FOCUS

Την μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του Ιησού τοποθέτησε η Αγία Ελένη (pics)

Την μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του Ιησού τοποθέτησε η Αγία Ελένη (pics)
CNN Greece

Την αποκάλυψη ότι κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει τον τάφο του Ιησού βρίσκεται μια δεύτερη η οποία πιθανότατα να χρονολογείται από την εποχή της Κωνσταντίνειας περιόδου έκανε η επιστημονικά υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου κ. Τόνια Μοροπούλου κατά την επίσημη παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης.

O πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε αποκλειστική συνέντευξή του που θα μεταδοθεί τις προσεχείς μέρες από το CNN Greece αποκαλύπτει ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση του υπογείου χώρου και του ναού της Aναστάσεως θα συνεχιστούν.

cnn exlusive copy

Σύνθεση: CNN Greece

Στο μεταξύ κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο ναό της Αναστάσεως η επίσημη τελετή για την παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Και αμέσως μετά στην μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έγινε η αναλυτική παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του σπουδαιότερου μνημείου του Χριστιανισμού.


Πηγή: CNN Greece

Στην τελετή παράδοσης ήταν ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης,η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ. Παρών όμως ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τη συνεργασία όλων των Χριστιανών, των Ορθοδόξων, των Καθολικών και των Αρμενίων προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε και τη συμπαράσταση της Ελληνικής πολιτείας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παρακολουθούσε στενά την πορεία των εργασιών.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε γνωρίζεται από τα φοιτητικά του χρόνια με τόσο με την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείο Αντωνία Μοροπούλου, η οποία είναι και επιστημονικά υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου όσο και με τους υπόλοιπους καθηγητές που συμμετείχαν στην επιστημονική ομάδα.

cnn patriarxeio9

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφο ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος. Την εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησαν οι μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Κηφισίας και Βεροίας. Επίσης στην τελετή ήταν εκπρόσωποι της Αθωνικής Πολιτείας και εκπρόσωποι των Αρμενίων και των Καθολικών.

cnn patriarxeio3

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια σε όλη την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Δεκάδες αστυνομικοί ήταν σε κάθε στενό σοκάκι. Ενώ λίγο πριν την έλευση των επισήμων η προσέγγιση στο ναό της Αναστάσεως ήταν πολύ δύσκολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ