FOCUS

Kiptoe: Φτιάχνοντας γκράφιτι στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο (Pics)

Kiptoe: Φτιάχνοντας γκράφιτι στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο (Pics)
kiptoe

Ο Matt Dean  άρχισε να κάνει γκράφιτι στο γυμνάσιο όπως οι περισσότεροι φίλοι του. Από μικρή ηλικία είχε εμμονή με τους υπερήρωες με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να εστιάσει στο σχέδιο και τα κόμικς. «Πάντα είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες. Σπούδασα σχέδιο στο κολέγιο και από τότε σταμάτησα να ζωγραφίζω παραδοσιακά γκράφιτι. Κάνω τέχνη του δρόμου και τοιχογραφίες», λέει στο CNN Greece.

Αφού σπούδασε στις Η.Π.Α και την Ιταλία, μετακόμισε στο Λος Άντζελες κι από τότε κάνει γκράφιτι και πορτρέτα χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Kiptoe. Σήμερα εργάζεται για ιδιώτες, επιχειρήσεις και τη βιομηχανία του θεάματος ενώ έχει κάνει γκράφιτι στην Ιταλία, την Τανζανία, την Κολομβία, την Αργεντινή και την Βραζιλία.

Το περασμένο φθινόπωρο είχε μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής του στη διάρκεια του ταξιδιού του σε τρεις πόλεις της Νότιας Αμερικής.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο έκανα ένα ταξίδι στην Νότια Αμερική όπου έκανα γκράφιτι σε τρεις μεγάλες πόλεις: Την Μπογκοτά, το Μπουένος Άιρες και το Ριο ντε Τζανέιρο. Έκανα γκράφιτι και στις τρεις πόλεις. Τις δυο τελευταίες ημέρες συναντήθηκα με ένα Βρετανό και κάναμε ένα γκράφιτι στη μεγαλύτερη φαβέλα της Βραζιλίας, την Rocinha», μας λέει για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία που είχε.

«Ξεκίνησα να ζωγραφίζω μια τεράστια λεοπάρδαλη που έπαιζε σαξόφωνο. Τα παιδία της φαβέλας ήταν δίπλα μου. Έπαιζαν και προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Την πρώτη μέρα πονούσε το στομάχι μου από την πείνα ενώ το δέρμα μου είχε καεί από τον ήλιο. Τα ρούχα μου ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα. Στη συνέχεια ο φίλος φώναξε λέγοντάς μου: "Kiptoe! Αυτά τα παιδιά μόλις μας αγόρασαν μεσημεριανό γεύμα, με τα δικά τους χρήματα! ".

«Τα παιδιά τριγύριζαν στη φαβέλα χτυπώντας κάθε πόρτα σπιτιού και έπαιρναν τα σκουπίδια τους με σκοπό να τα πετάξουν στον λόφο. Σε αντάλλαγμα τους έδιναν λίγα χρήματα. Με αυτά αγόρασαν λίγο φρέσκο ζαμπόν και τυρί γα να μας φτιάξουν σάντουιτς».

«Την ίδια στιγμή οι διακινητές ναρκωτικών περπατούσαν κρατώντας Καλάσνικοφ. Μετά από δύο μέρες δουλειάς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το γκράφιτι . Τελειώνοντας είχαμε λίγο χρόνο. Πήραμε μια κρύα μπύρα και καθίσαμε μπροστά από το γκράφιτι περιμένοντας τον ήλιο να δύσει πίσω από τα βουνά. Αυτή ήταν η τελευταία μου ημέρα στην Νότια Αφρική».

Kiptoe Portrait

Ρωτώντας τον σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου θέλει να κάνει γκράφιτι απαντά: «Θέλω να ζωγραφίσω σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο θέλω πολύ να κάνω ένα γκράφιτι στη Σαγκάη. Αν και ζουν πολλοί Δυτικοί εκεί θα είναι ένα τεράστιο πολιτιστικό σοκ», απαντά.

Κλείνοντας τον ρωτάω τι είναι αυτό που τον παρακινεί να παραμένει δραστήριος στο γκράφιτι μου απαντά: « Έχω πάθος με τα έργα μου. Δεν είμαι απλά ένας καλλιτέχνης τοιχογραφιών αλλά δημιουργός. Κάνω ταινίες, εικονογραφήσεις, ρούχα. Επίσης έχω ένα κανάλι στο YouTube στο οποίο μοιράζομαι βίντεο με τις ιστορίες μου».

Φωτογραφίες του kiptoe μπορείτε να δείτε στο λογαριασμό του στο Instagram.

Rocinha: Η μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο

Σε σύγκριση με τις άλλες φαβέλες του Ριο, η Rocinha έχει τις καλύτερες υποδομές, με εκατοντάδες επιχειρήσεις, τράπεζες αλλά και πολλά καταστήματα.

Είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, ανάμεσα στις πόλεις Sao Conrado και Gávea. Βασική διαφορά από τις άλλες παραγκουπόλεις είναι ότι δεν υπάρχουν παράγκες αλλά σπίτια τα οποία ξεχωρίζουν για το χρώμα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ