηγή: CNN Greece/Βελίκα Καραβάλτσιου

Λίγες ώρες μετά, το σημείο του δυστυχήματος γεμίζει κεριά και λουλούδια. Οι προστατευτικές μπάρες γεμίζουν με στίχους από τα τραγούδια του. Οι θαυμαστές του δίνουν ραντεβού μέσω των social media στο σημείο του δυστυχήματος. Μαζεύονται εκεί και προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. «Ποιος οδηγούσε;», «Είχαν πιει αλκοόλ;»

Την ίδια στιγμή, στο πατρικό σπίτι του καλλιτέχνη οι θαυμαστές άφηναν λουλούδια και στο πρακτορείο ΠΡΟΠΟ της οικογένειας κεριά και γράμματα από βουρκωμένους μικρούς θαυμαστές. Οι στίχοι του έχουν τον πρώτο ρόλο.

“Φρόντισε να μην πονάει
Καν’ τον να χαμογελάει”

Η οικογένεια κερνάει κουλουράκια τους δημοσιογράφους στη μνήμη του Παντελή.

20170211 184541 resized 2 copy

πηγή: CNN Greece/Βελίκα Καραβάλτσιου

Η ζωή του Παντελή ήταν στριμωγμένη σε ένα τετράγωνο. Το πατρικό του σπίτι, το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, το καφέ της οικογένειας. Όλα σε μια απόσταση λίγων μέτρων με τα πόδια. Ο Παντελής, το δικό τους παιδί που έκανε τη γειτονιά του περήφανη. Όλοι οι γείτονες έχουν να διηγηθούν και μία ιστορία με τον Παντελή να τραγουδάει αργά τη νύχτα και να σηκώνει τη γειτονιά στο πόδι!

«Ο Παντελής ήταν ένας από εμάς», λένε τα πιτσιρίκια στην γειτονιά του. «Μας έμαθε πως ένα παιδί από την Νέα Ιωνία μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και να φτάσει ψηλά. Μας έκανε να ελπίζουμε ότι ακόμα κι εμείς μπορούμε μία μέρα να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα».

20170211 185302 resized 2

πηγή: CNN Greece/Βελίκα Καραβάλτσιου

Η σορός του νεαρού τραγουδιστή τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Εκείνο το πρωινό στη γειτονιά του Παντελή βρέθηκαν όλοι όσοι τον αγαπούσαν. Από τα μεγαλύτερα ονόματα της πίστας, μέχρι έφηβοι θαυμαστές του Παντελή που βουρκώνουν με τα τραγούδια του. Η μπάντα του παίζει ένα δικό του τραγούδι, καθώς η σωρός του πλησιάζει στην εκκλησία. Ο πόνος αβάστακτος από την οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και τους θαυμαστές. Δάκρυα αλλά και κλάματα γοερά. Από τη μητέρα του, τον πατέρα του, τον αδερφό του Τριαντάφυλλο, τον μικρό του αδερφό, τους ανθρώπους που τον ήξεραν μέσα από τα τραγούδια τους.

Με τα πόδια, με το μετρό, με τον ηλεκτρικό, ακόμα και λεωφορεία από την επαρχεία ήρθαν... Όλοι ήταν εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο, στον γιο τους, στον αδερφό τους, στον Παντελή της διπλανής πόρτας.

Προσπαθώ να θυμηθώ αν έχει γίνει κάτι παρόμοιο για κάποιον καλλιτέχνη. Προσπαθώ να φανταστώ για ποιον άλλον καλλιτέχνη θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η απάντηση που δίνω είναι μία: «Για κανέναν!»

20170211 184636 resized 2

πηγή: CNN Greece/Βελίκα Καραβάλτσιου

Ο Παντελής ξεκίνησε την καριέρα του από το διαδίκτυο. Μόνος του ανέβαζε βιντεάκια με τα τραγούδια του. Κρατώντας μία κιθάρα και φορώντας της σαγιονάρες του. Δεν τον ανακάλυψαν οι μάνατζερ για να τον συστήσουν στο κοινό. Κάθε άλλο... πρώτο τον αγάπησε το κοινό και μετά τον γνώρισαν οι άνθρωποι του χώρου. «Ο καλλιτέχνης φαινόμενο», όπως έλεγαν και ξαναέλεγαν τα Μέσα. Μεγάλες πίστες, μεγάλα ονόματα, μεγάλες επιτυχίες.

Πίσω στο πρακτορείο, ο Τριαντάφυλλος θέλει από τους θαυμαστές του Παντελή, να γεμίσουν το facebook με τα τραγούδια που τον ανέδειξαν. Τα τραγούδια που ανέβασε στο youtube ο Παντελής πριν γίνει διάσημος.

Δυο πιτσιρικάδες κάθονται στο παγκάκι στην πλατεία του Παντελή, «ο ψυχολόγος μας», έτσι αποκαλούν τον Παντελή. Προσπαθούν να μας εξηγήσουν τι έκανε τον Παντελή Παντελίδη, τον δικό τους Παντελή, τραγουδιστή φαινόμενο. «Λέει, με λόγια απλά αυτά που θέλουμε να πούμε κι εμείς όταν ερωτευόμαστε αλλά δεν βρίσκουμε τις λέξεις. Γι’ αυτό είναι ο ψυχολόγος μας».

“Δεν ταιριάζετε σου λέω τόσο
αντικειμενικά σ’ το λέω
και άσ’ τις φίλες σου να λένε το αντίθετο”

“Πώς λες σ’ αγαπώ αφού δε σε νοιάζει;
πονάω καιρό, τώρα δεν αλλάζει
πώς λες σ’ αγαπώ τοίχος πλησιάζει
πονάω καιρό, κόλλησε το γκάζι
κι εγώ σ’ αγαπώ...”

20170211 185312 resized 2

πηγή: CNN Greece/Βελίκα Καραβάλτσιου

«Τον βλέπαμε εδώ στην γειτονιά. Δεν είχε αλλάξει καθόλου. Ήταν πολύ προσιτός. Έβλεπε συχνά τους γονείς του και βοηθούσε ανθρώπους οικονομικά χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν».

Συχνά, περνώντας από τη Βουλιαγμένης, οι θαυμαστές του είναι ακόμα εκεί. Ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά. Ανάβουν κεριά, αφήνουν λουλούδια, και κοιτούν το σημείο του δυστυχήματος, λες και θα τους δώσει απαντήσεις...

Πέρασε ένας χρόνος. Αύριο η οικογένεια θα κάνει το μνημόσυνο στην μνήμη του Παντελή. Ο πόνος δεν έχει περάσει. Στην Νέα Ιωνία, θα βρεθούν και πάλι όσοι αγαπούν τον Παντελή. «Δικαίωση», λέει ξανά ο αδερφός του «Θέλουμε να μάθουμε πως χάσαμε τον Παντελή».

Μετά τον θάνατό του, ορισμένοι στίχοι του μοιάζουν τόσο προφητικοί...

“Την πόρτα έκλεισα σιγά τ'αμάξι έβαλα μπροστά
Και στην καρδιά μου είπα να χτυπά αθόρυβα
Γκάζι πατάω δυνατά ένα τσιγάρο και φωτιά
Μα να τ'ανάψω κοριτσάκι μου δεν πρόλαβα...

Ξέχνα όσα είπα χτες το βράδυ
Σβήνω ό,τι είπες και για μένα
Λιώμα θα 'ρχομαι μες στο σκοτάδι
Πίνω από 'κει ψηλά για σένα...”

Διαβάστε ακόμη:

Το αποκαλυπτικό πόρισμα για το δυστύχημα του Π. Παντελίδη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ