FOCUS

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: πορτρέτο μιας Ελληνίδας και άλλες 6 μικρές ιστορίες

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: πορτρέτο μιας Ελληνίδας και άλλες 6 μικρές ιστορίες
Reuters

Στο παρελθόν αποκαλούσαν τις γυναίκες, «αδύναμο φύλο». Στην πορεία των ετών εκείνες απέδειξαν πως ούτε αδύναμες είναι ούτε λιγότερο ικανές σε σχέση με τους άνδρες. Αγώνα βέβαια, άνισο πλείστες όσες φορές σε σχέση με το άλλο φύλο, ακόμη και για τα αυτονόητα, εξακολουθούν να δίνουν. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής -των δυτικών κοινωνιών συμπεριλαμβανομένων. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, πολωνός ευρωβουλευτής υποστήριζε ότι πρέπει να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες διότι δεν είναι το ίδιο ευφυείς. Σε απάντηση, και με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, ας δούμε 7 ιστορίες γυναικών που εμπνέουν.

Δρ. Λήδα Κατσιμπάρδη

Η νευροβιολόγος, Δρ. Λήδα Κατσιμπάρδη, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό, έχει αφοσιωθεί στην έρευνα.

Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι και -όπως λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece- ασχολείται με μια μελέτη πάνω στην αντιγήρανση του εγκεφάλου:

«Είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια τώρα η οποία βασίζεται στο να βρούμε συγκεκριμένα μόρια τα οποία θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα στο μέλλον έτσι ώστε να προλαμβάνουμε ασθένειες όπως π.χ. το Αλτσχάιμερ».

Μπορεί οι επιστήμονες να είναι κοντά στη λύση σε επίπεδο έρευνας για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, για να γίνουν όμως κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο θα χρειαστούν ακόμη μερικά χρόνια. Το πρωτόκολλο απαιτεί μετά τα ποντίκια να γίνουν δοκιμές και σε άλλους οργανισμούς.

Η Δρ. Λήδα Κατσιμπάρδη έκανε τα πρώτα της βήματα πάνω στην έρευνα της αναγέννησης του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Επί επτά χρόνια ήταν στην ομάδα των ερευνητών του Τμήματος Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας οι οποίοι απέδειξαν ότι μια πρωτεΐνη -η GDF11- που υπάρχει στο αίμα ενός οργανισμού νεαρής ηλικίας μπορεί να χαρίσει τη χαμένη νεότητα σε έναν άλλο μεγάλης ηλικίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science». Πολλοί μίλησαν τότε για «ελιξίριο» της νιότης.

Το πείραμα έγινε σε ποντίκια και χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της παραβίωσης, δηλαδή οι επιστήμονες ένωσαν το κυκλοφορικό σύστημα των δύο ζώων οπότε γινόταν μια συνεχής μετάγγιση αίματος από το ένα στο άλλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αίμα από τα νεαρά ποντίκια αναγέννησε το 50% των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ποντικιών ενώ αναζωογόνησε τα αγγεία του εγκεφάλου τους κατά 87%.

Οι ανισότητες

Μπορεί οι περισσότεροι να αναφέρονται ενθέρμως στην ισότητα των δύο φύλων, η πράξη, όμως, δείχνει άλλα.

Ακόμη και στις ημέρες μας οι γυναίκες στον ακαδημαϊκό χώρο δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες, μας λέει η Δρ. Λήδα Κατσιμπάρδη:

«Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα σε όλο τον πλανήτη. Όσο ανεβαίνουμε επίπεδο, δηλαδή διδακτορικό, postdoc και μετά σε θέσεις μόνιμες, όπως καθηγητής Πανεπιστημίου, συναντάμε όλο και λιγότερες γυναίκες».

Η κατάκτηση του ονείρου

Η διαδρομή για μια γυναίκα είναι δύσκολη. Ο τομέας της έρευνας είναι απαιτητικός και σκληρός.

Πολλές φορές χρειάζεται να θυσιάσουν την προσωπική τους ζωή για να είναι στο εργαστήριο μερόνυχτα ολόκληρα, σαββατοκύριακα, αργίες.

Κάπου εκεί μπαίνει και το δίλημμα -καριέρα ή οικογένεια;

Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν δομές που να στηρίζουν τις γυναίκες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια και στον ρόλο της μητέρας και σ΄ εκείνον της επαγγελματία που διψά για καριέρα.

Όσες επιλέξουν να αφιερωθούν στην επιστήμη παίρνουν απερίγραπτη χαρά όταν βλέπουν την έρευνα τους να καταλήγει σε αποτέλεσμα το οποίο ανατρέπει δεδομένα.

«Η έρευνα είναι πάρα πολύ απαιτητική. Θέλει πάρα πολλές ώρες δουλειάς. Θέλει επιμονή, θέλει μέσα σου να είσαι δυνατός γιατί τα πειράματα τις περισσότερες φορές δεν πετυχαίνουν. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να εντοπίσεις αυτό που ψάχνεις», λέει η κυρία Κατσιμπάρδη.

Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ.

Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε, όμως η ανισότητα δεν έχει δώσει τη θέση της στην ισότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2017 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων οι γυναίκες αμείβονται με λιγότερα χρήματα απ' ότι οι άνδρες, έχουν περιορισμένη συμμετοχή στην έρευνα και την τεχνολογία και μικρή στο χώρο της πολιτικής.

Γυναίκες και Εργασία

Οι ιστορίες των γυναικών που ακολουθούν είναι από διάφορα σημεία του κόσμου και αποδεικνύουν ένα πράγμα: ότι οι γυναίκες μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους τα βάρη της οικογένειας και να κάνουν ακόμη και τις πιο σκληρές δουλειές.

2017 03 02T140204Z 978856005 RC173748BF40 RTRMADP 3 WOMENS DAY WORKPLACE

πηγή: Reuters

Η 54χρονη Phung Thi Hai ζει στο Βιετνάμ. Είναι μια από τις 25 γυναίκες οι οποίες δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει τούβλα. Καθημερινά μεταφέρει 3.000 τούβλα. Έτσι κερδίζει χρήματα για να ζήσει την οικογένεια της.

2017 03 02T140353Z 839805200 RC1C5EFD3F60 RTRMADP 3 WOMENS DAY WORKPLACE

πηγή: Reuters

Η 54χρονη Khawla Sheikh ζει στο Αμάν της Ιορδανίας, είναι υδραυλικός και μάλιστα διπλωματούχος. Πρόσφατα άρχισε να παραδίδει μαθήματα σε άλλες γυναίκες στο υπόγειο του σπιτιού της.

2017 03 02T140434Z 1591292136 RC1D70567A50 RTRMADP 3 WOMENS DAY WORKPLACE

πηγή: Reuters

Η 22χρονη Laila Sterk έχει ενταχθεί στο συριακό στρατό. Ο φωτογραφικός φακός την «συνέλαβε» την ώρα του καθήκοντος στη συριακή πόλη Hasaka.

2017 03 02T140554Z 136977406 RC14943A31C0 RTRMADP 3 WOMENS DAY WORKPLACE 1

πηγή: Reuters

Η Liz Azoulay, είναι 26 ετών. Είναι η πρώτη γυναίκα που χειρίζεται τους γερανούς φορτοεκφόρτωσης των πλοίων στο λιμάνι Ashdod, στο νότιο Ισραήλ.

2017 03 02T140601Z 1127555003 RC18A04248D0 RTRMADP 3 WOMENS DAY WORKPLACE

πηγή: Reuters

Η 30χρονη Ekaterine Kvlividze, είναι πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου των Γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων. Όπως η ίδια λέει, όταν μπήκε στο επάγγελμα οι άνδρες συνάδελφοι της την αντιμετώπιζαν με ειρωνεία.

2017 03 02T140544Z 96345702 RC13B55525E0 RTRMADP 3 WOMENS DAY WORKPLACE

πηγή: Reuters

Έκανε την αγάπη της για την ορειβασία, επάγγελμα. Η 36χρονη Τζούλια Argunova, έγινε οδηγός βουνού. Στη φωτογραφία που βλέπετε βρίσκεται σε ύψος 3.200 μέτρα στα βουνά Tien Shan κοντά στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Άλμα Άτα. Όπως λέει, «οι άντρες μπορεί να υπερτερούν σε σωματική δύναμη και αυτό να τους βοηθά σε δύσκολες διαδρομές, όμως οι γυναίκες είναι πιο συγκεντρωμένες και δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ