FOCUS

Ο γαλαξίας στο πιάτο σας: Τα φουτουριστικά τηλεσκόπια με λέιζερ του όρους Mauna Kea (pics+vid)

Ο γαλαξίας στο πιάτο σας: Τα φουτουριστικά τηλεσκόπια με λέιζερ του όρους Mauna Kea  (pics+vid)
Vimeo

Η κορυφή του Mauna Kea στη Χαβάη είναι γνωστή στους λάτρες της αστρονομίας καθώς εκεί έχουν ανεγερθεί ορισμένα από τα πιο σύγχρονα τηλεσκόπια του κόσμου.

 

Δεκάδες φωτογράφοι και κινηματογραφιστές έχουν καταγράψει τον γαλαξια και τα τηλεσκόπια από την κορυφή του βουνού. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Sean Goebel ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σειρά από υπέροχα time lapse βίντεο της περιοχής.

Μετά από δύο χρόνια βιντεοσκόπησης του πανέμορφου τοπίου στην κορυφή του Mauna Kea, ο Sean Goebel, ανέβασε στο Vimeo το τρίτο κατά σειρά βίντεο της σειράς «Mauna Kea Heavens».

«Η φωτογραφία είναι το χόμπι μου», λέει στο CNN Greece. « Είμαι διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης. Ως εκ τούτου, ξοδεύω πολύ χρόνο στα παρατηρητήρια στην κορυφή της Mauna Kea» και προσθέτει: «Ζω στο Hilo, μια μικρή πόλη του νησιού. Όταν βλέπω έναν "ενδιαφέρον" ουρανό πάω στην κορυφή του βουνό και τον καταγράφω.»

Ο νεαρός φοιτητής όταν οι συνθήκες το ευνοούν παίρνει τις κάμερές του και ανηφορίζει προς το βουνό. Μόνος του στήνει τις κάμερες. Μόνος του επιλέγει τα πλάνα. Μόνος του κάνει το μοντάζ των βίντεο. «Υπάρχουν στιγμές που συνεργάζομαι με τους ανθρώπους του παρατηρητήριου ώστε να μπορώ να φωτογραφίσω τις εγκαταστάσεις τους», μας λέει.

unnamed 1

«Το υψόμετρο και η στέρηση ύπνου» είναι αυτό που τον δυσκόλεψε περισσότερο για την παραγωγή των βίντεο. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν η γραφειοκρατία.

«Έκανα το πρώτο μου βίντεο "Mauna Kea Heavens" το 2013 κατά τη διάρκεια του πρώτου μου καλοκαιριού στο Big Island. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έγινε viral και έτυχε πολύ καλής κριτικής. Από τότε έχω γυρίσει άλλα δυο βίντεο τα οποία έχουν ακόμα καλύτερα πλάνα. Αύτη τη στιγμή δουλεύω ένα τέταρτο βίντεο το οποίο θα ενσωματώσει διαφορικές γωνίες και νέες τεχνικές. Ελπίζω να το τελειώσω στο τέλος του 2018. Πιστεύω ότι θα είναι το τελευταίο βίντεο της σειράς.»

unnamed

(Δείτε φωτογραφίες από τη συλλογή του Sean Goebel στο Flick)

Στο βίντεο βλέπουμε πλάνα από: το Subaru Telescope, το Keck Observatory, το Canada France Hawaii Telescope, το Gemini Observatory, το UH88, το JCMT.

Mauna Kea Heavens 3 from Sean Goebel on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ