FOCUS

Έμφραγμα: Έλληνας επιστήμονας εντοπίζει τα σημάδια που το «προδίδουν»

Έμφραγμα: Έλληνας επιστήμονας εντοπίζει τα σημάδια που το «προδίδουν»
CNN Greece

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι γιατροί προχωρούσαν σε αγγειοπλαστική όταν διαπίστωναν κατά την διάρκεια της στεφανιογραφίας ότι η στένωση σε κάποια στεφανιαία αρτηρία είναι πάνω από 80%.

Μια νέα έρευνα επιστημόνων του Χαρβαρντ όμως φαίνεται ότι έρχεται να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Οι ερευνητές μεταξύ αυτών και ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος κατάφεραν να εντοπίσουν μια σειρά από δείκτες, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν προγνωστικά για το αν μια αθηρωματική πλάκα ενδιάμεσου κινδύνου είναι πιθανό να σπάσει και να κάνει έμφραγμα του μυοκαρδίου μετά από δύο με τρία χρόνια.

LAB

πηγή: CNN Greece

Ο επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ, Γεράσιμος Σιάσος μίλησε στο CNN Greece και εξήγησε ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας μελλοντικά επικίνδυνης αθηρωματικής πλάκας:

“Οι πλάκες οι οποίες είναι πιθανόν να σπάσουν και να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι αυτές οι οποίες προκαλούν στένωση του αυλού του αγγείου και ουσιαστικά ο υπολειπόμενος αυλός είναι πολύ μικρός κάτω από 4 τετραγωνικά χιλιοστά. Επίσης είναι εκείνες οι οποίες καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του αγγείου και έχουν πολύ λεπτή κάψα που είναι εύκολο να σπάσει ενώ τελευταία μελέτη η οποία είναι δικιά μας εδώ στο Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια φαίνεται ότι η χαμηλή και στροβιλώδης ροή του αίματος μέσα στο αγγείο είναι και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για μελλοντική εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου.”

Οι επιστήμονες στο Χάρβαρντ με την βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων όπως είναι η στεφανιογραφία, το ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα, η οπτική συνεκτική τομογραφία και η αξονική στεφανιογραφία φτιάχνουν μια τρισδιάστατη απεικόνιση της στεφανιαίας αρτηρίας.

Έτσι μπορούν να δουν στο εργαστήριο με τρομερή λεπτομέρεια την στεφανιαία αρτηρία τους ασθενούς.
Μπορούν να απεικονίσουν το τοίχωμα της, την έκταση της αθηρωματικής πλάκας, την σύσταση της και την ροή του αίματος.

Στη συγκεκριμένη μελέτη η οποία θα δημοσιευτεί σε 10 ημέρες σε αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό, συμμετείχαν 700 ασθενείς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

“Σε αυτούς τους ασθενείς χαρτογραφήθηκαν όλες οι στεφανιαίες αρτηρίες κι όχι μόνο αυτή στην οποία έγινε το έμφραγμα. Σε πρώτη φάση εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν όλες οι αθηρωματικές τους πλάκες. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια τα ανατομικά εκείνα χαρακτηριστικά της αθηρωματικής πλάκας τα οποία μέσα σε αυτά τα χρόνια δημιούργησαν ένα νέο έμφραγμα. Εμείς στο εργαστήριο μας εδώ στο Χάρβαρντ μελετήσαμε και την ροή του αίματος και είδαμε ότι όλες οι πλάκες οι οποίες είχαν φυσιολογική ροή καμία δεν έκανε έμφραγμα του μυοκαρδίου αντίθετα πλάκες οι οποίες είχαν χαμηλή ροή κάποιες έκαναν έμφραγμα.”

Σύσταση αθηρωματικής πλάκας

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η αθηρωματική πλάκα έχει έναν πολύ μεγάλο λιπώδη πυρήνα τότε είναι πιο εύκολο να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου αντιθέτως πλάκες οι οποίες έχουν λεία μυϊκά κύτταρα ή έχουν ασβέστιο φαίνεται ότι είναι πιο σταθερές και σπάνε λιγότερο εύκολα. Επίσης πλάκες οι οποίες έχουν έντονα στοιχεία φλεγμονής είναι πιο εύκολο να σπάσουν και να προκαλέσουν έμφραγμα.

image 945f0f8808de9d7742a15cc1e1f01239668117bd9eb3d69791008f4793b7613c V

πηγή:CNN Greece

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Αυτό σημαίνει πως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι γιατροί θα προχωρούν προληπτικά σε αγγειοπλαστική.

“Αυτή η μελέτη θα δείξει αν πραγματικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με σιγουριά αυτά τα χαρακτηριστικά και να πούμε ότι ναι αυτή η πλάκα μπορεί να μην προκαλεί σοβαρή στένωση δηλαδή να είναι της τάξεως του 60 με 70% αλλά έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία μας λένε ότι σε 3 με 4 χρόνια θα κάνει έμφραγμα οπότε να βάλουμε στεντ” λέει στο CNN Greece, ο Γεράσιμος Σιάσος.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Παγκοσμίως το 40% των θανάτων οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στην στεφανιαία νόσο κι αυτό γιατί είναι μια πάθηση η οποία δεν δίνει πάντα σημάδια και οδηγεί στον αιφνίδιο θάνατο.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία το 1/3 των ατόμων με στεφανιαία νόσο θα υποστεί αιφνίδιο θάνατο, άλλο 1/3 θα υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς να ξέρει ότι πάσχει από στεφανιαία νόσο και το 1/3 θα έχει κάποια συμπτώματα τα οποία θα τον οδηγήσουν σε κάποιο καρδιολόγο.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου χτυπά κυρίως άντρες άνω των 55 ετών αυτό όμως που παρατηρούν οι γιατροί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται τα ποσοστά των γυναικών και μειώνεται σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας.

Στην Ελλάδα καταγράφονται πολλά περιστατικά ατόμων 35 με 40 ετών που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Παράγοντες κινδύνου

Η υπέρταση

Ο σακχαρώδης διαβήτης

Η χοληστερόλη

Το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό)

Η παχυσαρκία

Η καθιστική ζωή

Η κληρονομικότητα (όταν συγγενής πρώτου βαθμού πάθει καρδιαγγειακό επεισόδιο σε νεαρή ηλικία)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ